Începutul sezonului cald readuce în discuţie o problemă pe care compania de apă a Primăriei Tulcea o semnalizează an de an clienţilor săi. Este vorba despre udatul grădinilor şi al spaţiilor verzi din jurul imobilelor cu apă din reţeaua publică, fapt care duce la scăderea drastică a presiunii apei de la robinet.

Compania de apă Aquaserv face un apel la tulceni pentru stoparea risipei de apă, avertizând că dacă se udă grădinile şi spaţiile verzi cu apă de la robinet alţii vor rămâne fără apă şi totodată se vor plăti facturi uriaşe.

Ultima situaţie în care consumatorii au rămas fără apă a fost chiar la sfârşitul săptămânii trecute, atunci când udatul în exces al grădinilor a dus la golirea rezervorului de la Revărsarea şi sistarea furnizării timp de câteva ore.

„Apa potabilă prin definirea ei este destinată uzului uman, nu pentru cel domestic, respectiv udatul grădinilor, deoarece se cheltuie nişte bani pentru a face o contabilizare. În al doilea rând, dacă se utilizează pentru udatul grădinilor nu va mai ajunge pentru consumul uman. Am avut această problemă la sfârşitul săptămânii trecute la Revărsarea, unde s-a udat excesiv pe fondul zilelor călduroase şi nu au mai avut apă. Am înştiinţat populaţia că din cauza utilizării excesive am fost nevoiţi să sistăm furnizarea. Avem rezervor la Revărsarea şi suplimentăm cu forajele de la Isaccea şi am sistat timp de 5 ore până când s-a umplut rezervorul. Există intervale de timp unde consumul creşte enorm de mult şi la Măcin”, ne-a declarat Valentin Ifrim, directorul Aquaserv Tulcea.

Pentru posesorii de grădini există însă şi soluţii alternative, pe care Aquaserv le recomandă. Printre acestea se află utilizarea instalaţiilor de picurare, forarea de puţuri de mică adâncime sau instalarea în gospodărie a unor bazine de captare a apei de ploaie şi folosirea acesteia.

„Pentru un consum cât mai mic, oamenii ar putea utiliza instalaţia de picurare care este diferită faţă de udatul cu furtunul. Preţul apei este mare şi nu ştiu în ce măsură lumea realizează şi vom ajunge în situaţii în care vor reclama că nu au consumat acea cantitate când va fi nevoit să plătească. De asemenea, fiecare persoană fizică poate să îşi facă puţuri, iar dacă ne aducem aminte, pe vremuri, bunicii şi părinţii noştri strângeau inclusiv apa de ploaie. Toată lumea vede că scad fantastic de mult debitele râurilor, inclusiv la Dunăre. Pe plan mondial este o problemă legată de rezerva de apă. Să le interzicem udatul grădinilor nu avem posibilitatea şi apelăm la conştiinţa fiecărui consumator”, a precizat Valentin Ifrim.

Reţeaua de distribuţie a fost dimensionată pentru a face faţă doar consumului casnic, iar utilizarea pentru a uda grădina poate afecta presiune pentru vecini şi nu numai.