Conducerea Consiliului Judeţean va programa la începutul săptămânii viitoare o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Armatorilor de Nave de Agrement, care au solicitat în repetate rânduri o situaţie a pontoanelor de pe faleza Tulcea pe care le vor putea folosi pentru preluarea turiştilor.
„În portul Tulcea, la ora actuală, operează peste 150 de ambarcaţiuni de agrement comercial de capacitate maxim 12 persoane ce aparţin unor societăţi comerciale ce au ca obiect principal de activitate transportul de persoane în Delta Dunării. Aceste societăţi plătesc taxe şi impozite către instituţiile tulcene. Din estimări, numărul anual de turişti îmbarcaţi în navele noastre (ambarcaţiuni de agrement) este de 100.000. Pentru preluarea acestor turişti din portul Tulcea este necesară amenajarea unor puncte de îmbarcare/debarcare dedicate, care să nu pună în pericol siguranţa acestora. În condiţiile actuale de operare în portul Tulcea, numărul celor care vor alege ca punct de plecare municipiul Tulcea va scădea drastic (…). Drept urmare, vă solicităm sprijinul”, se arată într-un document al reprezentanţilor Asociaţiei Armatorilor de Nave de Agrement, înaintat Consiliului Judeţean Tulcea.
În acelaşi document, armatorii întreabă CJ Tulcea şi câte pontoane din cele amenajate vor fi puse la dispoziţia lor pentru a-şi desfăşura activitatea sau care sunt condiţiile pentru amplasarea unor pontoane private care să deservească această afacere.
Am discutat cu preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu, pe acest subiect şi ne-a spus că luni va programa o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Armatorilor de Nave de Agrement.
„CJ nu are treabă cu administrarea portului, vom fi nişte chiriaşi şi vom plăti la AZL pentru pontonul destinat. Cred că mai mulţi armatori ar trebui să se unească şi să îşi gestioneze spaţiul care le va fi alocat încât să îşi poată desfăşura activitatea toţi. Trebuie să existe o structură de asociere între ei, astfel încât să putem vorbi cu o voce sau două. Portul trebuie să suporte în primul rând transportul de pasageri din Delta Dunării, pontoane alocate transportului de turişti şi marilor hoteluri din Tulcea. Trebuie să mai avem pontoane pentru instituţiile deconcentrate – DSV, DSP, Jandarmerie, Ambulanţă, etc. În acest spaţiu mic trebuie să încapă şi mulţi alţii, de aceea trebuie să fim judicioşi să încercăm să ne înţelegem cu toţii, astfel încât să încapă toţi operatorii. Disponibilitate este să îi sprijinim pe absolut toţi cei care au activităţi economice în zona malului falezei. Eu aş propune să avem nişte pontoane unitare, astfel încât să nu avem o faleză cu pontoane pestriţe. Unii îşi vor face pontoane, pentru că nu le poate da nimeni pentru tot ce înseamnă faleza Tulcea. Nici AZL nu va avea posibilitatea să achiziţioneze mai mult de 2-3 pontoane”, ne-a declarat preşedintele Horia Teodorescu.
Armatorii de nave de agrement comercial din Tulcea au depus un document cu mai multe solicitări şi la ARBDD. Printre acestea se află actualizarea traseelor turistice aferente operatorilor de transport, decolmatări, modernizarea sistemului de taxare acces turişti în Deltă.