În urma unei campanii de informare şi conştientizare asupra menţinerii mediului înconjurător curat, organizată la Crişan săptămâna trecută, de către Asociaţia Naţională de Combatere a Braconajului şi Poluării – filiala Tulcea, la care au participat şi inspectori ai Administraţiei Rezervaţiei Delta Dunării (ARBDD), guvernatorul deltei a fost sesizat de faptul că membri ai asociaţiei au controlat mărcile sculelor de pescuit şi au participat activ la controale, deşi nu aveau nicio atribuţie în acest sens.

O problemă gravă ar fi şi faptul că una dintre persoanele prezente a purtat la vedere arme albe şi cagulă, lucru care se poate constata şi în fotografiile distribuite asociaţie pe o pagină de socializare.

„Am primit câteva sesizări, pe care le vom verifica. În documentele transmise de către reprezentanţii ANCBP era vorba despre o acţiune de informare şi conştientizare a pescarilor şi turiştilor din Delta Dunării, asupra păstrării unui mediu curat. Ulterior, din informaţiile care ne-au parvenit, lucrurile nu s-au întâmplat astfel. Nu putem fi de acord cu intervenţia membrilor asociaţiei respective în acţiunea desfăşurată. Concret, la solicitarea ANCBP, am de-semnat două persoane, care să însoţească membrii ONG-ului în campania lor, dar toate discuţiile au avut loc telefonic, iar solicitările au fost făcute în scris. Noi am cerut, în mod expres, respectarea procedurii legale. În ceea ce priveşte fotografiile publicate de ANCBP în mediul virtual, în care apar membrii asociaţiei purtând arme, nu ştiu dacă albe sau de foc, pot spune că nu este un lucru normal. Efectul este unul intimidant, mai ales că şi echipamentul lor induce ideea că lucrurile pot fi foarte serioase. Ce înseamnă asta, să porţi arme la vedere sau cagulă la o acţiune de informare?! Speriem turiştii, băgăm teama în populaţie, ce facem?!  Noi am fost induşi în eroare. Am discutat cu participanţii noştri la acţiune, dacă nu cumva se pune problema să facem sesizare asupra acestor aspecte”, ne-a declarat guvernatorul Teodosie Marinov.

Ziarul Delta a solicitat un punct de vedere şi preşedintelui filialei tulcene ANCBP, Daniel Pricop.

„Noi nu ne-am depăşit atribuţiile, aşa a ajuns la urechile guvernatorului. (…) Nu vreau să intrăm într-un conflict cu ARBDD, pentru că avem nevoie să lucrăm cu această instituţie a statului, atât de importantă pentru deltă. Cât despre ţinuta voluntarilor ANCBP, în statutul nostru scrie destul de clar că orice membru al asociaţiei îşi poate alege uniforma după dorinţa lui, nu există o uniformă strictă şi are dreptul de a folosi însemnele acesteia pe ambarcaţiuni, ATV-uri sau maşini, pentru identificare. Iar despre faptul că într-o fotografie apare un membru cu o armă albă la vedere are o explicaţie simplă: orice barcagiu este nevoit să aibă un cuţit asupra lui, deoarece sunt plase care sunt puse sub apă şi se agaţă în cizma motorului şi trebuie tăiată. Aceiaşi persoană apare cu cagulă, pe care a folosit-o împotriva ţânţarilor. Foarte multe persoane, localnici, care trec cu bărcile prin deltă au cagulă de motociclişti”, a explicat Daniel Pricop.