Primăria Tulcea a obţinut 3,7 milioane de lei din fonduri europene nerambursabile pentru digitalizarea serviciilor pentru cetăţeni, implementarea unor platforme, a unui sistem informatic online de supraveghere video şi elaborarea unui studiu de trafic.
„Am semnat un nou contract de finanţare în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă în valoare de 3.791.857 lei, din care contribuţia Primăriei este de 2%. Contractul ne dă posibilitatea să ducem mai departe proiectele de digitalizare a serviciilor administraţiei locale, spre beneficiul tuturor cetăţenilor. Procesul de digitalizare a fost de la început în atenţia mea şi continuăm să îl dezvoltăm. Mă bucur că am reuşit să obţin fonduri şi încercăm să accelerăm acest proces şi cu fonduri de la bugetul local”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.
În cadrul proiectului se va implementa o platformă GIS la nivelul serviciului de urbanism, o interfaţă tip hartă ce cuprinde toate reglementările urbanistice, PUG şi PUZ-uri.
„Aici va fi gestionat întregul flux pentru generarea documentaţiilor de urbanism, posibilitatea consultării de către cetăţeni, direct de pe internet, a regimului tehnic aferent unei proprietăţi, fără necesitatea demarării procesului de obţinere a unui certificat de urbanism de informare, urmărirea şi gestiunea traseului documentaţiei de urbanism de la depunerea solicitării până la eliberarea documentaţiei finale. Numai astfel putem ajunge la performanţă marilor oraşe de a putea emite un certificat de urbanism în numai 3 zile!”, precizează viceprimarul George Şinghi.
De asemenea, prin registratura digitală toţi funcţionarii vor avea semnătură digitală, iar în primărie toate documentele vor circula şi vor fi operate exclusiv în format digital, prin această platformă. Astfel, vor fi optimizate fluxurile şi se vor scurta timpii de soluţionare şi răspuns.
Un alt obiectiv al proiectului este digitalizarea Poliţiei Locale prin implementarea unui sistem informatic online de supraveghere video, ce are la bază elemente de Inteligenţă Artificială şi Machine Learning, cu emitere alerte pe baza analizei imaginilor. Astfel, evenimente considerate „anormale” detectate de camerele video, ca o depăşire în trafic pe linie continuă, depozitarea gunoaielor în afara pubelelor, vandalizarea unui bun public, vor fi captate şi transmise automat către operatori.
Nu în ultimul rând, se va elabora un studiu de trafic şi un plan de mobilitate urbană durabilă şi a strategiei Smart City.