Nu toţi locuitorii municipiului Tulcea achită taxa de habitat, iar administraţia locală caută soluţii pentru identificarea şi taxarea celor care produc gunoi, dar nu vor să plătească. Potrivit analizelor Primăriei Tulcea ar fi vorba de 15.000-20.000 de persoane care se sustrag plăţii taxei de habitat. Informaţiile au fost făcute publice ieri în cadrul dezbaterii publice a proiectului de hotărâre privind stabilirea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2024.
„Noi de la anul va trebui să găsim o soluţie, mă refer la diferenţa mare după părerea mea dintre cei care produc deşeuri şi cei care plătesc. Este o diferenţă de minim 15.000-20.000 de persoane de la care nu colectăm, nu avem cum să ajungem la ei. Unii au copii care vin în locuinţe, alţii au chiriaşi nedeclaraţi în locuinţe, din şantier, ucraineni sau persoane din mediul rural. Noi avem foarte multe persoane care nu sunt taxate şi la care nu putem ajunge. Şi în zona de case sunt. Noi dacă avem spre exemplu o stradă pe care pe o parte sunt 100 de case, colegii noştri de la Serviciile Publice iau la rând toate pubelele scoase. Credeţi că dacă în cele 100 de case sunt 10 care nu plătesc taxe de habitat nu le ridică gunoiul? Avem problema aceasta şi în toate zonele comerciale. O ducem în târg şi o punem la deşeuri menajere, deşi ele sunt deşeuri din activităţi comerciale, ei îşi declară 0,5 metri cubi”, a declarat city managerul oraşului Nicolae Bibu în cadrul dezbaterii.
Proiectul prevede creşterea taxelor şi impozitelor locale cu 13,8%, indicele inflaţiei, precum şi majorarea taxei de habitat de la 179 de lei de persoană pe an, cât este în prezent, la 213 lei de persoană, pe an, în 2024. Majorarea taxei de habitat a fost explicată prin creşterea costurilor.
„Taxa de habitat s-a modificat cu cei 30 lei de la economia circulară, care s-a dublat. Dacă nu se modifica legea şi taxa pe economia circulară, noi rămâneam cu aceeaşi taxă de habitat ca şi anul trecut deşi sunt multe costuri care au crescut, salariul minim, carburanţii, piesele”, a precizat Nicolae Bibu.
Daniela Grădinaru, şefa Serviciului de Impozite şi Taxe Tulcea, a amintit că se păstrează bonificaţia de 10%.
Toţi contribuabilii tulceni care au aplicaţia CityOn a municipalităţii pot vedea online cât vor avea de plătit anul viitor.