Primele semafoare cu buton, pe care pietonii îl pot acţiona în vederea schimbării culorii semaforului, au fost instalate în municipiu, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

Pietonii au VERDE după 8 secunde de la apăsarea butonului şi dispun de 16 secunde pentru traversarea străzii.

Autovehiculele au VERDE minimum 40 de secunde, iar timpul se extinde până la apăsarea butonului de către pietoni.

Important de ştiut este că, după o apăsare a butonului şi traversarea străzii de către pietoni, trebuie să treacă alte 40 de secunde pentru ca o nouă apăsare să fie validată.

Scopul folosirii acestui sistem este de a evita situaţiile frecvente apărute în cazul unei semaforizări cu timpi ficşi, în care vehiculele sunt obligate să oprească la culoarea roşie a semaforului, formându-se cozi de maşini, deşi pe trecerea de pietoni nu traversează nimeni.

De asemenea, o trecere nesemaforizată poate produce întreruperi haotice în traficul rutier, iar traversarea pietonilor nu este sigură. În schimb, cu ajutorul acestui sistem, traversarea pietonilor se realizează în deplină siguranţă.

Săptămâna aceasta vor fi instalate şi plăcuţe informative, care vor atrage cetăţenilor atenţia că este necesar să apese butoanele pentru schimbarea culorii la semafor în verde, astfel încât să traverseze strada în siguranţă.