Expoziţia de artă plastică ,,Tulcea văzută prin ochii unui ucrainean” a fost vernisată miercuri, în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene ,,Panait Cerna”. De profesie arhitect, pictorul pe jumătate român Mikola Bielaly, refugiat cu familia din Ucraina în Tulcea, a expus lucrări ce înfăţişează locaşe de cult, biserici şi mănăstiri tulcene.

Emoţionat şi vorbind bine în limba română, Mikola Bielaly ne-a mărturisit că a luat decizia să picteze biserici după o vizită la Muzeul de Artă din municipiu.

“Din prima zi am fost încântat de frumuseţea bisericilor româneşti din Tulcea, de stilurile diferite dar atât de expresive, şi fiind arhitect am fost încântat de acest lucru. Am vizitat Muzeul de Artă, Galeria de artă, şi am văzut că cineva desena, iar pe fondul peisajului era o biserică, şi mi-a venit în gând ideea să încep să desenez toate bisericile acestui oraş. Prima dată am făcut un studiu, am aflat că în tot judeţul sunt 190 şi ceva de biserici, inclusiv mănăstiri, şi am început să desenez. Întâi am fost la Catedrala <<Sfântul Nicolae>>, ea m-a încântat extraordinar, iar acest tablou a fost dăruit Episcopului Tulcii. Sunt foarte încântat că o persoană importantă precum Episcopul Visarion a avut timp să ne fie oaspete la vernisaj”, ne-a declarat Mikola Bielaly.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.