Tulcenii pot cumpăra din farmacii antibiotice şi antifungice fără prescripţie medicală în doze de urgenţă pentru două zile de tratament, conform prevederilor unui nou Ordin al Ministerului Sănătăţii (MS). Antibioticele pentru copii, care se comercializează de obicei sub formă de siropuri sau soluţii pediatrice, vor fi eliberate de farmacii în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi intervalul de 48 de ore.

Medicul de familie Constantin Ciureanu atrage atenţia că starea de sănătate a populaţiei poate fi scăpată de sub control dacă oamenii vor începe să ia tratamente fără un consult de specialitate înainte.

„Trebuie să ţinem sub control starea de sănătate a populaţiei şi prin felul acesta să depistăm ceea ce am putea să nu depistăm dacă toţi îşi iau antibiotice şi stau acasă. Este vorba de gravitatea îmbolnăvirilor şi, sigur că da, intrând în chestiunile strict profesionale medicale, se capătă o anumită rezistenţă din ce în ce mai mare faţă de aceste antibiotice luate de om fără discernământ şi fără a fi nevoie. Şi atunci când va fi cazul să fie tratat un pacient cu o medicaţie care să cuprindă şi antibiotic, vezi că practic nu mai răspunde şi conform antibiogramei se poate vedea că microbul respectiv este rezistent la majoritatea antibioticelor. Antibioticul nu este o substanţă chiar aşa de prietenoasă cu organismul, din contră, este agresiv şi dacă îl luăm fără a avea nevoie, facem foarte mult rău organismului”, ne-a declarat dr. Constantin Ciureanu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.