Începând cu data de 1 august, tulcenii abonaţi la operatorul regional de apă Aquaserv vor plăti tarife majorate pentru alimentarea cu apă şi serviciile de canalizare epurare, se arată într-o notificare transmisă de societate clienţilor prin intermediul aplicaţiei „MyApa”.
„S.C. Aquaserv S.A. Tulcea vă aduce la cunoştinţă că, începând cu consumul aferent lunii august 2022, se vor aplica, pentru întreaga arie de operare, noile tarife unice pentru facturarea serviciilor publice de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, avizate de A.N.R.S.C. prin aviz nr. 954179/29.03.2022, aprobate prin Hotărârea nr. 98/04.07.2022 a Adunării Generale a Asociaţiei Intercomunitare <<Dezvoltarea Durabilă a Serviciilor de Apă şi Canalizare din Judeţul Tulcea>>” , se arată în notificare.
Astfel, pentru serviciul de alimentare cu apă, care în prezent este de 4,89 lei pe metrul cub, abonaţii vor plăti 5,68 lei pe metrul cub. Cei care sunt racordaţi şi la canalizare vor mai plăti 4,16 lei pe metrul cub, faţă de 3,10 lei cât este în prezent. Practic, apa şi canalizarea vor fi mai scumpe de la 1 august cu tarife majorate de la 7,99 lei la 9,84 lei.
Majorarea tarifelor este necesară în contextul în care preţurile la energie electrică, materiale şi combustibil utilizat de societatea Aquaserv au crescut simţitor în acest an.
„Energia electrică are aproape 11% pondere în preţ. Materialele necesare pentru epurare ca şi pondere în tariful de la Aquaserv înseamnă 1%. De asemenea, toate echipamentele funcţionează cu motorină sau benzină, acolo unde preţul a crescut. Comparativ cu luna ianuarie a anului 2021, faţă de ianuarie 2022, tariful la energie electrică s-a triplat. Anul trecut în ianuarie, factura la energie electrică aferentă întregului operator Aquaserv era undeva la 450.000 de lei, iar anul acesta a fost de circa 1.450.000 de lei. În luna aprilie a apărut plafonarea preţului la energie electrică şi am ajuns la dublare, faţă de ceea ce aveam iniţial. Impactul zdrobitor este cel al energiei electrice. Conducta pe care o folosim pentru avarii sau alte lucrări de intervenţii are o creştere de 40% faţă de preţul de anul trecut”, ne-a declarat directorul Aquaserv Tulcea, Valentin Ifrim.
Pe lângă municipiul Tulcea şi cele patru oraşe din judeţ, Aquaserv furnizează apă potabilă şi localităţilor din Delta Dunării, ceea ce implică alte costuri de producţie.
„Ştiu că este un lucru care nu este pe placul nimănui. Şi eu sunt consumator şi plătesc. Trebuie să înţelegem, aşa cum toată lumea a înţeles şi în cazul Enel şi gazelor naturale, că s-au scumpit şi se plătesc. În afară de cele patru oraşe avem şi localităţile din Delta Dunării unde furnizăm apă pentru 200-300 de gospodării prin unităţi de producţie distincte care înseamnă cheltuieli. Altceva ar fi furnizarea pentru o localitate de 5.000 de locuitori. Cu cât concentrarea este mai mare, cu atât ai posibilitatea să menţii un tarif mai redus. Menţionăm că Aquaserv plăteşte pentru fiecare metru cub de apă pe care îl trage din Dunăre sau foraje subterane, către Apele Române. Nu luăm nimic gratis. Ca pondere în preţ reprezintă 2,21%. Mai plătim către Apele Române cantitatea de apă epurată pe care o deversăm înapoi în Dunăre”, a precizat directorul Valentin Ifrim.
Noul preţ al apei plasează Tulcea pe locul 27 din totalul celor 49 de operatori regionali.
„În ceea ce priveşte afirmaţiile că la Tulcea apa este cea mai scumpă, pot da ca exemplu preţul Apă-Canal Galaţi, care are un tarif cumulat de 11,87 lei şi tot din Dunăre ia apa. Compania de apă Olt are un tarif total de 10,78 lei. Din 49 de operatori regionali, chiar şi cu această majorare, Aquaserv este pe poziţia 27. Această majorare am solicitat-o prin prisma faptului că nu se mai puteau plăti utilităţile de care beneficiem pentru a produce apă”, a menţionat Valentin Ifrim.