Numărul adolescenţilor internaţi cu consum de alcool, combinat cu consum de substanţe psihoactive, este în continuă creştere. Potrivit medicilor, săptămânal ajung la spitalele din România, în medie, 2-3 minori din cauza consumului de băuturi alcoolice.
Cei mai mulţi dintre copiii consumatori de alcool sau droguri provin din familii în care există multă permisivitate sau din familii dezorganizate, susţine medicul primar de psihiatrie Mihai Tatu.
„Numărul adolescenţilor care consumă regulat alcool şi chiar substanţe psihoactive este în creştere. Acest lucru a devenit o normalitate. Alcoolismul este o formă de boală, în care genetica are implicaţie majoră, dar gena nu se activează decât prin acţiunea depusă. Începi să bei, gena devine activă şi te transformi în alcoolist. În primul rând, părinţii nu ar trebui să permită tinerilor să consume alcool în mediul familial, prevenţia se face prin educaţia oferită acasă. Dacă un părinte bea în prezenţa copilului, acesta va percepe acest fapt ca pe o normalitate. Când mediul familial este restrictiv, copilul nu va ajunge să consume alcool. De asemenea, şcoala ar trebui să fie unul dintre actorii implicaţi în procesul de informare şi prevenire a consumului de alcool. În al doilea rând, rolul societăţii este de a respecta legea. Comerciantul vrea să câştige bani, de acord, însă are obligaţia de a nu servi alcool celor sub 18 ani. Consumatorii de alcool sunt în creştere, din păcate, deoarece este drogul cel mai uşor de procurat şi cel mai permisiv, mai ales într-o societate în care toleranţa faţă de alcool este maximă. Omul de rând nu ştie cât îi este permis organismului să bea, ca să nu fie afectat. Studiile arată că este dependentă de alcool persoana care depăşeşte două unităţi de alcool pe zi, echivalentul, de exemplu, a două cutii cu bere cu volum de 5,9% volum”, ne-a declarat medicul Mihai Tatu.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.