La fel ca şi alte direcţii din ţară, şi Direcţia Silvică Tulcea se confruntă cu o cerere mare de lemn de foc din partea cetăţenilor speriaţi de preţul gazelor şi a energiei electrice. De teama scumpirilor, oamenii au început să îşi facă stocuri pentru o perioadă mai mare de timp.

Din cauza numărului mare de solicitări prin programul „Lemn pentru casă, acasă!”, Direcţia Silvică Tulcea s-a confruntat cu probleme în ceea ce priveşte asigurarea transportului pentru cantităţile comandate, în prezent  având un singur mijloc de transport specializat.

„Având în vedere numărul mare de solicitări pe această platformă ne-am confruntat cu probleme în ceea ce priveşte asigurarea transportului pentru cantităţile comandate, la ora actuală având un singur mijloc de transport specializat. Direcţia Silvică are în vedere achiziţionarea de noi mijloace de transport pentru acest tip de activitate, încercând astfel să satisfacă cerinţele clienţilor noştri”, se arată într-o adresă a Direcţiei Silvice Tulcea.

Programul „Lemn pentru casă, acasă!” a fost iniţiat de Direcţia Silvică Tulcea, pus în aplicare anul 2019 şi a avut ca principal scop valorificarea diferitelor sortimente de materiale lemnoase fasonate comunităţilor din judeţ folosind o platformă informatica specializată în vânzări.

„Întrucât populaţia din aceste comunităţi este în pondere importantă îmbătrânită sau foarte ocupată, prin intermediul acestei platforme punem la dispoziţia clienţilor lemnul pentru încălzire căruia îi asociem, contracost, serviciile de încărcare, transport până la domiciliul clienţilor şi descărcare”, precizează reprezentanţii Direcţiei Silvice Tulcea.

În ceea ce priveşte plafonarea preţului la lemnul de foc, a resturilor de lemn, a tocăturii provenită din lemn şi rumeguşului stabilită prin OUG 134/2022 la preţul unitar maximum de 400 lei/mc cu TVA inclus, Direcţia Silvică Tulcea menţionează faptul că actul normativ în cauză nu afectează pre?urile practicate în prezent.

„Preţul cel mai mare este cel pentru sortimentul de lemn de foc din speciile de esenţă tare-Stejari, Carpen, Frasin, Salcâm şi anume 389 lei/mc (TVA inclus)”, mai spun reprezentanţii Direcţiei Silvice.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.