Alexandru Filip, coordonatorul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Municipiul Tulcea speră că luna aceasta proiectul să treacă de votul consilierilor municipali. Săptămâna trecută, în cadrul şedinţei de plen a Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind participarea unităţii administrativ teritoriale a municipiului Tulcea ca membru fondator la înfiinţarea asociaţiei OMD în municipiul Tulcea şi aprobarea statutului acesteia, iniţiat de primarul Ştefan Ilie, a fost respins cu 10 voturi pentru şi 9 abţineri.
„Proiectul OMD va fi repus pe ordinea de zi în cea mai apropiată şedinţă. Posibil săptămâna aceasta la final, posibil săptămâna viitoare. Luna aceasta, până la sărbători, ar trebui să fie. Vom avea o discuţie internă zilele acestea pentru a vedea cum abordăm proiectul. Ideea este că nu s-au propus atunci în şedinţă nişte amendamente foarte clare. Pur şi simplu a fost respins fără argumente. Vedem ce putem să facem astfel încât proiectul să treacă. În primul rând, nu este proiectul meu sau al domnului primar, este proiectul mediului de afaceri. Săptămâna trecută am spus public că sunt 21 de afaceri şi săptămâna aceasta este posibil să mai cooptăm vreo 2-3 antreprenori locali care îşi doresc cu adevărat proiectul acesta. Şi atunci nu ştiu cum vor reacţiona ei, dacă se va repeta ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Dar mă îndoiesc, sper că de data aceasta vor înţelege că este în beneficiul comunităţii şi al mediului de afaceri din oraş”, ne-a declarat, ieri, Alexandru Filip.
Consilierul local USR Tatiana Haliţ a criticat în şedinţa de Consiliu local de marţea trecută alegerea primarului Ştefan Ilie în funcţia de preşedinte al Consiliului director OMD. De asemenea, Tatiana Haliţ i-a cerut lui Alexandru Filip să explice cum va funcţiona proiectul la Tulcea.
„Consiliul director propus în acest proiect are o echipă de oameni, cu funcţia principală de preşedinte al consiliului director, domnul primar Ştefan Ilie. De ce a fost această nominalizare având în vedere că am studiat şi proiecte similare din alte localităţi şi nu am văzut să fie trecut primarul decât la Piatra Neamţ, unde a fost şi domnul Alexandru Filip anterior manager de OMD. La Constanţa, pe oraş este un consilier local al primarului preşedinte, având ca domeniu de activitate zona aceasta de turism. La Mangalia este chiar iniţiatorul proiectului un consilier local, la judeţul Constanţa este un consilier judeţean. Mă gândeam că preşedintele unui consiliu director la această organizaţie ar trebui să fie un om în primul rând specialist pe turism. Nu doar să deţină controlul unui consiliu al acestei organizaţii. A doua întrebare pe care o adresez direct domnului Alexandru Filip este să ne spună câteva cuvinte despre faptul că dânsul a fost manager la OMD Piatra Neamţ câteva luni de zile, din februarie până în octombrie (…) şi vreau să ne explice cum o să facă să funcţioneze lucrurile şi în mod special să ne spună despre strategia de dezvoltare şi marketing turistic pentru Municipiul Tulcea”, a spus Tatiana Haliţ.
Pentru că primarul Ştefan Ilie nu a fost prezent la şedinţa din 28 noiembrie, viceprimarul George Şinghi s-a oferit să răspundă la prima întrebare.
„O să răspund eu la prima întrebare. După cum ştiţi, aici votăm delegarea municipiului de a participa ca membru fondator în această asociaţie. De altfel, am făcut o invitaţie deoarece municipiul a avut o iniţiativă de a forma acest OMD. De asemenea, am făcut o invitaţie tuturor celor interesaţi să participe ca membri fondatori sau poate ulterior ca membri la această asociaţie. S-au identificat aceşti membri, iar consiliul director a fost ales şi delegat de către membrii asociaţiei, cei 22 de membri. 21+1. A fost atributul şi votul membrilor asociaţiei. De asemenea, preşedintele nu este ales pe o funcţie nedeterminată, preşedintele este ales prin rotaţie şi se va schimba la 3 ani. Membrii au vrut ca în primă fază, municipiul reprezentat de domnul primar să fie ales ca preşedinte pentru a pune bazele şi a da startul acestui OMD. Însă această asociaţie are ca scop promovarea municipiului şi a tuturor obiectivelor din municipiu”, a declarat George Şinghi.
În continuare, Alexandru Filip a explicat de ce a acceptat provocarea de a se ocupa de proiectul OMD Tulcea.
„Am acceptat propunerea domnului primar Ştefan Ilie de a coordona acest proiect, în fază birocratică de avizare, sunt aici ca să vă răspund la întrebări. Acum, răspunzând doamnei consilier, să ştiţi că nu doar la Piatra Neamţ există această abordare, ca primarul în funcţie să fie preşedintele OMD-ului, există şi la Suceava, şi în Maramureş, deci mai sunt OMD-uri în ţară unde există primarul sau preşedintele de consiliu judeţean. Motivul pentru care este ales este pentru a asigura continuitate proiectului dacă un manager vine sau pleacă, dacă un consiliu director se dizolvă ş.a.m.d. Trebuie reamintit faptul că noi am avut deja două întâlniri cu mediul de afaceri, s-a întâmplat una la sfârşitul lui octombrie, când au participat 54 de reprezentanţi din HoReCa din Tulcea care au fost invitaţi să vină demersului de a crea acest OMD, şi au răspuns apelului 32 de locaţii din Tulcea care au participat la anterioara întâlnire. În această a doua întâlnire am dezbătut această speţă a consiliului director. Cine este preşedinte, vicepreşedinte, membru al consiliului director? A fost o dezbatere intensă şi ei au decis ca domnul primar pentru a asigura continuitatea proiectului să fie preşedinte. (…) Înţelegerea mea cu domnul primar, ştiind că viaţa mea este la Tulcea, aici îmi este casa, familia şi afacerile, a fost strict pentru acest an. Aceasta a fost singura mea promisiune pe care i-am făcut-o domnului primar, că accept provocarea pentru acest an, şi mi-am dus această promisiune la bun sfârşit. Haideţi să ne uităm un pic şi la ce s-a întâmplat. Unu, la început erau 5 membri, doar atât, astăzi sunt 24. Doi, 24% creşterea a numărului de turişti pe intervalul ianuarie-septembrie 2023, versus ianuarie septembrie 2022 în oraşul Piatra Neamţ. Ritmul de creştere al judeţului în acelaşi interval este de 8% , în Piatra Neamţ creşterea cu aproape de 3 ori mai mare faţă de judeţul Neamţ. Ştiţi ce s-a întâmplat în Tulcea în acelaşi interval, zero, acelaşi număr de turişti anul acesta faţă de anul trecut. Asta înseamnă să ai un OMD profesionist, asta înseamnă să ai un OMD transparent care chiar vrea binele poporului. Nu urmăreşte interesul unei afaceri sau al cuiva, trebuie să facă marketing de destinaţie pentru destinaţia respectivă. Vă garantez că fix asta vom face şi la Tulcea, transparent, meritocratic, implicând mediul de afaceri şi societatea civilă. Apropo, la chestionarul pe care l-am lansat săptămâna trecută sunt 830 de oameni care ne-au răspuns, care cred în potenţialul turistic al municipiului Tulcea, iar noi garantez că îl vom valorifica”, a precizat Alexandru Filip.
Consilierul local PSD Gabriel Ţiu a atras atenţia că este necesar să fie cunoscut target-ul numărului de turişti. Mai mult, Gabriel Ţiu a remarcat că suma de 150.000 de lei pe care OMD-ul o va primi de la bugetul municipiului, conform proiectului, este apropiată de suma obţinută de municipiul Tulcea din taxele hoteliere în cursul acestui an.
„Având în vedere că domnul Filip ne-a arătat că poate să fie foarte uşor pregătit, îi place să lucreze cu cifrele. Vă felicit pentru cei 24% de la Piatra Neamţ. Eu aş fi preferat să găsesc câteva obiective specifice de acest gen comensurabile, chiar şi în atribuţiile dumneavoastră. Adică vă felicit că aţi constatat că de la an la an la Tulcea creşterea a fost 0, dar în mod normal trebuia să vi se ceară de către consiliul director o anumită ţintă pe care să vi-o asumaţi înainte de a deveni manager de destinaţie turistică, pentru că dacă acel consiliu director ar putea să vă impună 100% creşterea, probabil că dumneavoastră nu v-aţi asuma-o şi atunci nu ştiu dacă aţi mai accepta postul de manager sau aţi negocia. Dar acest lucru, odată acceptat, atât de către consiliul director şi de adunarea generală dar şi de dumneavoastră ca manager, ar trebui ca la sfârşitul anului să poată să fie verificată şi comensurată ca şi activitatea organizaţiei în sine. Eu readuc aminte colegilor consilieri că în anul 2020, prin votul consiliului local, municipiul Tulcea s-a retras dintr-o organizaţie de acelaşi gen. La vremea respectivă ni s-a spus că municipiul se va organiza mai bine prin acea organizaţie. Acel lucru este un fapt, noi am fost într-o organizaţie din care ne-am retras. Apoi am aplicat taxa hotelieră, deci când spuneţi că nu ştiţi exact câţi turişti nu ştiu în ce măsură este adevărat. La taxe şi impozite locale vi se poate spune exact cât şi cine a avut turişti şi cât a plătit. Deci numărul de turişti este foarte bine comensurabil, şi cred că ar trebui să spuneţi măcar declarativ cât vă propuneţi dumneavoastră pentru anul 2024. Pentru că suma propusă de 150.000 lei este destul de apropiată de suma obţinută de municipiul Tulcea din taxele hoteliere în cursul acestui an. Noi am avut curiozitatea în comisia economică şi ni s-a spus clar şi explicit toată suma din ianuarie până în noiembrie iar suma nu este deloc mică. Este 160.000 numai din ianuarie până în septembrie, dar până la sfârşitul anului sigur va fi mai mare. De la anul sau pe tot parcursul anului 2024, toată suma care va fi obţinută din taxele hoteliere va fi direct către dumneavoastră”, a declarat Gabriel Ţiu.
Potrivit informaţiilor transmise de Alexandru Filip, şi-au exprimat dorinţa de a deveni membri fondatori în viitorul OMD Tulcea opt unităţi de cazare: Hotel Esplanada, Hotel Citz, Hotel Atlantis, Hotel Insula, Pensiunea Live, Casa Adelmar, Casa Adela şi Casa Vera, şapte restaurante şi cafenele: La Liman, The Corner, Taverna Lefkada, Restaurant Centra, Passo Doble, Pizza Royal şi PickUp Coffee, şi şase operatori de agrement: Descoperă Delta Dunării, Bird Watching Chettusia, Dabs Joy & Boats, Safca Delta Tours, Flz Boat Delta şi Your Eyes.