După patru mandate de primar al municipiului, Constantin Hogea se preocupă în prezent de colecţionarea şi conservarea obiectelor populare nord-dobrogene. Un mini muzeu al ţăranului nord-dobrogean ce conţine circa 200 de obiecte străvechi este deschis gratis publicului de fostul primar al municipiului Constantin Hogea în curtea locuinţei sale de pe strada Libertăţii.

Fostul edil a colecţionat obiectele timp de 15 ani, unele fiind personale iar altele primite din donaţii sau achiziţionate, pe care le-a expus într-o anexă modernizată. Constantin Hogea ne-a invitat ieri la vernisarea micului muzeu, prilej cu care a transmis tulcenilor că ar vrea să completeze colecţia cu ajutorul celor care vor să doneze sau să vândă astfel de obiecte.

Printre obiectele ce pot fi vizionate se regăsesc scaune vechi, un radio din anul 1930, jug de boi, banc de tâmplărie, ladă de zestre, potcoave, un bulgăre de sare pentru animale, proiector video din anul 1975, obiect din material textil impermeabil folosit de pompieri la incendii, lampă pe gaz, dulap cu ustensile de bucătărie de prin anii 1965 ce conţine şi o ustensilă cu ajutorul căreia din gutui se scobea pulpa ce prindea formă de bilă şi se făcea dulceaţă, maşină de cusut, părţi componente ale unui război de ţesut, colecţii de ziare, şapca şi broboada părinţilor săi, poza străbunicilor făcută în 1905, un titlu de împrumut din 1944, dar şi o mariţă-descălţător de cizme.

„Este o pasiune pe care o urmăresc de 15 ani şi sunt circa 200 de obiecte. Intenţia mea este pe cât posibil să  umplu toate spaţiile disponibile şi fac apel dacă sunt oameni dornici să mă ajute să completez această colecţie, chiar şi prin achiziţii băneşti. Aş vrea să rămână pentru toţi cei care vor să-şi aducă aminte de ceea ce a însemnat epoca anilor ‘20,  ‘30, ‘40 prin radiografia gospodăriei ţăranului nord-dobrogean. Am căutat ca aproximativ toate obiectele să ducă ca şi mesaj în această zonă şi ar fi fost păcat să se piardă, pentru că pot fi un forum de cunoaştere şi studiu şi pentru generaţiile mai tinere. Din păcate, terenul nu mi-a permis să fac spaţiul de o altă mărime, dar chiar şi aşa mai putem găsi loc şi pentru alte obiecte care să nu  fie noi sau vopsi-te, ci aşa cum erau ele acum 50-70 de ani, urmând, dacă este cazul, să le recondiţionez prin specialiştii de la ICEM. Cei care vor să viziteze pot veni şi suna la poartă sau să mă contacteze telefonic. Vizitarea este gratuită deoarece este o pasiune pe care vreau să o împărtăşesc şi altora”, ne-a declarat Constantin Hogea.

Unul dintre cele mai dragi obiecte colecţionate este jugul de boi.

„De regulă, la colecţionari, cel mai de suflet obiect este ultimul, în cazul meu fiind jugul pe care l-am obţinut foarte greu de la un colecţionar. Iniţial a zis că mi-l dă doar dacă facem un schimb, dar  când l-am adus aici şi a văzut că împărtăşim aceeaşi pasiune mi l-a făcut cadou”,  a precizat Constantin Hogea.

Unul dintre cele mai vechi obiecte este radioul din 1930 şi un document istoric din 1915.

„Toate pozele sunt făcute undeva în nordul Dobrogei unde erau aşezaţi meglenoromânii. Mulţi realizând originea latină şi apartenenţa faţă de statul român au venit în Regatul României în cele două judeţe Durostor şi Caliacra. Odată cu cedarea celor două judeţe Bulgariei, au fost obligaţi să se strămute din nou. Poza este din ţinuturile Megleniei, din nordul Greciei. Cel mai tânăr obiect are 40 de ani”, a spus Hogea.

Constantin Hogea, inginer, doctor în agronomie, fost primar al municipiului Tulcea, s-a născut în Cerna în 6 septembrie 1957 şi are rădăcini meglenoromâne. De-a lungul timpului, a  publicat mai multe articole despre istoria şi obiceiurile meglenoromânilor.