Efortul de a-i găzdui şi hrăni pe refugiaţii din Ucraina care ajung în Tulcea, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp, în drumul lor spre o viaţă cât mai ferită de pericolele războiului, este unul considerabil. Membri ai comunităţii locale, ai mediului de afaceri şi autorităţile locale continuă să ofere ajutor umanitar, însă acesta pare a nu mai fi suficient. La nivelul judeţului Tulcea, conform datelor ISU, se aflau, luni, cazate în spaţiile din sistemul public-internate, centre, un număr de 79 de persoane, iar în sistemul privat-persoane fizice, ONG-uri, persoane juridice, un număr de 58 de persoane.

Operatorii economici din municipiu şi mai multe unităţi aflate în subordinea Inspectorului Şcolar Judeţean şi a Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială pun la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina peste 1.600 de locuri de cazare.

Conform directorului Camelia Domnica Mocanu, la Liceul Economic „Delta Dunării”, sunt disponibile pentru refugiaţii ucraineni 90 de locuri de cazare, 56 ocupate momentan, din totalul capacităţii de 312. Directorul spune că donaţiile sunt pe sfârşite şi orice ajutor este binevenit.

„De când am început să primim refugiaţi am oferit noi micul dejun din donaţiile primite, iar două mese au fost oferite prin serviciul de catering. Începând cu 15 martie, suntem pe cont propriu, trebuie să ne descurcăm cu toate mesele. În timp, agenţii economici nu au mai reuşit să suporte greutatea, pentru că numărul refugiaţilor s-a dublat adeseori, iar firmele au asigurat produse pentru mai multe unităţi de cazare, nu doar la noi. Am ajuns în punctul în care trebuie să preluăm tot. Aşteptăm reglementările prin care Guvernul ne va sprijini cu bani. Mai avem foarte puţin din sprijinul oferit de persoane fizice, juridice sau alte diverse surse, oameni cu inimă mare au sărit în ajutor şi suntem recunoscători. Acum avem mare nevoie de alimente specifice micului dejun, dar şi de alimente pentru mâncare de bază: carne de toate feluri, lactate, legume, fructe”, ne-a declarat Camelia Mocanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.