* Taxa de habitat scade de la 187 de lei de persoană pe an la 179 de lei

* Cele 1.209 de persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în grad 1 de invaliditate, dar şi însoţitorii acestora nu vor mai plăti taxa de habitat

* Posesorii de maşini hibride vor beneficia de o reducere de 50% la plata impozitului local

Taxele şi impozitele locale în municipiul Tulcea nu vor creşte anul viitor. Primăria municipiului Tulcea a început procedura de dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2023, astfel încât orice persoană interesată poate să facă propuneri de modificare a acestuia până pe 11 noiembrie.

Potrivit proiectului, principalele modificări se referă la scăderea taxei de habitat de la 187 de lei de persoană pe an la 179 de lei, datorită creşterii numărului de persoane înregistrate în evidenţa organului fiscal, dar şi diminuării cantităţii de deşeuri colectate şi transportate.

O altă noutate importantă este că de anul viitor cele 1.209 de persoane cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în grad 1 de invaliditate, dar şi însoţitorii acestora nu vor mai plăti taxa de habitat.

„Persoanele cu handicap grav sunt scutite de la plata taxei de habitat. Taxa de habitat nu se scuteşte doar pentru persoana cu dizabilităţi cu handicap grav sau accentuat şi persoanele încadrate în grad 1 de invaliditate, ci şi pentru persoanele care le au în îngrijire pe durata în care le au în îngrijire. Această propunere vine şi ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii asociaţiilor persoanelor cu dizabilităţi. Scăderea taxei de habitat de la 187 de lei la 179 de lei se datorează creşterii eficienţei serviciului. Se menţin facilităţile pentru locuitorii din zona Tudor Vladimirescu cu 50% atât la taxa de habitat, cât şi la alte impozite şi taxe”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

De asemenea, posesorii de maşini hibride vor beneficia de o reducere de 50% la plata impozitului local.

„Va exista şi o reducere de 50% acordată la taxa pentru mijloacele de transport hibrid. La nivelul municipiului Tulcea avem 264 de automobile hibride deţinute de persoane fizice şi 147 de vehicule ale persoanelor juridice. De asemenea, avem 67 de maşini electrice ale persoanelor fizice şi 23 ale persoanelor juridice”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Impozitul pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi a celor juridice va rămâne de 1,1%.

Pentru plata integrală anticipată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a celui pe mijloacele de transport până la data de 31 martie 2023 se acordă o bonificaţie de 10%, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice.

Şi persoanele fizice care plătesc integral taxa de habitat până la 31 martie 2023 vor beneficia de o bonificaţie de 10%.

Proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale care vor fi percepute anul viitor poate fi consultat pe site-ul Primăriei municipiului Tulcea.