Marcel Ivanov este unul dintre cei şapte candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea. A ocupat timp de şase luni funcţia de prefect al judeţului Tulcea, în perioada martie-septembrie 2021, din partea USR PLUS. De asemenea, acesta a fost timp de un an, în perioada 2020 – 2021, consilier local al Primăriei comunei Somova. În perioada 2014 – 2021, Marcel Ivanov a fost preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Aqua Vita Delta Dunării.
În vârstă de 56 de ani, acesta s-a născut în data de 7 august 1967. Este căsătorit din anul 1988, are doi băieţi şi o nepoţică.
– De ce candidaţi?
– Candidez pentru că sunt profund preocupat de starea actuală a judeţului nostru şi cred că pot aduce schimbările necesare pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii tuturor locuitorilor. Am o viziune clară pentru dezvoltarea durabilă şi prosperitatea judeţului Tulcea şi sunt hotărât să o pun în practică.
– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?
– Mă consider mai degrabă un om de administraţie, dar cu o viziune politică orientată către servirea intereselor cetăţenilor şi promovarea unei guvernări responsabile şi transparente.
– Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales preşedintele Consiliului Judeţean, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da preşedintelui în cazul în care pierdeţi alegerile?
– După ce voi fi ales, primul lucru pe care îl voi face este să convoc o şedinţă de lucru pentru a stabili priorităţile şi planurile concrete pentru implementarea programului meu. Sfatul pe care îl ofer preşedintelui în cazul unei eventuale înfrângeri este să rămână dedicat valorilor şi principiilor sale, să continue să lupte pentru ceea ce crede şi să rămână un exemplu de integritate şi determinare pentru comunitate.
– Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul administrativ cel mai ambiţios pe care îl aveţi şi care este sursa de finanţare?
– Cel mai ambiţios proiect administrativ este modernizarea infrastructurii educaţionale şi medicale în zonele rurale şi izolate precum Delta Dunării, pentru a asigura accesul la servicii de calitate pentru toţi locuitorii. Sursa de finanţare va fi obţinută prin atragerea de fonduri europene, parteneriate public-private şi realocarea eficientă a resurselor disponibile.
– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul judeţului şi care ar fi soluţiile?
– Cea mai importantă problemă nerezolvată este discrepanţa în accesul la servicii esenţiale, cum ar fi educaţia şi sănătatea, între zonele urbane şi cele rurale. Soluţiile propuse includ extinderea şi modernizarea infrastructurii, implementarea de programe de educaţie şi sănătate preventivă şi crearea de parteneriate cu organizaţii non-guvernamentale şi sectorul privat.
– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit pentru a candida, cu familia sau cu partidul?
– Cel mai important sfătuitor este comunitatea în ansamblul său, dar şi o echipă de experţi şi profesionişti din diverse domenii. Decizia de a candida a fost luată în urma unor consultări extinse cu familia, cu partidul şi cu cetăţeni ai judeţului.
– Cât de importantă este pentru un preşedinte o majoritate prietenoasă în Consiliu Judeţean?
– O majoritate prietenoasă în Consiliul Judeţean poate facilita implementarea programului meu şi poate accelera procesul decizional. Totuşi, este esenţial să existe dialog şi colaborare între toate forţele politice pentru a asigura o guvernare eficientă şi echitabilă.
– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de preşedinte?
– Cel mai mare avantaj este determinarea şi pasiunea mea pentru a servi comunitatea şi a aduce schimbări pozitive. Cel mai mare dezavantaj ar putea fi presiunea şi responsabilitatea pe care o implică această poziţie.
– Care este punctul slab în Consiliul Judeţean, referindu-ne aici la direcţiile şi regiile din subordinea instituţiei?
– Un punct slab în Consiliul Judeţean ar putea fi eficienţa administrativă şi capacitatea de a gestiona resursele în mod responsabil.
– Ce propuneri de modificare veţi iniţia, la actualul buget al judeţului, privind cheltuielile?
– Propunerile mele de modificare vizează optimizarea cheltuielilor prin eliminarea risipei şi realocarea fondurilor către priorităţile cheie ale judeţului.
– Care este cel mai iubit loc din judeţ? Şi care este cel care nu vă place?
– Cel mai iubit loc din judeţ este Delta Dunării, pentru frumuseţea şi diversitatea sa naturală şi pentru că vacanţele de vară din copilărie mi le-am petrecut în Crişan, bunica mea locuind acolo. Nu există un loc pe care să nu-l apreciez în judeţul nostru, dar sunt zone care necesită mai multă atenţie şi investiţii pentru a-şi atinge potenţialul maxim precum comuna în care locuiesc şi anume Somova.
– Cât de important este pentru un preşedinte de CJ să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?
– Mai important decât culoarea politică este abilitatea de a colabora şi de a găsi soluţii comune pentru problemele judeţului. În mod ideal, o colaborare strânsă cu Guvernul poate facilita accesul la resurse şi sprijin pentru proiectele judeţului.
– Pe câţi dintre consilierii judeţeni aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?
– Am propus pentru consilierii judeţeni persoane cu experienţă şi dedicaţie pentru comunitate, care împărtăşesc viziunea mea pentru judeţul Tulcea.
– Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri îl doriţi ca vicepreşedinte?
– În ceea ce priveşte vicepreşedintele, îmi doresc o persoană cu abilităţi de leadership şi capacitatea de a lucra în echipă pentru realizarea obiectivelor noastre comune. Nu pot numi o anumită persoană tocmai pentru că fiecare dintre cei propuşi au însuşirile descrise.
– Legat de Delta Dunării, sunt voci care afirmă că nu agricultura ar fi cea mai bună soluţie de exploatare a terenurilor. Care este viziunea dumneavoastră?
– Viziunea mea este să promovăm o exploatare durabilă a terenurilor din Delta Dunării, care să respecte mediul înconjurător ţi să valorifice resursele naturale într-un mod responsabil.
– Se vorbeşte şi sunt proiecte în derulare legate de turismul lent/nepoluant. Vă gândiţi că s-ar putea vreodată ca turiştii să circule în Delta Dunării doar cu ambarcaţiuni cu motoare electrice sau chiar cu lotci cu rame?
– Turismul lent şi nepoluant poate reprezenta o oportunitate excelentă pentru a atrage turişti şi pentru a proteja ecosistemul delicat al Deltei.
Este posibil ca în viitorul apropiat să vedem o creştere a turismului ecologic în Delta Dunării, inclusiv utilizarea ambarcaţiunilor cu motoare electrice sau cu lotci cu rame. Totuşi, este important să găsim un echilibru între dezvoltarea turismului şi protejarea mediului înconjurător.
– Vă consideraţi un om norocos?
– Consider că norocul este rezultatul muncii şi determinării şi că am avut privilegiul de a avea oportunităţi care mi-au permis să-mi urmez visele şi să-mi îndeplinesc obiectivele.
– Ce este averea pentru dumneavoastră?
– Averea pentru mine este mai mult decât bunurile materiale; este familia, sănătatea, relaţiile interpersonale şi satisfacţia de a face o diferenţă în viaţa altora.
– Ce maşină conduceţi?
– Conduc o maşină practică şi fiabilă, un WW POLO, care-mi permite să mă deplasez eficient şi în siguranţă în timpul activităţilor mele zilnice.
– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?
– În timpul liber, îmi place să petrec timp cu familia şi prietenii, să călătoresc şi să explorez natura. De asemenea, am pasiuni pentru lectură, înot şi pictura de icoane în ulei pe pânză dar nu numai.
– Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?
– Consider că fiecare candidat are punctele sale forte şi slabe, iar competitivitatea electorală este benefică pentru democraţie. Important este să ne concentrăm pe propria viziune şi să ne prezentăm proiectele şi ideile într-un mod clar şi convingător.
– Un pronostic pentru anul electoral 2024.
– Pronosticul meu pentru anul electoral 2024 este că va fi un an plin de provocări şi oportunităţi, dar cu angajamentul şi implicarea noastră, putem construi un viitor mai bun pentru judeţul nostru.
Lista candidaţilor REPER pentru funcţia de consilier judeţean
- Marcel Ivanov
- Alina-Valentina Ene
- Valentin Georgel Scarlat
- Alexandra-Neli Neculai
- Florin Burtă
- Ali Ghiulizar
- Bogdan-Florin Mocanu
- Carmen-Daniela Dumitru
- George-Cătălin Lazăr
- Veronica-Amelia Chirovan
- Daniel Mocanu
- Iuliana Loredana Tornea
- Dan-Iulian Dumitrescu
- Marius-Cătălin Ioniţă
- Gheorghe Jenaru
- Gigel Vlad
- Nicolae Bujor
- Constantin Manea