Proiectul de extindere a  reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiu, depus anul trecut de Primăria Tulcea la Ministerul Dezvoltării se află în procedură de evaluare.

Este vorba de un proiect în valoare de peste 36 de milioane de lei ce cuprinde extinderea reţelei de distribuţie a gazelor naturale pe 107 străzi situate în zona de est şi vest a municipiului.

„Proiectul de extindere a reţelei de gaz se află în evaluare la Ministerul Dezvoltării şi avem promisiuni că în luna mai se vor finaliza şi se vor da răspunsurile. Noi sperăm să obţinem finanţare. Problema pe care o vom avea este că va fi defazat. Principala problemă a fondurilor nerambursabile este că nu sunt evaluate în acelaşi timp. Pentru o stradă este nevoie de apă, canalizare, apă pluvială şi gaz şi apar linii de finanţare pentru toate. Le depunem pe rând şi prima dată obţine finanţare asfaltarea apoi pentru reţeaua de gaz, aşa cum s-ar putea să fie în cazul nostru”, a menţionat Ştefan Ilie.

Edilul mai spune faptul că legislaţia permite începerea unor lucrări destinate utilităţilor, chiar dacă o stradă este deja asfaltată, însă speră să nu fie necesară această procedură în municipiu.

„Noi am făcut solicitări, alături de celelalte municipii, şi anul trecut s-a emis o ordonanţă prin care se permite să faci o lucrare de intervenţie pentru utilităţi chiar dacă asfaltarea este terminată şi se află în garanţie. Se actualizează garanţia şi se trece în sarcina următorului operator pe suprafaţa care este afectată. Am fi vrut ca gazul să fie obţinut mai devreme, dar nici nu putem renunţa la finanţare. Oamenii nu pot aştepta tot timpul ca întâi să fie realizată canalizarea, apoi gazul şi asfaltarea şi să stea în noroi. De aceea vom fi sub oprobriul public şi că pe unele străzi asfaltate le vom săpa din nou pentru a pune reţeaua de gaz, de exemplu. Noi sperăm să nu se întâmple acest lucru”, a explicat Ştefan Ilie.

Proiectul „Extinderea inteligentă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Tulcea” este o investiţie estimată în valoare de 36.131.899,95 lei, pentru 31,725 km din care 1.167.995,73 este cofinanţarea municipiului.