În circa o lună de zile vor începe lucrările de înlocuire a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) al societăţii Energoterm, după ce Primăria Tulcea a semnat, joi, contractul de achiziţie a proiectului tehnic şi execuţiei, potrivit viceprimarului George Şinghi.

Cazanul de Apă Fierbinte al Energoterm este unul dintre factorii care generează cele mai mari pierderi, fiind supradimensionat prin raportare la numărul actual de consumatori. Acesta va fi înlocuit cu alte trei cazane ce vor avea un consum mai mic.

„Astăzi am semnat contractul de achiziţie a proiectului tehnic şi execuţiei pentru înlocuirea CAF-ului cu o instalaţie nouă de producere a agentului termic furnizat de Energoterm. Contractul a fost adjudecat de Baltur Sib SRL din Sibiu pentru suma de 7.998.000 lei. Cazanul de apă fierbinte existent, care datează din 2004, de capacitate de 50 Gcal/h, va fi înlocuit cu 3 cazane care însumează 20 MW”, a declarat, joi, viceprimarul George Şinghi.

Termenul de finalizare şi punere în funcţiune a instalaţiei este 1 noiembrie.

„Perioada de realizare a proiectului tehnic este de o lună de zile apoi urmează obţinerea autorizaţiei şi execuţia. Deja au început să comande, instalaţii, piese, materialele necesare şi ne vom încadra cu siguranţă în termenul de 1 noiembrie. Doar instalaţia de producere a agentului termic va fi modificată, în rest traseele, conductele rămân aceleaşi. Sistemul centralizat de încălzire are nevoie de investiţii şi soluţii inteligente pentru a fi eficient, pentru a reduce pierderile şi pentru a deveni o alternativă viabilă economic la sistemele cu centrale de apartament”, a precizat viceprimarul George Şinghi.

Primăria Tulcea mai are în derulare un proiect de modernizare a centralelor termice de cartier.

„În paralel mai avem în procedură un proiect de modernizare şi automatizare a centralelor termice de cartier, care urmează să intre în licitaţie. Acestea funcţionează în prezent doar că le facem un update. În cazul CAF-ul exista riscul să pice de tot la iarnă şi să nu îl mai putem porni”, a menţionat George Şinghi.

Viceprimarul a prezentat şi avantajele înlocuirii CAF-ului. Unul dintre acestea este că soluţia modulară cu 3 cazane asigură o redundanţă în funcţionare şi în caz de defecţiune, vor funcţiona celelalte două cazane.

De asemenea, funcţionarea la puterea nominală a cazanelor asigură un randament superior faţă de situaţia existentă, când cazanul funcţionează la 15-25% din capacitate.

Nu în ultimul rând, viceprimarul precizează că nu va mai fi necesară achiziţia de certificate verzi, acest aspect generând o economie de 1 milion de euro anual.

Energoterm mai are în prezent circa 7.000 de abonaţi, din care aproximativ 3.300 la Cazanul de Apă Fierbinte, iar tulcenii vor în continuare să renunţe la serviciile furnizorului. Un număr de 410 cereri de debranşare au fost depuse la Energoterm anul acesta.

Înfiinţată în luna iulie 2005, societatea Energoterm SA are ca acţionar majoritar Consiliul local al municipiului Tulcea şi este singurul furnizor de agent termic în sistem centralizat din Tulcea.