Profesorilor aflaţi acum în grevă li se suspendă contractul de muncă în perioada acestor zile nelucrate, lucru care înseamnă că nu sunt plătiţi, urmând să piardă inclusiv sporuri, decontarea navetei şi alte indemnizaţii. În plus, este o întreagă discuţie legată de vechimea în muncă, dacă zilele de muncă suspendate vor afecta examenele de grad, gradaţia de merit sau pensionarea, deşi sindicatele dau asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.
Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SÎP) – filiala Tulcea, prof. Mihai Roma, spune că greva continuă în cea mai mare partea judeţului, dar recunoaşte că sunt şi cadre didactice care nu protestează, preferând să nu piardă din banii de salariu.
„Greva continuă şi azi în judeţul Tulcea, unde sistemul de învăţământ este paralizat de protest, rămânem pe poziţie. Sunt necăjit, că tot aud că nu prea sunt surse de bani, pentru a veni în sprijinul solicitărilor noastre. Sunt şi colegi care au ales să nu se alăture protestului, pentru că nu vor să piardă trei, patru zile de salariu, deşi pe termen lung ar avea de câştigat un salariu mai mare, probabil că se tem şi că le-ar putea fi afectate propriile examene sau vechimea în muncă, deşi nu este cazul. Dacă acum suntem mulţi în grevă, în eventualitatea în care se va întârzia cu soluţia, vom avea o problemă în a convinge profesorii să rămână fermi. Cred că dacă trece o săptămână fără rezultat, ar trebui să rămânem în grevă şi să aruncăm în aer anul şcolar. Copiii nu merită să treacă prin aşa ceva, dar guvernanţii trebuie să primească o lecţie”, ne-a declarat prof. Mihai Roma.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.