Lucrările pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu energie termică al municipiului sunt mai avansate decât era prevăzut în plan şi vor fi finalizate până la 1 noiembrie, când vor fi puse în funcţiune noile cazane, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

Primarul Ştefan Ilie şi city managerul Nicolae Bibu au inspectat la finele săptămânii trecute lucrările pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu energie termică al municipiului Tulcea.

Lucrările au fost iniţiate de Primăria Tulcea şi SC Energoterm SA, în parteneriat cu SC Alum SA, pentru reducerea pierderilor istorice anuale pe care le genera anticul şi neperformantul Cazan de Apă Fierbinte (CAF), care producea o energie termică de 50 Gcal. pentru aproximativ 3000 de beneficiari, o cantitate foarte mare raportată la numărul de utilizatori, cu un consum imens de gaz şi energie.

Modernizarea sistemului reduce cu aproximativ 30% consumul de gaz, elimină pierderile de producţie şi anulează plata certificatelor verzi, de 1.000.000 Euro pe sezonul de iarnă. Extinderea instalaţiilor va genera o producţie a energiei termice mult mai eficientă, pentru consumatori şi pentru primăria municipiului, care subvenţionează peste 58% din costuri.

„Este o lucrare pentru care am început demersurile încă de la începutul mandatului, iar acum o vedem (aproape) finalizată. Sunt lucruri care trebuiau făcute de mult timp, unele se pot realiza mai repede, pe când altele necesită mai mult timp pentru implementare. În spate este foarte multă muncă care nu se vede, iar Teodoru Răzvan este unul dintre acei colegi, ai echipei pe care o coordonez, care se dedică proiectelor de care municipiul are nevoie. Mulţumesc lui Răzvan şi colegilor din Energoterm, dlui consilier local Ţiu Dorin Gabriel, managerul mecano-energetic al uzinei de alumină, societăţii SC Alum SA, constructorilor SC Baltursib SRL Sibiu (Sorin Onel – antreprenor general), SC Steel Marcosntruct SRL Tulcea (George Sela – tubulatură), SC Cesena Speed Group SRL Tulcea (Ionuţ Olteanu – construcţii) şi Primăriei municipiului Tulcea pentru acest parteneriat în interesul tulcenilor!” a transmis primarul Ştefan Ilie.

Investiţia, în valoare de 9.517.620 Lei, inclusiv TVA, pune în funcţiune un sistem nou, cu trei cazane de 6 Gcal. fiecare, care pot funcţiona independent, câte două sau toate trei în grup, în funcţie de condiţiile meteorologice şi de ce temperatură trebuie generată către consumatori.

Energoterm a anunţat că a încărcat, sâmbătă, instalaţiile interioare de distribuţie a căldurii în apartamentele racordate la centralele termice.

Energoterm SA numără circa 7.000 de abonaţi, aproximativ o jumătate dintre ei fiind dependenţi de centrale termice de cartier.