Primăria Tulcea a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre privind aprobarea regulamentului pentru închirierea locurilor de parcare pentru biciclete. Regulamentul stabileşte cine sunt cei care pot să-şi închirieze un loc pentru a-şi depozita bicicleta, care este procedura de atribuire şi care sunt condiţiile în care se pot utiliza aceste parcări.

„Pentru a asigura condiţii decente deţinătorilor şi utilizatorilor de biciclete, municipalitatea derulează proiecte care privesc şi asigurarea unor spaţii construite destinate parcărilor de lungă durată pentru biciclete, spaţii acoperite special amenajate, clar delimitate şi securizate astfel încât suprafaţa ocupată să fie exploatată la maxim, prin asigurarea unor rasteluri supraetajate, mobile, dotate cu sisteme de acces pe bază de cartele, sisteme de supraveghere video”, se arată în proiect.

Propunerea pentru taxa de parcare destinată bicicletelor este de 60 lei pe an, respectiv 5 lei/ lună.

„Iniţial am vrut ca aceste parcări să fie gratuite, pentru a încuraja acest proiect şi mersul pe bicicletă, însă nu ne permite legea. Credem că tariful va fi de 50-60  de lei pe an sau 5-6 lei pe lună. Vom vedea costurile cu anumite consumuri. Dar cred că se va merge pe un tarif de cinci lei pe lună”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

Acest tip de construcţii vor fi amplasate în proximitatea aglomerărilor urbane, zone rezidenţiale, zone cu un număr ridicat de locuri de muncă, unităţi de învăţământ şi noduri intermodale, având rolul de a proteja bicicletele de intemperii, furt şi vandalism.

Municipalitatea a montat deja o parcare-pilot pentru biciclete cu 25 de locuri pe strada Barajului. Mai sunt câteva aspecte de pus la punct care presupun racordul la energia electrică şi mici dotări.

„Acesta este un proiect pilot. Vom vedea cererea şi reacţia cetăţenilor. Am conturat deja câteva locuri unde am putea amenaja aceste parcări. Ne-am gândit să le amplasăm în cartierele unde s-au demolat garajele. Astfel de locuri de parcare pentru biciclete s-au montat în multe oraşe din ţară, iar adresabilitatea este destul de mare”, a menţionat George Şinghi.

Atribuirea prin închiriere a locurilor disponibile se va efectua în baza unor reguli transparente, eficiente, durabile şi echitabile, beneficiarii având obligaţia de a respecta dispoziţiile din Regulamentul propus spre aprobare.

Parcările pentru biciclete vor fi amenajate sub forma unor containere de depozitare securizate sau Smart Bike Box, cu 25 de locuri.

Tulcenii pot transmite propuneri de completare sau modificare a proiectului de hotărâre, pot veni cu sugestii şi pro-puneri până în data de 29  noiembrie. Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Tulcea, www.primariatulcea.ro, la secţiunea „Transparenţa decizională”.