Primăria Municipiului Tulcea va derula în anul 2022 un proiect de modernizare şi de eficientizare energetică a sistemului de iluminat public din municipiu, alături de compania Flash Lighting Services care se va ocupa de implementare.

Primăria Municipiului Tulcea a atras fonduri europene în valoare de 21.437.020,77 lei, conform datelor din Programul Operaţional Regional 2014-2020, ce vor fi folosite atât pentru acest proiect, cât şi pentru alte proiecte necesare, a transmis, ieri, municipalitatea într-un comunicat de presă.

Scopul proiectului este de a înlocui aparatele de iluminat din sistemul de iluminat public actual cu un sistem inteligent pe bază de corpuri de iluminat cu LED, comandate prin telegestiune. În cadrul proiectului, echipa Flash Lighting Services va înlocui până la finalul lunii mai 2595 de corpuri de iluminat pe 208 străzi din municipiu, lucrările fiind deja demarate pe străzile Orizontului, Alexandru cel Bun, Grădinari, Isaccei, Elena Doamna şi Elizeului, dar şi pe străzile adiacente acestora.

Pentru etapa a doua a proiectului este prevăzută şi modernizarea sistemului de iluminat public pe străzile Corneliu Gavrilov, Mica şi Viitorului, prin construirea unei reţele noi, cu linie electrică subterană, stâlpi noi şi 87 de corpuri de iluminat cu LED.

Sistemul de telegestiune presupune controlul digital de la distanţă a noilor corpuri de iluminat ce vor fi instalate, astfel încât fluxul luminos să fie potrivit, în funcţie de oră şi nivel de trafic existent.

„Ne bucurăm să vedem tot mai multe iniţiative de eficientizare a iluminatului public în România şi să putem fi parteneri în aceste proiecte ambiţioase. Implementarea acestui proiect aduce o serie de beneficii precum creşterea eficienţei energetice prin modernizarea sistemului de iluminat public, scăderea consumului anual de energie electrică cu peste 65%, faţă de sistemul de iluminat existent, ce utilizează surse de lumină tip HID, scăderea anuală cu peste 65% a emisiilor de gaze cu efect de seră, pe întreaga durată de viaţă a sistemului de iluminat”, a declarat Dan Vătăjelu, CEO Flash Lighting Services, citat în comunicatul de presă.

„Toate măsurile întreprinse de o administraţie locală trebuie să aibă ca finalitate creşterea calităţii vieţii în comunitatea respectivă. Siguranţa cetăţenilor, siguranţa în trafic, creşterea confortului, modelarea unui habitat urban plăcut, sunt tot atâtea criterii pentru o locuire sănătoasă. Toate acestea se pot obţine prin intermediul unui iluminat public eficient, care, totodată, trebuie să ţină seama şi de grija faţă de mediul înconjurător, prin reducerea consumului de energie”, a adăugat Ştefan Ilie, primarul municipiului Tulcea.

Flash Lighting Services este lider de piaţă şi furnizează soluţii de iluminat profesional inteligente, pentru iluminatul stradal, industrial, sportiv, arhitectural, dar şi pentru birouri, şcoli, spitale şi unităţi medicale. În acest moment, compania gestionează peste 120.000 de puncte luminoase stradale conform Licenţei clasa I, emisă de ANRSC şi are implementate soluţii de iluminat smart în 14 oraşe din ţară, inclusiv în Tulcea.