Asigurarea asistenţei medicale de urgenţă pentru cei aproximativ 2500 de marinari aflaţi pe cele 100 de nave blocate la Sulina este o problemă care poate fi rezolvată după ce Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Tulcea va încheia un protocol cu Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) prin care se va asigura prezenţa personalului medical calificat la bordul navelor.

Măsura va fi posibilă după ce ieri în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea s-a emis o hotărâre prin care se impune iniţierea demersurilor de asigurare a asistenţei medicale publice de urgenţă în faza prespitalicească, prin personal medical calificat, pentru persoanele aflate în pericol la bordul navelor din rada maritimă Sulina.

„Numărul mare de nave din rada maritimă Sulina impune prezenţa personalului medical calificat, în cazul unei urgenţe, în timpul transportului din mare până la UPU Sulina. Transportul din mare se face cu navele Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, care nu dispun de personal medical calificat. Prin această hotărâre se vor face demersurile ca din această săptămână să fie asigurată prezenţa personalului medical calificat la bordul acestor nave”, precizează prefectul Alexandru Dan Munteanu.

Până în prezent un număr de 15 navigatori de la bordul navelor din rada maritimă Sulina au solicitat asistenţă medicală de urgenţă pentru diverse traumatisme.

„În ceea ce-i priveşte pe cei 15 pacienţi ne-am sfătuit şi dacă a fost nevoie i-am dus la Unitatea de Primiri Urgenţe Sulina sau i-am preluat noi de la urgenţe şi i-am adus la Tulcea. Situaţiile au fost rezolvate până acum. În principal sunt tot felul de traumatisme ce se pot produce pe o navă, contuzii şi chiar fracturi. Comandanţii navelor au anunţat Căpitănia Sulina, care a luat legătura cu noi şi Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare, fiind aduşi în port apoi direcţionaţi către UPU Sulina”, ne-a declarat managerul SAJ Tulcea dr. Nicolae Radu Sicinschi.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.