Crescătorii de ovine din comuna Stejaru îngraşă mieii nu doar în ajunul vreunei sărbători, ci toată vara, ca mai apoi să îi vândă la export, ţărilor arabe.

Potrivit edilului Dumitru Enache, în zona Stejaru se regăsesc sate care au printre cele mai mari ferme de miei, cu 30-50.000 de capete pe stabulaţie.

„Această activitate este specificul comunităţii aromânilor din comuna Stejaru, dar şi românii de aici, care au aplecare spre creşterea animalelor, au ferme de ovine. Am început să renunţăm la creşterea efectivului matcă şi să ne axăm pe îngrăşarea mieilor de lapte. Practic, primăvara achiziţionăm miei de lapte din ţară, de la crescătorii de oi, îi ţinem pe stabulaţie aproximativ patru luni, după care în august-septembrie îi vindem către ţările arabe, pentru că în România nu există piaţă pentru miel sau berbecuţi. Există o cerere limitată pentru sărbătorile pascale şi toamna, pentru preparat pastrama, şi cam atât. Din ceea ce producem noi, crescătorii de ovine, 90-95% pleacă la arabi, mieluţe mai plecă pe Bulgaria şi un foarte mic procent pe Grecia”, a precizat primarul comunei Stejaru.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.