Investitorii din Turcia nu se înghesuie să vină în Tulcea, chiar dacă în Dobrogea trăieşte cea mai mare comunitate de turci din ţară, ceea ce ar putea fi considerat un mediu prietenos. Prietenos, dar nu pentru afaceri, se pare!
Daniel Iluşcă, consulul onorific al Republicii Turcia la Tulcea, spune că investitorii turci ar veni la noi dacă s-ar deschide un parc industrial şi un centru de congrese şi expoziţii.
„Un investitor s-a arătat interesat dacă Primăria Tulcea ar avea oportunităţi precum platforme industriale sau hale de închiriat. Cunosc oameni care au venit din China, al doilea producător de sticlă din lume, pentru a face fabrică în România, dar au ales Bulgaria datorită facilităţilor fiscale, preţ la energie şi multe alte lucruri pe care mi le-a enumerat în urmă cu câţiva ani. Eu, pe următorul exerciţiu financiar, două lucruri aş face, dacă aş putea să îmi aplic ideile, respectiv un parc industrial mare în Tulcea şi un centru de congrese şi expoziţii prin care Primăria şi Consiliul Judeţean să organizeze congrese pe toate domeniile posibile. De la târguri de sticlă, mobilier de metal, lemn, pompe, tablouri electrice, modă, în care să chemi oameni din toată lumea şi să îmbini congresul cu excursii în Delta Dunării, obiceiuri, tradiţii. De ce ar veni un specialist să stea în Tulcea, în condiţiile în care trebuie să aibă o viaţă socială, o grădiniţă, cercuri în care copilul să poată fi educat, locuri în care să se distreze, trasee turistice. Noi nu avem un club în Tulcea care să funcţioneze. Investitorii nu vin pentru că au câte 10 controale în care vin mascaţii”, ne-a declarat Daniel Iluşcă.
Primarul Ştefan Ilie a dezvelit placa memorială de pe fostul sediu al Sângeacului de Tulcea
În urmă cu două zile, Excelenţa Sa Doamna Fusun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turcia în România, a fost prezentă la Tulcea cu prilejul lansării expoziţiei „Urme ale istoriei turce”.
Acţiunea a fost organizată la Muzeul de Artă, de Uniunea Democrată Turcă din România, Sucursala Tulcea, cu sprijinul Centrului Cultural Turc Yunus Emre Constanţa. Evenimentul a avut loc cu ocazia sărbătoarei Kurban Bayram, Sărbătoarea Sacrificiului.
Cu această ocazie, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, în prezenţa Excelenţei Sale, doamna Füsun Aramaz, ambasadorul Republicii Turce în România, a Muftiului cultului musulman din România, Murat Iusuf, de autorităţi şi de membrii comunităţii musulmane, a dezvelit placa memoriale de pe faţada clădirii Muzeului de Artă, sediul administrativ al Sângeacului de Tulcea între anii 1865-1878.