Joi, 24 martie, la sala Dobrogea a Consiliului Judeţean Tulcea a fost semnată Înţelegerea de cooperare dintre Asociaţia Comunelor din România, filiala Tulcea şi Organizaţia IsraAID, sub egida Consiliul Judeţean Tulcea, respectiv a Adunării Parlamentare a Mediteranei.

La evenimentul organizat începând cu ora 10.00 au participat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea, Eugen Ion, Mirela Furtună, deputat, Valentyn Stroia, director al Organizaţiei comunale a Consiliului Orăşenesc Izmail, Valerio Carafa, ofiţer operaţiuni de urgenţă în cadrul IsraAID, Kieran Bligh, ofiţer logistică medicală în cadrul IsraAID.

Preşedintele Teodorescu: ce presupune acest Protocol

În deschiderea conferinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a făcut referire la importanţa pe care o are acest parteneriat pentru susţinerea vecinilor afectaţi de conflictul armat din Ucraina.

„Organizaţia IsraAID ne va sprijini cu o expertiză relevantă în acest tip de situaţii de criză, importând experienţe de la cei care au trecut prin astfel de probleme de-a lungul anilor”, a declarat Horia Teodorescu.

Şeful Executivului judeţean a explicat, concret, ce înseamnă acest Protocol: va fi organizată o platformă care va permite o cunoaştere exactă a tuturor produselor care ajung în depozitul din Tulcea şi a transporturilor care pleacă spre Ucraina.

În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a prezentat o parte  dintre acţiunile ce vor fi organizate: numărarea şi sortarea stocurilor existente, pe categorii şi mutarea lor pe secţiuni, în funcţie de nevoi, instituirea unui sistem de codificare standardizat pentru inventar, pentru a se asigura că datele corecte pot fi încărcate în SMD (Sistemul de Management al Depozitului), elaborarea unor proceduri standard simple de operare, în limbile engleză / română / ucraineană, pentru sosirea camioanelor, pentru a ghida şoferii unde să meargă, să descarce/încarce şi să notifice poziţiona-rea lor la intrare, elaborarea unui ghid simplu, cu instrucţi-uni de ambalare pentru donatori, pentru a asigura o recepţie eficientă şi  o descărcare facilă a bunurilor. De asemenea, Protocolul face referire şi la înfiinţarea unei camere de control, care să permită gestionarea fără probleme a operaţiunilor de depozitare.

Valerio Carafa: „Ar putea fi un proiect pilot”

În cadrul conferinţei, reprezentanţii IsraAID au vorbit despre modul în care organizaţia din care fac parte va sprijini activitatea de colectare a ajutoarelor pentru Ucraina de la nivelul judeţului Tulcea.

În acest sens, Valerio Carafa, ofiţer operaţiuni de urgenţă, a prezentat dubla direcţie de acţiune: pe de o parte, vor pune la dispoziţie expertiza lor în vederea eficientizării activităţii la nivelul depozitului din judeţul Tulcea, iar pe de altă parte, discutăm despre o componentă de instruire a celor care vor gestiona camera de control a acestui hub.

„Sunt convins că acest parteneriat se va dezvolta şi va reprezenta un proiect pilot la graniţa cu Ucraina”, a transmis Valerio Carafa.

Kieran Bligh: „Efortul depus aici este uriaş”

La rândul său, Kieran Bligh, ofiţer logistică medicală în cadrul IsraAID, a lăudat modul profesionist în care s-a acţionat la Tulcea în această lună:

„Ceea ce aţi făcut aici, la Tulcea, este imens, efortul depus aici este uriaş. Într-un timp foarte scurt aţi reuşit să vă mobilizaţi exemplar şi aţi acţionat, în trei săptămâni, la nivelul la care alte organizaţii au ajuns în ani de experienţă. Personal mă simt inspirat, este cu adevărat incredibil ce se întâmplă la Tulcea”.

Mirela Furtună, deputat: „Ajutorul partenerilor noştri nu se opreşte aici”

Deputat în Parlamentul României, Mirela Furtună a vorbit în cadrul conferinţei despre istoricul acestui parteneriat: la o săptămână de la izbucnirea crizei a participat la lucrările Adunării Parlamentare a Mediteranei, acolo unde a abordat problema ajutoarelor necesare refugiaţilor, dar şi ucrainenilor care luptă pentru a îţi apăra ţara.

A fost stabilită, după aceea, o legătură cu una dintre cele mai mari organizaţii cu scop umanitar din lume, care la două zile după aceste discuţii a ajuns la Tulcea, pentru a evalua situaţia din teren.

„Vreau să precizez faptul că ajutorul lor nu se opreşte aici: această organizaţie are legătură cu multe alte ONG-uri internaţionale, astfel că şansele de la primi donaţii consistente pentru sprijinirea celor afectaţi direct de război sunt foarte mari”, a precizat Mirela Furtună.

Eugen Ion: „Mulţumim tuturor celor care au donat pentru sprijinirea ucrainenilor”

Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, filiala Tulcea, Eugen Ion (primar al comunei Jurilovca) a insistat să mulţumească tuturor persoanelor fizice sau juridice, instituţiilor sau organizaţiilor care s-au implicat direct pentru donaţii pentru gestionarea situaţiei de criză apărută la data de 24 februarie 2022.

„Toate aceste eforturi pe care le-am depus, despre care discutăm astăzi, nu ar  fi fost posibile dacă nu erau toţi cei care au donat. În total, am trimis până acum 80 de camioane cu donaţii în Ucraina”, a transmis Eugen Ion.

Valentyn Stroia: „Judeţul Tulcea ne-a demonstrat că este partenerul întregii ţări, nu numai al oraşului Ismail”

După o lună în care a rămas la Tulcea, pentru a asigura legătura dintre partea română şi partea ucraineană, Valentyn Stroia a simţit nevoia să mulţumească tuturor reprezentanţilor tulceni, dar şi colaboratorilor de la IsraAID pentru tot sprijinul acordat în această situaţie de criză.

„Noi ştiam că judeţul Tulcea este un partener de încredere, un partener strategic pentru Ismail, dar acum am aflat că este partenerul întregii noastre ţări”, a transmis Stroia, director al Organizaţiei comunale a Consiliului Orăşenesc Izmail.