Piaţa Nouă din Tulcea a devenit ieri prima piaţă din municipiu în care cumpărătorii pot plăti legumele şi fructele cu cardul. Ce-i drept, încă nu toţi producătorii din piaţă au implementată această metodă, însă iniţiatorii vor ca tulcenii să poată achita cu cardul la aproape toate tarabele. Din cei 80 de comercianţi care au tarabe, doar trei au, deocamdată, POS.

Conducerea SC Agropieţe SA, Rodica Pascale, spune că este vorba despre un parteneriat încheiat de Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România în parteneriat cu Mastercard şi Patria Bank, o bancă destinată producătorilor agricoli care îşi desfac mărfurile în pieţele agroalimentare.

„Proiectul a început iniţial cu Sibiul şi acum se extinde la nivel naţional. Producătorii agricoli nu au obligaţia de a avea acest sistem de plată cu POS, aşa cum au persoanele juridice cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 de lei. Dar noi am considerat că este un mijloc facil, modern de a plăti produsele. Prin acest parteneriat, noi am considerat că venim în sprijinul producătorilor pentru a se extinde, pentru a se dezvolta. În piaţă vin şi tinerii care sunt mult mai familiarizaţi cu acest sistem de plată. Comisioanele sunt foarte mici. POS-urile le primesc gratuit. Din păcate, până acum, din cei 80 de comercianţi cu care avem contracte, doar trei au POS, dar mai avem patru solicitări”, ne-a declarat Rodica Pascale.

Lumea este încă reticentă, recunoaşte directorul Agropieţe SA, producătorii manifestându-şi teama că banca le va lua banii.

„Comercianţii trebuie să înţeleagă faptul că este o metodă de a le sprijini afacerea, nicidecum de li se fura banii din conturi. Eu am asistat la o situaţie. O doamnă nu avea suficienţi  bani cash ca să achite toată cantitatea. Trebuia să scoată bani de la un bancomat ce nu era în apropiere şi avea ezitări, că e departe, stă la coadă…. Am indicat să plătească cu cardul şi cred că a fost un plus de avantaj pentru comerciantul respectiv care a vândut mai mult. Clar, din punctul meu de vedere acest instrument modern  de plată aduce avantaje atât pentru cumpărător, cât şi pentru comerciant”, ne-a spus Rodica Pascale.

În toate pieţele vor apărea, la tonete, anunţuri de genul „aici se poate plăti cu cardul”, în toate pieţele din Tulcea se va putea plăti cu cardul, dacă oamenii îşi înving temerile şi sunt deschişi la nou.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.