Cu toate că majoritatea medicilor de familie din judeţ se apropie de vârsta pensionării, mulţi încă nu sunt decişi să iasă din sistem, cu atât mai mult cu cât populaţia din zonele rurale are de suferit din cauza lipsei de asistenţă medicală corespunzătoare.

Preşedintele Grupului Medicilor de Familie Tulcea, Monica Ifrim- Catrinescu, crede că cele mai multe localităţi din deltă vor rămâne definitiv fără medic permanent şi argumentează convingerea pe baza faptului că cei mai mulţi  localnici nu sunt asiguraţi, ceea ce înseamnă un venit foarte mic pentru un medic de familie.

„Este adevărat că localităţile din deltă au o populaţie mică, unde majoritatea pacienţilor sunt neasiguraţi, lucru care face dificil de adus un medic care trebuie să aibă un minim de 800 de asiguraţi, dacă îmi amintesc corect, pentru a putea deschide un cabinet. Se pot obţine derogări în cazuri speciale, dar la 200 de asiguraţi este o provocare pentru cineva să fie motivat să ajungă aici, ţinând cont de venitul foarte mic. Din cauza aceasta sunt localităţi care nu vor avea niciodată medic permanent, de aceea este de apreciat că se găsesc totuşi doctori acare sunt dispuşi să vină o zi sau două pe săptămână, pentru a asigura servicii medicale de bază”, a precizat dr. Monica Ifrim- Catrinescu.

Conform datelor disponibile pe site-ul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Tulcea, la nivelul judeţului Tulcea sunt 96 de medici de familie în activitate, din care 42 în urban şi 54 în rural.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.