Amenzile rutiere ar putea creşte de la 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de ordonanţă al Ministerului Afacerilor Interne, care prevede ca punctul de amendă să nu mai rămână plafonat la nivelul din 2017.

Şeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea, comisar-şef  Aurel Lefterache, consideră că sancţiunile trebuie să crească gradual, în funcţie de dimensiunea faptei comise în trafic.

„Sunt multe discuţii pe acest subiect şi nu pot să mă pronunţ neapărat într-o direcţie sau alta. Orice înăsprire a unor sancţiuni atrage după sine şi o disciplinare a traficului. Omului îi este frică. Oricum sancţiunile cresc gradual. Dacă omului i se ia permisul, şi atunci  cineva pomenea de cei cu bani, bogaţii ce să mai plătească, că aceasta este o sancţiune nepecuniară? Orice om se informează, aude că s-au înăsprit amenzile sau că s-a prelungit termenul  de suspendare a permisului de la 30 de zile, la 60 de zile, cum a fost anul trecut, să luăm un exemplu, pentru depăşiri neregulamentare. Şi atunci se  gândeşte de două ori participantul la trafic înainte de a comite o abatere”, ne spune şeful Serviciului Rutier, comisar-şef Aurel Lefterache.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.