O nouă ediţie a Marşului Mobilităţii, dedicată Săptămânii Europene a Mobilităţii, va avea loc joi, 21 septembrie, la Tulcea. Tulcenii sunt invitaţi să participe cu biciclete, trotinete sau pe jos. Startul va fi dat în Piaţa Civică, la ora 18:00, şi va continua pe strada Unirii, Isaccei, sensul giratoriu „Pelican”, cu retur în Piaţa Civică.

Ca şi la ediţiile precedente, primarul Ştefan Ilie va lua parte la manifestare.

„Voi merge cu bicicleta alături de mulţi alţi locuitori, care sunt invitaţi să participe la Săptămâna Mobilităţii”, ne-a declarat Ştefan Ilie.

Primăria Tulcea a precizat într-un comunicat de presă că este un oraş ce poate fi parcurs, în cele mai multe cazuri, pe jos.

„Există şi alternativa transportului public, însă, trebuie să recunoaştem, condiţiile oferite în prezent de transportul public sunt departe de a fi optime. O mare parte a parcului auto a fost distrus într-un incendiu, acum câţiva ani, iar programul de refacere şi modernizare a acestuia este în curs. Din fericire, 30 de autobuze electrice vor întregi parcul STP, acestea fiind în curs de livrare de la producător. Mobilitatea urbană verde nu înseamnă, însă, doar mijloace de transport în comun. Înseamnă şi infrastructură rutieră dedicată exclusiv transportului în comun sau bicicletelor, prin restrângerea spaţiului alocat pentru transportul cu maşinile personale. În programele de reabilitare a infrastructurii rutiere, acolo unde lăţimea străzilor o permite, vor fi realizate şi astfel de benzi dedicate. Dincolo de dotări şi infrastructură, în cazul oraşelor care au făcut progrese în acest sens, şi care pot fi considerate exemple de bună practică, cea mai importantă componentă a fost schimbarea mentalităţii şi a comportamentului locuitorilor legat de mobilitatea urbană. Renunţarea la utilizarea maşinii personale este cel mai important şi greu pas de făcut. Săptămâna Mobilităţii vine în sprijinul acestui demers, iar programul propus vizează în principal cei mai tineri locuitori ai municipiului”, se arată în comunicatul transmis de Primăria Tulcea.

Tot în cadrul evenimentului Săptămânii Mobilităţii, astăzi, în Satul Pescăresc, 50 de liceeni vor discuta  despre mobilitatea urbană durabilă fiind provocaţi să vină cu propriile idei de management.

„Elevilor li se va vorbi despre mobilitatea urbană durabilă, li se va da o temă la sfârşit, să facă ei propuneri, planuri de management a mobilităţii urbane durabile, iar la sfârşit vor fi premiaţi. Vor fi echipe de câte cinci copii, iar echipa care va avea cel mai interesant proiect va primi 300 lei de persoană”, ne-a spus Ion Boncea, organizatorul părţii grafice a evenimentului.

Deplasarea tinerilor la satul pescăresc se va face cu primul autobuz electric din parcul STP, livrat deja de producător.

Vineri, ultima zi a evenimentului Săptămâna Mobilităţii, va fi ziua fără maşini. În acest scop, strada Unirii din municipiu devine pietonală, aceasta fiind închisă traficului rutier.

„Renunţarea la utilizarea maşinii personale este cel mai important şi greu pas de făcut. Săptămâna Mobilităţii vine în sprijinul acestui demers, iar programul propus vizează în principal cei mai tineri locuitori ai municipiului”, transmite Primăria Tulcea.

Municipiul Tulcea se alătură şi în acest an comunităţii internaţionale: 2.559 oraşe din 41 ţări marchează în perioada 16-22 septembrie „Săptămâna europeană a mobilităţii”, cu tema „Eficienţa energetică”. Ediţia 2023 se desfăşoară sub sloganul „Combină şi deplasează-te!”, care promovează mobilitatea activă şi încurajează utilizarea prin combinarea mijloacelor verzi de deplasare în oraş, ca alternative la autoturismul personal.