Zeci de tulceni au început cumpărăturile pascale, ieri, la Festivalul de Paşte din Piaţa Civică.
Comercianţii şi-au expus marfa la rafturi, iar pe lângă produsele culinare tradiţionale precum pastrama de oaie, slănina de porc cu usturoi şi muşchiul tradiţional ţărănesc, vizitatorilor li se oferă obiecte meşteşugăreşti, produse naturale din lavandă, precum şi obiecte din piele naturală creată de producători locali, accesorii, bijuterii şi decoraţiuni pentru masa de Paşte.
Printre producătorii prezenţi la târg se află şi Gigi Dumitru din Dăeni, judeţul Tulcea, care oferă spre vânzare produse naturale din lavandă şi ghivece de flori din propria cultură.
„Suntem producători de lavandă, avem o cultură de un hectar şi jumătate şi facem diverse produse, creme de mâini, de faţă, uleiuri, săpunele, diverse produse cu lavandă. Toate sunt făcute de noi, închegate de exemplu cu ceară de albine, folosim foarte multă ceară de albine. De această afacere mă ocup din 2015, iar la Tulcea venim de cel puţin 6-7 ori pe an, în Piaţa Civică. Am mai fost şi în alte locaţii, Constanţa, Braşov. Din păcate, vânzarea la Tulcea merge din ce în ce mai prost. Preţurile au crescut, de exemplu la borcănele, dar noi nu putem să ridicăm preţurile la produse fiindcă nu ni le mai cumpără nimeni. Noi mergem cu preţurile acestea de cel puţin doi ani de zile. Noi avem şi sere de flori, ne ocupăm şi cu flori şi s-au scumpit ghivecele, toate, dar tu nu poţi să ridici preţul, fiindcă nu le mai vinzi”, ne spune Gigi Dumitru.
Bizdu Stelică este un alt producător prezent în Piaţa Civică şi se poate mândri cu faptul că deţine singurul atelier de pielărie şi blănărie din judeţul Tulcea.
„Sunt din Tulcea, singurul care am atelier de pielărie şi blănărie din judeţul Tulcea. Avem produse din piele naturală, portofele, şepci, rucsace. Iarna facem căciuli de blană din iepure, vulpe polară, şi mai facem la comandă. De asemenea, reparăm haine din piele şi blană, vopsim haine de blană. De 30 de ani mă ocup de această afacere, iar pielea naturală o iau din Bistriţa Năsăud, blana naturală de la Lumina şi Botoşani, iar vulpea polară din Ucraina. Vânzarea merge mai bine iarna, când vindem blană, dar supravieţuim vara cu materialul clientului, vopsesc haine, le repar. Comparativ cu anii trecuţi, preţurile au rămas la fel”, ne-a declarat Bizdu Stelică.
Maria Neguţ vine din Argeş, iar printre produsele sale se regăseşte şi slănina cu usturoi, care este la mare căutare printre tulceni.
„Suntem producători de 20 de ani, avem produse tradiţionale, avem faimoasa şuncă cu usturoi care se caută şi se vinde foarte bine, piept afumat, muşchi afumat, cârnaţi de porc, cârnaţi de porc şi oaie dar şi pastrama de oaie. Produsele sunt făcute de noi, fără eu-ri şi conservanţi, doar sare şi fum. La Tulcea venim de 12 ani, avem clienţi permanenţi care ne sună şi sunt mulţumiţi de produsele noastre. Noi venim cu drag de câte ori suntem invitaţi. La Tulcea în general vânzarea merge cam slab, acum să vedem mai aproape de Paşte cum o să fie. Preţurile nu au crescut comparativ cu anul trecut. Chiar avem preţuri acceptabile, de exemplu muşchiul tradiţional ţărănesc este la 55 lei pe kg, iar în supermarket cel injectat se vinde cu 60-70 lei pe kg”, ne-a declarat Maria Neguţ.
Cu căpşuni româneşti şi miez de nucă îi serveşte pe clienţi şi Iulian Nistor, din Vrancea.
„Am venit cu miez de nucă, se apropie Paştele şi merge bine nuca pentru cozonaci şi prăjituri. Mai avem prune uscate fără sâmburi pentru cei care ţin post, căpşuni din grădina noastră proprie şi vin. Toate produsele sunt ale noastre din producţie proprie. Mă ocup de aceasta de puţin timp şi este pentru prima dată când vin la Tulcea. Deocamdată vânzarea merge bine. Preţurile nu au crescut comparativ cu anii trecuţi, şi oricum vindem produsele mai ieftin decât în pieţe. Am văzut de exemplu în piaţă că vindeau miezul de nucă cu 50 lei, iar noi vindem cu 40 lei”, ne-a declarat Iulian Nistor.
Un tulcean stabilit în Londra care s-a oprit la câteva standuri spune că preţurile sunt asemănătoare cu cele din afară, doar că problema este a salariilor mult prea mici din ţară.
„La preţuri nu pot să fiu obiectiv, fiindcă vin din afară, din Londra, iar în portofelul meu sunt mai mulţi bani ca la români. Preţurile sunt la fel ca acolo, numai că salariile nu sunt aceleaşi şi nu mi se pare corect pentru români. Înţelegem că trebuie să ne aliniem cu Europa, dar vorbim de mâncare. Consider că preţurile ar trebui să fie în raport cu salariile. Ar fi bine să se gândească şi acolo, sus, la copiii noştri, mai ales că acum este an electoral, şi să se gândească şi la oamenii mai bătrâni, care au rămas singuri fiindcă le-au plecat copiii pentru un trai mai bun. Festivalul acesta ca aspect este foarte frumos, căsuţele sunt curate, marfa aşezată şi produsele de calitate”, ne-a spus Ion Beidaut.
Până pe 7 mai vizitatorii vor avea ocazia să descopere produse tradiţionale, obiecte meşteşugăreşti, delicii culinare şi să petreacă alături de artişti consacraţi în Piaţa Civică.
În perioada 1-7 mai, tulcenii, dar şi turiştii se vor bucura de spectacole muzicale şi dans pe scena din Piaţa Civică. Vor concerta Ansamblul Baladele Deltei, Dan Ciotoi Generic, Ansambluri locale, Steaua di Vreari. În ultima zi va fi un Caffe Concert, urmat de un spectacol al artistei Nico.
De asemenea, în zona Lacului Ciuperca a fost montat un parc de distracţii şi o roată panoramică.