Începând din această toamnă, în învăţământul tulcean se va înfiinţa o clasă pentru calificarea profesională „Marinar”, a declarat ieri inspectorul şcolar general Viorica Pavel, în cadrul deschiderii oficiale a Târgului Meseriilor „Viitorul începe AZI!”, organizat de Primăria municipiului Tulcea.
„Am certitudinea că vom avea meseria de marinar din toamnă pe învăţământ dual. Promit că astăzi voi duce mai departe adresa ARACIP care ne-a dat <<foarte bine>>. Printr-un ordin de ministru, în toamnă, în proiecţia noastră vom avea şi meseria de marinar, care se cere în judeţul Tulcea”, a declarat Viorica Pavel.
În cadrul evenimentului, primarul Ştefan Ilie a dat asigurări directorilor de şcoli prezenţi că lucrările de reabilitare a unităţilor de învăţământ, pentru care Primăria Tulcea a obţinut finanţare, nu vor afecta orele de curs.
„Am semnat contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi am obţinut fonduri pentru foarte multe şcoli, iar acum suntem în procedură pentru proiectare şi execuţie. Când vom avea câştigătorul licitaţiei, atunci începem relaţia cu dumneavoastră, pentru a-i cunoaşte pe constructori şi a vă prezenta termenele. Să nu aveţi temeri că veţi fi întrerupţi în actul didactic. Se vor găsi soluţii şi lucrările vor începe sub îndrumarea dumneavoastră, în primul rând”, a spus Ştefan Ilie.
Elevii de gimnaziu pot afla şi astăzi mai multe informaţii cu privire la oferta educaţională de la nivelul municipiului, în cadrul târgului din Piaţa Civică.
La deschiderea evenimentului au fost prezenţi consilieri locali şi autorităţi judeţene. Consilierul local USR, Tatiana Haliţ, iniţiatoarea proiectului de hotărâre privind organizarea Târgului Meseriilor, şi-a exprimat speranţa că evenimentul va avea continuitate în anii următori.
Printre unităţile şcolare care s-au implicat în această campanie de promovare se numără Colegiul „Brad Segal”, Colegiul Economic „Delta Dunării”, Liceul Tehnologic Agricol „Nicolae Cornăţeanu”, Colegiul Tehnic „Henri Coandă”, Şcoala Profesională „Danubius”, Liceul Tehno-logic „Ion Mincu”.
La standul Liceului Tehnologic Agricol „Nicolae Cornăţeanu” vizitatorii au putut vedea iepuri, machete şi diverse produse agricole.
„Pentru anul şcolar următor, liceul nostru îşi propune calificările de tehnician veterinar, tehnician în activităţi economice, tehnician ecolog şi protecţia mediului. Pentru învăţământul profesional propunem calificarea lucrător în agroturism şi o calificare care se cere în zona noastră, cea de horticultor. Un punct de atracţie pentru elevi este baza noastră didactică, care este reprezentată şi de animale vii, în cadrul şcolii având o microfermă cu iepuri, păsări, capre, de care se ocupă elevii noştri. Pentru agroturism avem o machetă, horticultor-legume, pomi, viţă de vie, floricultură, iar pentru partea de ecologie şi protecţie a mediului consumul de produse vegetale. Avem şi clase pentru învăţământul seral”, ne-a spus directoarea Cristina Cacencu.
Gabriela Coculescu, directoarea Liceului Tehnologic „Ion Mincu”, îi îndeamnă pe elevi să urmeze una dintre calificările din oferta de şcolarizare, tehnician designer vestimentar sau tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii.
„Oferta de şcolarizare pentru anul 2023-2024 cuprinde două calificări, una dintre ele nou înfiinţată, cea de tehnician designer vestimentar. Cea de a doua calificare este tehnician desenator pentru construcţii şi instalaţii. Îi aşteptăm pe părinţi şi elevi să aleagă. Cele două calificări necesită creativitate din partea elevilor şi originalitate în tot ceea ce fac. Îi aşteptăm să vină la noi în liceu, să lucrăm cu ei şi să îi ducem mai departe la concursuri. Vor putea avea o bază de pornire spre orice facultate, dar în special spre arhitectură, construcţii, arte şi design sau textile şi pielărie de la Iaşi”, a precizat Gabriela Coculescu.
Evenimentul poate ajuta elevii să îşi descopere aptitudinile şi talentele, să ia contact cu potenţiali angajatori şi să îşi facă o idee clară despre aşteptările din domeniile de activitate care îi interesează.