Organizaţia judeţeană a PNL Tulcea şi-a lansat, sâmbătă, candidaţii la primăriile din judeţul Tulcea în prezenţa conducerii centrale. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost prezent la eveniment, lăudând filiala Tulcea pentru eforturile de promovare a femeilor în politica locală. Astfel, preşedintele a  subliniat importanţa egalităţii de gen în politică.

„Vreau să subliniez aspectul pe care foarte bine l-a punctat mai devreme domnul Michael, pentru că, ieri, la Constanţa, am urcat pentru a doua oară la microfon pentru a-i felicita că au înţeles ceea ce ne dorim foarte mult, şi anume să ajungem la echilibru de gen în politică în funcţiile de conducere. La Constanţa într-adevăr am numărat pe scenă 12 doamne şi domnişoare. Astăzi la Tulcea sunt 11. Ca atare trebuie să avem încredere în virtuţile femeilor, pentru că de-a lungul timpului au demonstrat că sunt inteligente, ambiţioase, perseverente,dedicate”, a declarat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL l-a felicitat pe Ştefan Ilie, pentru realizările din timpul mandatului de primar al municipiului.

„Domnul primar a prezentat toate proiectele dumnealui din municipiu şi îl felicit. Este o radiografie a tot ceea ce s-a întâmplat din momentul în care a preluat mandatul venind după o experienţă administrativă  de patru mandate şi sunt convins că lucrul acesta trebuie dus mai departe şi vorbit cu cetăţenii. Aşa cum am spus, domnule primar, trebuie să umblaţi în fiecare cartier, pe fiecare stradă, la fiecare stradă de bloc să aflăm ce aşteaptă oamenii de la noi, care sunt problemele oamenilor şi după aceea să le rezolvăm. În momentul de faţă aveţi aceste proiecte, care unele sunt finalizate, altele în derulare şi altele aşteaptă să fie finanţate. Ştiu care sunt problemele legate de traficul din municipiul Tulcea, cum de altfel ştiu care sunt problemele legate de traficul în judeţul Tulcea şi de cât de mult s-a preocupat şi la câte uşi a bătut domnul deputat Şişcu astfel încât această legătură dintre Dobrogea şi restul ţării trebuia să se realizeze prin această conectivitate după ce a fost realizat Podul de la Brăila. Drumul expres Tulcea-Brăila este aproape să fie intrat în ultima fază de proiectare şi execuţie. De asemenea, legătura dintre Tulcea şi Constanţa este un proiect care este pe masa de lucru. De asemenea, aici sunt chestiunile care ţin de aspecte legate de evoluţia economică a judeţului Tulcea. (…) Toate acestea ţin de ceea ce vorbeam mai devreme, infrastructura de care judeţul are nevoie, administraţia atât la nivelul comunelor, dar mai ales la nivelul oraşelor şi municipiului pentru a putea să atragă investitori. Acestea sunt chestiuni pe care filiala PNL Tulcea le are pe masă şi trebuie să le rezolve”, a explicat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă şi-a exprimat admiraţia profundă pentru buna convieţuirea interetnică din Dobrogea.

„Am foarte mare admiraţie pentru ceea ce reuşiţi să gestionaţi aici. Aveţi o zestre etnică absolut impresionantă şi modul în care conlucraţi, în care vă înţelegeţi, este o situaţie care poate fi considerată model în ceea ce înseamnă convieţuirea interetnică, buna înţelegere şi chestia aceasta trebuie să se transfere pentru noi toţi, înţelegând problemele şi solicitările prin relevanţa pe care o prezintă fiecare dintre  comunităţi. Dar cu toţii, mai presus de toate suntem români  şi avem o datorie atât faţă de comunitate, cât mai ales pentru ţară, motiv pentru care felicitări şi daţi modelul dumneavoastră mai departe. Dobrogea, în general, este un model de convieţuire interetnică. Am foarte mare încredere în toată această capacitate pe care dumneavoastră o afişaţi, am încredere în activul PNL în Tulcea şi vă suntem în sprijin ori de câte ori e nevoie”, a transmis Nicolae Ciucă.

Liderul PNL şi-a amintit de momentul când lucra în armată şi a afirmat că a transformat batalionul de la Babadag în regiment.

„Cunosc Tulcea din prisma profesiei pe care am avut-o în viaţa mea. La Babadag am o ancoră, că tot suntem aproape şi de mare şi de Dunăre, am o ancoră la Regimentul de Infanterie Marină. De câte ori am fost aici, la un moment dat rămăsese un batalion şi am zis că la cât e Delta de mare şi la cât e de importantă Delta, acel batalion trebuie să se transforme în regiment, să crească de 2-3 ori faţă de mărimea lui iniţială şi l-am adus acolo. Ca atare, am slujit ţara, dumneavoastră vă slujiţi comunităţile, asta avem de făcut în continuare, să fim soldaţi în slujba ţării şi a cetăţenilor”, a precizat Nicolae Ciucă.

În cadrul conferinţei de presă, desfăşurată la finalul evenimentului, preşedintele PNL a răspuns presei la gluma făcută de primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov, care a propus ca „în relaţia dintre PSD şi PNL să fim socru mare”, susţinând responsabilitatea în coaliţia guvernamentală.

„Eu vreau să fim în continuare un partener foarte serios în această coaliţie de guvernare, iar alianţa electorală trebuie tratată de asemenea. Se poate glumi, pentru că suntem oameni şi avem voie să avem propria interpretare, dar noi am abordat acest construct politic ţinând cont de responsabilităţile şi de contextul în care trăim. Suntem aici la Tulcea, ştim cu toţii care sunt problemele care afectează şi induc temere cetăţenilor din judeţ (războiul declanşat de Rusia în Ucraina – n.r.), motiv pentru care trebuie să privim această asumare politică fiind una foarte responsabilă”, a declarat presei liderul PNL.

Preşedintele liberalilor este încrezător în candidaţii PNL la alegerile locale.

„Am văzut cu toţii ce s-a petrecut în cei trei ani şi jumătate de când primarul Ştefan Ilie conduce primăria şi nu vine doar cu vorbe şi promisiuni. El are o experienţă profesională care l-a confirmat timp de patru mandate la primăria din Luncaviţa. A venit la Tulcea, a angajat întreg efortul personalului din primărie şi toţi cei cu care a putut să lucreze la primărie, are peste 40 de proiecte, fonduri de aproximativ 160 de milioane de euro care vizează elemente de infrastructură şi nu numai, ca atare, ei şi faptele lor vorbesc despre ce trebuie să aleagă tulcenii în data de 9 iunie. PNL a venit cu o echipă de profesionişti, continuă să menţină deschise uşile pentru noi membri şi, pe scenă, aţi văzut că toţi cei care sunt primari sau au fost aleşi să candideze au în spate o carieră profesională, ceea ce, din perspectiva mea, ca om care a încheiat o carieră profesională şi am venit să servesc cetăţenii României, recomand să mergem aşa în continuare, pentru că doar aşa putem să avem rezultate”, a transmis preşedintele PNL.

Liderul PNL a vorbit şi despre proiectele de infrastructură precum drumurile expres Tulcea – Brăila şi Tulcea – Constanţa. Acesta a subliniat faptul că drumul expres Tulcea – Brăila trebuie implementat cât mai curând, până acum fiind parcurse toate fazele legale. La jumătatea acestui an, dacă nu în toamna lui 2024, va fi semnat contractul pentru proiectare şi execuţie.

„Am discutat despre Drumul expres Brăila – Tulcea pentru că podul trebuie descărcat, este absolut obligatoriu. Toate fazele de până acum au fost parcurse. Ştiu că într-un timp foarte scurt, până la jumătatea anului sau cel târziu până în toamnă, aşa cum am discutat cu primarul Ştefan Ilie, urmează să fie semnat contractul pentru proiectare şi execuţie”, a declarat Nicolae Ciucă.

Despre drumul expres Constanţa – Tulcea, proiectul se află în faza de elaborare a studiului de fezabilitate şi proiectare, iar până la sfârşitul anului 2024 trebuie să fie finalizate, pentru ca mai apoi să urmeze execuţia.

„Constanţa – Tulcea sau Tulcea- Constanţa este şi acesta în faza studiului de fezabilitate şi proiectare. Nu sunt finalizate, urmând ca, de asemenea, până la sfârşitul anului 2024 să fie finalizate şi apoi să poată să meargă mai departe cu execuţia. Ceea ce este important este centura Tulcei, care va veni şi va conecta practic cele două drumuri expres, facilitând fluidizarea traficului în interiorul municipiului pentru că în actualul context există un trafic foarte încărcat, în special cu mijloacele de transport încărcătură mare”, a precizat Nicolae Ciucă.

Preşedintele liberalilor tulceni, Ştefan Ilie, a reamintit că, în mandatul de primar al municipiului, a existat o luptă a recuperării oportunităţilor pierdute.

„Pe 22 octombrie 2020 am depus jurământul în funcţia de primar a municipiului Tulcea, după ce alţi 16 ani am fost primarul comunei Luncaviţa. Nicidecum nu s-a încheiat competiţia odată cu preluarea acestei onorante funcţii, dimpotrivă, ea a continuat şi mai înverşunată, dar într-o luptă a recuperării oportunităţilor pierdute. Într-o luptă a construirii unui dialog real cu tulcenii, a unei cooperări capabile să dea rezultate benefice şi concrete, dar care lipsea cu desăvârşire. Într-o luptă a schimbărilor de mentalităţi, a eliminării compromisurilor şi a construirii echipelor care să asigure progresul oraşului. Nu a fost şi nu este deloc uşor, însă atunci când începi să câştigi încrederea locuitorilor, când eşti sprijinit de colegii consilieri care îşi asumă şi ei dificultăţile realizărilor transformărilor de care oraşul are nevoie pentru a-şi consolida dezvoltarea, când ai alături din ce în ce mai mulţi profesionişti care îşi doresc să contribuie şi ei la schimbarea în bine a comunităţii, când colegii din primărie şi din instituţiile subordonate devin mult mai responsabili şi eficienţi, atunci te încarci de curaj şi începi proiecte prin care să schimbi temelii şubrede peste care să se poată aşeza corect viitorul oraşului nostru şi al tulcenilor. Atunci rezişti tuturor presiunilor, intervenţiilor, manipulărilor, şi mergi înainte încărcat de curaj, ştiind că, indiferent de disconfortul pe care îl poţi crea, aplici cele mai bune soluţii care să transforme Tulcea în oraşul pe care ni-l dorim cu toţii, nu doar pentru noi, ci mai ales pentru copiii noştri şi pentru generaţiile următoare. Şi este motivul pentru care generaţiile viitoare vor alege să nu mai plece din Tulcea, să fie mândre de acest oraş şi să se uite cu admiraţie la noi, cei care azi construim”, a declarat Ştefan Ilie.

Primarul oraşului Babadag, Georgian Caraman, şi-a exprimat sprijinul faţă de deputatul George Şişcu în lupta pentru câştigarea conducerii Consiliului Judeţean.

„Îl sprijin şi îl felicit pe colegul şi prietenul meu George Şişcu, cel cu care am pornit la drum din 2005 şi am făcut o echipă frumoasă la Babadag. El e cel care ne-a adunat, ne-a predat ştafeta, şi am ajuns să câştigăm Babadagul după mult timp în care a avut o culoare roşie, din 90 până în 2012. Acum a venit vremea ca George, şi are datoria aceasta, să îngălbenească judeţul”, a declarat Georgian Caraman.

Primarul comunei Casimcea, Gheorghe Ţilincă, a comparat partidul PNL cu o corabie.

„În anul 1996, când am intrat in politică, am urcat pentru prima oară în corabia PNL-ului. De atunci şi până acum am navigat cu această corabie pe toate mările şi oceanele politicii din România. Am mers pe mări liniştite şi învolburate. Şi am mers cu această corabie, am mers, şi cârmaciul de astăzi al corabiei are haine de general, şi vă doresc domnule Ciucă să duceţi această corabie mulţi ani înainte, şi s-o faceţi din puternică, şi mai puternică. Oamenii trec şi vin, din generaţia mea nu prea mai sunt, dar au venit alţi tineri, cum sunt tinerii din judeţul Tulcea, în frunte cu Ştefan Ilie care fac o treabă extraordinară. Oamenii vin şi pleacă, dar partidul trebuie să rămână şi trebuie să fim atenţi ce oameni primim pe această corabie, pentru valoarea partidului este dată de suma valorilor oamenilor care sunt aici”, a declarat Gheorghe Ţilincă.

Primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov, a propus, în glumă, ca în relaţia dintre PSD şi PNL, PNL să fie socrul mare.

În intervenţia sa, candidata PNL pentru primăria comunei Baia, Liliana Marinescu, a subliniat că localitatea are nevoie de transparenţă în administraţia publică locală, iar primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache, l-a rugat pe liderul PNL, Nicolae Ciucă, să impulsioneze aplicarea Legii 154 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice.

Candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Tulcea, deputatul George Şişcu a povestit despre experienţa sa, atunci când a fost sfătuit să treacă de la PNL la PSD.

„Am fost şi eu supus ca ceilalţi colegi în vârstă presiunilor. Ţin minte, în 2014, când eram vicepreşedintele Consiliului Judeţean, am fost sfătuit să trec la PSD, şi de atunci a rămas celebră discuţia mea cu domnul preşedinte Teodorescu, <<Ăstea sunt cheile de la maşină şi de la birou, pălăria şi bastonul, adio şi n-am cuvinte>>. Sunt în faţa dumneavoastră candidatul la funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean şi ţin neapărat să vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordaţi. Sunt convins că experienţa pe care am căpătat-o pe parcursul acestor ani mă va face să nu vă dezamăgesc”, a declarat George Şişcu.

Evenimentul organizat de PNL Tulcea s-a desfăşurat la Teatrul Jean Bart din municipiu.