Nefuncţionalitatea Comisiei de fond locativ şi atitudinea unor angajaţi din cadrul Direcţiei de Întreţinere şi Administrare Patrimoniului (DIAP) faţă de unii cetăţeni romi, beneficiari ai locuinţelor sociale, sunt două dintre aspectele sesizate de consilierul local PSD Andaluzia Luca, joi, la finalul  şedinţei de Consiliu Local.

Biroul de  fond locativ este cel care gestionează locuinţele sociale şi locuinţele ANL, aflate în proprietatea Consiliului Local al municipiului Tulcea şi în administrarea DIAP.

“Rog colegele de la DIAP să transmită mai departe colegelor că cetăţeanul nu are culoare politică, religioasă sau de sex şi să se trateze în mod egal şi cuviincios fiecare cetăţean, chiar dacă este de etnie romă. Din păcate, ei sunt majoritatea beneficiari ai locuinţelor pe care Primăria le are la dispoziţie şi le-a dat acestor persoane. O să îmi cer scuze public dacă, după ce vă dau înregistrările şi mesajele pe care le-am primit, eu am greşit. Este un lucru care s-a repetat şi se perpetuează, din păcate, referitor la fondul locativ. Eu am transmis şi în privat mesajele pe care le-am primit de la cetăţenii care au întâmpinat astfel de probleme, dar întotdeauna adevărul este undeva la mijloc. Să nu consideraţi că atunci când vă transmitem un mesaj este o ofensă, ci o aducere la cunoştinţă, şi nu trebuie să avem repercusiuni asupra acelor cetăţeni care s-au gândit să ne sesizeze anumite neplăceri în contact cu colegele de la fondul locativ”, a declarat consilierul local PSD Andaluzia Luca.

Andaluzia Luca a atras atenţia şi asupra faptului că în prezent Comisia de fond locativ nu este funcţională.

“Domnule Şinghi, vă rog să luaţi în considerare faptul că nu este funcţională Comisia de fond locativ. Sunt membri care nu au participat la nicio şedinţă, secretarul comisiei nu mai face parte din compartimentul de fond locativ. Avem nenumărate solicitări pentru repartiţie de locuinţe. Noi, la ultima şedinţă de comisie, am repartizat câteva locuinţe. Colegii care vor să facă parte din această comisie să fie fizic, şi nu doar formal, pe hârtie, pentru că este un volum de muncă foarte mare şi de multe ori venim degeaba, pentru că nu avem cvorum”, a spus Andaluzia Luca.

În acest context, consilierul local PNL Octavian Motoc a subliniat faptul că niciun angajat din Primărie nu are ceva împotriva comunităţii rome.

“Eu cred că nu există în Primăria Tulcea un mod de abordare a problemelor la modalitatea pe care o exprimaţi dumneavoastră. Nimeni nu are ceva anume cu o anumită comunitate. Nu cred că există un compartiment care să se comporte în modul abuziv în care spuneţi dumneavoastră că s-a comportat. Ideea este că atunci când vine cineva şi ţi se  adresează la un ghişeu folosind nişte modalităţi de exprimare inadecvate, care demonstrează lipsă de bun simţ şi educaţie mai tot timpul, atunci uneori există şi  forme de exprimare care deranjează. Asta nu înseamnă că este o atitudine generală şi nu înseamnă că este cineva care ceva împotriva comunităţii rome”, a menţionat Octavian Motoc.

Consilierul local Andaluzia Luca a mai solicitat ca toţi directorii de instituţii şi societăţi comerciale din cadrul Primăriei să participe la şedinţele de Consiliu Local până la finalul acestora, iar evenimentele organizate de direcţiile locale să fie transmise şi social democraţilor.

“Aş prefera ca toţi directorii din instituţii şi societăţi comerciale să participe la aceste şedinţe şi să rămână până la final, pentru că mai avem puncte la Diverse şi nu putem să intervenim pe parcursul desfăşurării şedinţei pe un anumit proiect, ca să ne putem primi  informaţiile pe care le solicităm. Am o rugăminte pentru direcţiile din cadrul Consiliului Local, DIAP, DAPS, Baladele Deltei, să ne transmită şi nouă invitaţii pentru evenimentele pe care le desfăşoară cu diverse ocazii. Aş vrea ca şi consilierii PSD să fie invitaţi la evenimentele care au loc în cadrul acestor direcţii”, a transmis Andaluzia Luca.

Legat de aceste aspecte, viceprimarul George Şinghi a explicat faptul că nu au fost transmise invitaţii personalizate, ci către toţi cetăţenii.

“Toate evenimentele sunt publice, iar noi căutăm să diseminăm mesajul. Nu este invitat cineva anume sau vreun partid anume. Sunt invitaţi toţi cetăţenii. Nu au fost transmise invitaţii personalizate nimănui”, a replicat George Şinghi.