Şi municipiul Tulcea va avea, din acesta an, un festival dedicat scrumbiei. În satul Pescăresc, unde fiecare comunitate din deltă a adoptat o casă, vor fi concerte, expoziţii şi standuri cu produse alimentare.

Prima ediţie a Festivalului „Scrumbii de Florii” va avea loc anul acesta în perioada 26-28 aprilie, la Satul Pescăresc. Festivalul este iniţiat de Primăria Tulcea la sugestia membrilor Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Municipiul Tulcea, urmând a deveni o tradiţie anuală a oraşului, în perioada Floriilor.

„Chiar acum vin de la Satul Pescăresc, unde împreună cu Poliţia, Jandarmeria, colegii de la primărie, de la  Servicii Publice, de la Direcţia de Întreţinere a Patrimoniul am stabilit locurile de desfăşurarea a evenimentului. Festivalul va avea loc în weekendul Floriilor şi vom încerca să fie un început de punere în valoare a Satului Pescăresc. Acest festival vine şi de la ideea antreprenorilor din HoReCa”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

Printre trupele care vor fi prezente în fiecare seară, pe parcursul desfăşurării evenimentului, se află trupa Zagăn, Corina Sîrghi şi Taraful Jean Americanul, Taraful de Caliu, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” şi nu numai.

„Scrumbii de Florii” va avea în centrul atenţiei promovarea tradiţiilor şi preparatelor pescăreşti, în special a scrumbiei, un produs specific zonei municipiului Tulcea, deosebit de apreciat la nivel naţional şi european.

În acest sens, trebuie menţionat şi apreciat rolul deosebit jucat de agenţii economici care au depus eforturi deosebite astfel încât „Scrumbia de Dunăre afumată” să primească aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicaţie geografică protejată (IGP), fiind unul dintre puţinele produse româneşti ce a primit această certificare.

Festivalul nu se va limita doar la gastronomie, ci va urmări şi conştientizarea populaţiei privind protecţia mediului în general şi a Deltei Dunării în special, spun organizatorii. Nu în ultimul rând, evenimentul va fi şi un prilej de promovare a patrimoniului artistic local, muzical şi meşteşugăresc.

„Vom împleti patrimonial gastronomic, educaţia ecologică, dar vom avea şi un program muzical autohton cu formaţii şi trupe de la noi. Precum Zagăn, care cântă rock lipovenesc.  Vă aşteptăm la un festival al scrumbiei, unde fiecare comunitate din deltă a adoptat o casă din Satul Pescăresc şi îşi va etala calităţile şi patrimonial. Vom pune în valoare fiecare casă pescărească de acolo, în sensul că vor fi mâncăruri specific zonelor de unde sunt şi casele. Bineînţeles că scrumbia va fi principalul motiv al întâlnirii. Festivalul va avea trei componente, una tradiţională pentru încurajarea tradiţiilor deltaice şi nu numai. Una de protecţie a mediului, pentru că vom avea foarte multe activităţi în această perioadă, care vor pune în valoare Lacul Zaghen, pădurea Bididia, Delta Dunării, Parcul Naţional Munţii Măcinului şi cât de importante sunt ele. Şi, bineînţeles, una distractivă, pentru că vom avea în fiecare seară, pe lângă Ansamblul Baladele Deltei, şi Taraful Corina Sârghi şi Jean Americanul, Taraf de Caliu, cei care au cântat cu Johnny Depp în trecut”, ne-a spus primarul Ştefan Ilie.

Totodată, desfăşurarea acestei prime ediţii a „Festivalului Scrumbiei” constituie o oportunitate de revitalizare a Satului Pescăresc Tradiţional, aflat în administrarea UAT Municipiul Tulcea, prin Direcţia de Întreţinere Administrare Patrimoniu.

În fiecare zi vor avea loc concerte, ateliere educative pe teme ecologice, ateliere de creaţie pentru copii. Programul şi alte detalii vor fi disponibile începând de săptămâna viitoare.