Lucrările de eliminare a pietrei cubice de pe străzile Mahmudiei şi Eternităţii, dar şi cele de reabilitare a infrastructurii de pe arterele Babadag şi Isaccei vor începe în cursul acestei luni, a informat viceprimarul George Şinghi, în urma unei întâlniri cu constructorul. Proiectul al cărui termen de finalizare este decembrie 2023 prevede şi staţii de încărcare pentru viitoarele autobuze electrice.
„Faza de proiectare, avize şi autorizaţii se apropie de final, urmând că în cursul lunii octombrie să demarăm execuţia lucrărilor. Lucrările sunt de mult aşteptate şi presu-pun eliminarea pietrei cubice de pe străzile Mahmudiei şi Eternităţii, reabilitarea infrastructurii, a carosabilului şi a trotuarului, înlocuirea arborilor şi a staţiilor de autobuz. De asemenea, un alt aspect important este schimbarea tuturor capacelor căminelor de apă/ canalizare, astfel încât noile capace să aibă partea de beton acoperită de asfalt. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi apelăm la înţelegerea tuturor cetăţenilor, pentru aceste proiecte de maximă importanţă, de mult aşteptate de noi toţi”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
Proiectul mai presupune construirea unui nou depou pentru 30 de autobuze electrice, spălătorie şi spaţii administrative, staţii de încărcare în depou şi la capetele de linie, în-locuirea a 29 de staţii de călători, construirea unei zone park&ride şi totodată a unui nou capăt de linie pe strada Babadag, în zona troiţei.
Un alt proiect destinat modernizării parcului auto al societăţii Transport Public SA vizează achiziţia a 10 autobuze electrice, a trei staţii de încărcare rapidă şi a 10 staţii de încărcare lentă, iar în cazul acestuia Primăria municipiului Tulcea a semnat la finele anului trecut contractul de finanţare în valoare de 38.655.079,5 lei, liderul de proiect fiind Ministerul Lucrărilor Publice.
Andaluzia Luca: „Care este motivul pentru care suntem doar la stadiul acesta de implementare
a programului de investiţii?”
În cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, viceprimarul George Şinghi a prezentat stadiul investiţiilor derulate de Primăria Tulcea, după ce consilierul local PSD Andaluzia Luca a solicitat detalii în acest sens.
„Din materialul pe care ni l-aţi transmis, noi am constatat că sunt cheltuieli cu capital 21%, investiţiile 25% realizate, iar cele pe fondurile europene 15% şi aş fi vrut să ştiu care este motivul pentru care noi suntem doar la stadiul acesta de implementare a programului de investiţii pe care l-am supus aprobării la începutul anului”, a precizat Andaluzia Luca.
Viceprimarul George Şinghi a explicat că termenele au fost respectate şi că anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a proiectului ce cuprinde 10 kilometri de străzi din municipiu, pentru care Primăria Tulcea a semnat în luna august contractul pentru proiectare tehnică şi execuţie. Proiectul are o valoare de 34.797.741,77 lei, o durată de 3 luni pentru proiectul tehnic şi 36 de luni pentru execuţie, iar câştigătorul licitaţiei este societatea Autoprima Serv SRL din Constanţa.
„În cadrul proiectului vor fi reabilitate străzile Păcii, Gavrilov Corneliu, I.L. Caragiale, Alexandru cel Bun, Dumitru Ivanov, Forestierului, Plugarilor şi Militari. Licitaţia este atribuită şi se află în faza de proiect tehnic. Anul acesta vom începe execuţia lucrărilor”, a spus viceprimarul George Şinghi.
Unul dintre proiectele care va fi finanţat din banii accesaţi de Primărie printr-un împrumut cuprinde un pachet de străzi în suprafaţă totală de 12 km.
„La proiectul pe etapa Vest care cuprinde străzile Victoriei, Bucovinei, Alunişului, dar şi altele, avem o contestaţie după achiziţii, iar documentaţia este la ANAP pentru evaluare”, a precizat viceprimarul George Şinghi.
Constructorul care se va ocupa de lucrările privind execuţia parcului pentru sporturi urbane, activităţi creative şi relaxare, Gravity Park pe amplasamentul de pe lacul Ciuperca va fi desemnat săptămâna viitoare.
„La Gravity Park suntem în evaluare tehnică, iar săptămâna viitoare vom desemna câştigătorul. Dacă nu avem contestaţii vom merge mai departe cu execuţia, deoarece aici avem inclusiv proiectul tehnic şi autorizaţia. Pentru parcarea vis-a-vis de Alum s-a atribuit contractul şi s-a semnat ordinul de începere a lucrărilor, urmând ca la începutul lunii octombrie să înceapă execuţia. În ceea ce priveşte parcarea Park & Ride suntem la ultimul aviz de mediu, apoi vom depune toată documentaţia pentru autorizaţia de construire, urmând să facem licitaţia doar pentru execuţie. Aşteptăm să înceapă lucrările şi la ultimul tronson de blocuri de pe Gării, iar la TAVS sunt în execuţie”, a menţionat George Şinghi.
În continuare, Andaluzia Luca a atras atenţia asupra lipsei unor camere de supraveghere la punctele de colectare, investiţie aprobată în Consiliu Local la începutul acestui an. Discuţia vine pe fondul supunerii votului unui proiect de hotărâre privind aprobarea contului de execuţie al bugetului local pentru trimestrul II al anului 2022.
„Ne confruntăm de foarte mulţi ani cu depozitarea deşeurilor necorespunzător la punctele de colectare. Una dintre investiţiile pe care Consiliul Local a aprobat-o la început de an a fost de dotare a fiecărui punct de colectare cu camere video şi văd că nu se face nici un demers şi multe alte lucruri pe care noi le-am votat din bugetul local sau cu aportul fondurilor europene şi nu sunt. Cele pe care le-aţi prezentat sunt bine venite, dar cred că ar trebui să fie un pic optimizată activitatea”, a afirmat Andaluzia Luca.
Şi consilierul local PSD Lavinia Vizauer a spus că zilele trecute a fost martora unui eveniment petrecut pe strada Mărăşeşti, acolo unde un tânăr a aruncat dintr-o maşină saci cu moloz la un punct de colectare, iar prezenţa unei camere video ar fi fost utilă pentru identificarea acestuia.
Legat de aceste aspecte, viceprimarul George Şinghi a spus faptul că Primăria Tulcea are semnată finanţarea pentru proiectul privind achiziţia de camere video, care se află în faza de studiu de fezabilitate.