Tarifele de acces în deltă vor fi majorate, după ce Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a trimis o propunere în acest sens către Ministerul Mediului.
Propunerea ARBDD ar duce la majorarea tarifelor de acces de la 5 lei pe zi în prezent la 30 de lei pe zi, de la 15 lei pe săptămână la 60 de lei, de la 30 de lei pe an la 200 de lei, iar pentru autovehicule de la 10 lei pe zi la 50 de lei, de la 100 de lei pe an la 300 de lei pe an.
Se introduce, de asemenea, o taxă pentru autorulote/rulote, în valoare de 300 de lei pe săptămână.
Guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov, spune că toate aceste calcule au la bază considerente obiective ce ţin de contextul în care ne aflăm, dar şi de ceea ce se întâmplă în plan naţional şi european în astfel de rezervaţii.
„Toate calculele au la bază considerente extrem de obiective ce ţin de contextul în care ne aflăm, de experienţa din trecut, dar şi de ceea ce se întâmplă în plan naţional şi european în astfel de rezervaţii. Ne-am consultat cu mulţi dintre cei implicaţi în ceea ce priveşte acest areal şi ne apropiem de o concluzie. Am căzut de acord cu cei din societatea civilă, respectiv unele ONG-uri pe care le-am consultat şi cu care am lucrat pe material, şi avem acţiuni comune în deltă”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov.
Majorarea tarifelor de acces în Delta Dunării nu este văzută cu ochi buni de reprezentanţii din turism şi nici de unii primari, care critică măsura şi spun că ar putea duce la scăderea numărului de turişti.
Daniel Iluşcă, preşedintele Patronatului în Turism din Delta Dunării, spune că prin majorarea acestor taxe „se doreşte diminuarea numărului turiştilor”.
„Rezervaţia Biosferei Delta Dunării dacă va face taxa de acces de 30 de lei pe zi de turist, va omorî turismul organizat, legal în Delta Dunării. Nu ştiu când s-a consultat cu mediul privat şi cine a venit cu această idee globală, dar dacă fac acest lucru vor omorî turismul din deltă. Dacă au nevoie de surse de finanţare, să le caute la Guvernul României şi în proiecte cu finanţare europeană. Protestăm, pentru că nu este o taxă pe care o plătim noi, ci una pe care o plăteşte orice turist care vine în Delta Dunării. Lor li se pare puţin, dar 8 euro înmulţit la o familie de 5 persoane sunt 40 de euro pe zi. Acum se doreşte diminuarea turiştilor care ar putea veni în Delta Dunării prin aplicarea unor taxe imense care nu cred că există nicăieri în teritoriul României, care nu fac să arate decât că Rezervaţia nu este în stare să scrie proiecte, să cheltuie eficient banii pentru decolmatări. Aş vrea să ştiu ce s-a făcut cu banii colectaţi pe an de Rezervaţie, cred că sunt câte un milion de euro anual”, ne-a declarat Daniel Iluşcă, preşedintele Patronatului în Turism din Delta Dunării.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.