Ştefan Ilie, primarul liberal al municipiului Tulcea, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat.

Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, în anul 2000, dar şi al Facultăţii de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, în 2012. În perioada iulie 2004 – octombrie 2020, Ştefan Ilie a fost primar al comunei Luncaviţa. În perioada 2010 – 2017, a fost preşedinte al filialei judeţene Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România, iar în perioada 2012- 2020, a fost ofiţer de presă şi vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România. Din 2015 şi până în prezent, este membru supleant al Comitetului Regiunilor la Bruxelles, la al treilea mandat. De asemenea, din 2017, Ştefan Ilie este şi preşedinte al filialei PNL Tulcea. Din 2021 şi până în prezent, acesta este membru supleant al Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România.

– De ce candidaţi?

– Pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele pentru dezvoltarea corectă şi trainică a municipiului nostru, alături de tulceni şi de echipa mea.

– Cum vă definiţi: om de administraţie sau politician?

– Întotdeauna am fost un om de administraţie şi maximum o persoană publică. Nu m-am numit niciodată politician şi asta se poate vedea pe paginile mele de socializare sau în toate declaraţiile mele. Cei care confundă administraţia locală cu politica nu vor dezvolta localitatea, nu vor schimba în bine faţa comunităţii.

– Care ar fi primele lucruri pe care le-aţi schimba în calitate de primar al municipiului?

– De mult schimb lucruri, chiar dacă cu foarte mari piedici de la cei care vor să menţină amanetat oraşul pentru ei, care ne blochează zeci de proiecte, dar faţă de care am câştigat în toate acţiunile pe care mi le-au întreprins. În primul rând administraţia trebuie să fie corectă, pentru a se dezvolta oraşul şi locuitorii, transparentă şi să comunice în permanenţă cu cetăţenii. Încă mai sunt cei care cred că dacă dau şpăgi pot obţine orice şi care nu pot accepta că lanţul corupţiei a fost rupt şi că din el dispar din ce în ce mai multe zale. Anii când se dădeau atenţii pentru autorizaţii sau locuri de parcări au apus în aceşti trei ani şi jumătate. Tulcea acum este un municipiu aflat într-o reală schimbare în bine!

– Pentru mandatul 2024 – 2028, care este proiectul politic cel mai ambiţios pe care îl aveţi?

– Terminarea lucrărilor pentru consolidarea infrastructurii, construirea noii centuri, extinderea reţelei de gaze, reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor, construirea de noi creşe şi zone de sport şi de recreere, care vor încuraja investiţiile private, care vor genera locuri de muncă şi vor dezvolta turismul. Pentru toate aceste investiţii am obţinut finanţări nerambursabile şi suntem în diferite etape de licitaţie sau de execuţie. Tulcea trebuie să devină un municipiu de referinţă al ţării şi nu un oraş de tranzit la un capăt de linie, cum a fost zeci de ani. Un oraş în care locuitorii să aibă oferte suficiente şi atractive de muncă, în aşa fel încât să nu mai plece, iar mulţi din cei plecaţi să se întoarcă acasă.

– Care este primul lucru care vă vine în minte, exprimat într-un singur cuvânt, atunci când vă referiţi la municipiul Tulcea?

– CURAJUL – atunci când în calitate de primar îţi asumi lucruri care dezvoltă oraşul dar care produc disconfort în rândul locuitorilor, supărări în rândul celor care considerau că pot face orice şi oriunde, doar prin CURAJ poţi reabilita şi moderniza localitatea şi schimba în bine faţa comunităţii. Un primar trebuie să-şi asume şi lucruri nepopulare şi nu să fugă de ele. Fuga de greu şi teama de înjurături din partea locuitorilor nu doar că au stagnat dezvoltarea municipiului nostru, dar l-a şi întors în timp cu zeci de ani faţă de alte oraşe din ţară.

– Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după ce veţi fi ales primarul oraşului, dar şi care este sfatul pe care l-aţi da primarului în cazul în care pierdeţi alegerile?

– În această campanie eu şi muncesc zilnic pentru proiecte oraşului şi nu doar pentru un singur lucru: avem de asfaltat străzi, de terminat străzile în lucru şi de început multe altele. Avem proiecte la care am obţinut finanţări nerambursabile de peste 117 milioane de euro, în străzi, apă, canalizare, şcoli, blocuri, piste de biciclete, centre medicale, centre pentru bătrâni, pentru gestionarea modernă a deşeurilor, etc. Şi mai avem altele depuse şi aflate în evaluare, care depăşesc 50 milioane de euro. Avem ce munci. Sfatul meu către toţi candidaţii este să muncească şi să fie responsabili, să fie cinstiţi şi să se dedice locului de muncă şi mult mai puţin sau deloc intereselor personale. Abia atunci se realizează lucruri durabile şi benefice oamenilor şi nu când lipseşti cu zilele de la muncă, când fugi de responsabilităţi, când îţi iei salariul fără să faci absolut nimic.

– Ce propuneri de modificare veţi iniţia, la actualul buget local, privind cheltuielile?

– Toate bugetele constituite în mandatul meu au pus pe primul loc investiţiile şi au scăzut cheltuielile de personal. Dacă înainte cheltuielile de personal reprezentau majoritatea sumelor din bugetul local, astăzi proporţia este inversă, iar investiţiile ocupă peste 60% din cheltuieli. În concluzie, anual, sumele alocate pentru investiţii trebuie să crească. Doar acestea aduc dezvoltarea în toate palierele.

– Dacă veţi fi ales, pe care din potenţialii consilieri locali îl doriţi ca viceprimar?

– Eu am o echipă cu care merg înainte – echipa PNL din care marea majoritatea pot îndeplini cu succes funcţiile de viceprimar. Am avut o colaborare foarte eficientă cu viceprimarul George Şinghi şi cu administratorul public Nicolae-Florin Bibu şi bineînţeles că vom continua împreună, alături şi de alţi colegi, care pot face faţă cu succes acestor munci, câteodată infernale. În cei trei ani şi jumătate noi am venit la muncă de la orele 5-6 dimineaţa şi am plecat după ora 20. Şi asta în fiecare zi.

– Ce proiecte vreţi să iniţiaţi şi să le realizaţi în mandatul de 4 ani şi cu ce fonduri?

– Aşa cum v-am spus avem foarte multe proiecte în execuţie şi multe care vor începe, în special din fonduri europene şi guvernamentale, nerambursabile. Vă rog să publicaţi mai jos lista cu proiectele pentru care am obţinut finanţare şi care se vor întâmpla în următorii patru ani şi jumătate. Mulţumesc!

 – Care consideraţi că este cel mai puternic contracandidat al dumneavoastră, dar şi care este cel mai slab?

– Nu am făcut niciodată astfel de afirmaţii. Nu pot avea eu o părere publică despre puterea lor.

– Care este cel mai mare avantaj/dezavantaj personal în calitate de primar?

– Că nu poţi fi alături de familie în momentele cele mai importante, că nu poţi avea concedii, că nu ai timp de prieteni şi de tine. Dar, am mai spus, altfel nu faci performanţă la locul de muncă, iar acesta, de primar, consider că este cel mai important, deoarece pe umerii tăi stă dezvoltarea locuitorilor pe termen mediu şi lung.

– Cât de important este pentru un primar să aibă o culoare politică similară cu cea a Guvernului?

– Din 2004 şi până în prezent, foarte mulţi ani au fost în care nu am fost din acelaşi partid cu Guvernul, dar la fel de multe realizări am avut şi atunci. Ce vreau să spun este că dacă munceşti şi vrei să obţii finanţări pentru proiecte sustenabile, să atragi investitori şi să creşti numărul locurilor de muncă, nu îţi trebuie Guvernul, care face politică, ci efortul tău şi al echipei tale, administrativ şi responsabil, alături de un consiliu local care să susţină dezvoltarea. Eu nu am stat cu mâna întinsă la Guvern sau la altcineva, ci am construit proiecte şi am obţinut finanţări, că nu ţi le bagă nimeni în traistă, decât munca ta şi a echipei tale. Cei care doar au aşteptat s-au lăsat de fapt cumpăraţi, iar aceştia nu mai au curajul de a-şi asuma fapte care să schimbe în bine localitatea.

– Aţi ieşit primar, dar nu aveţi majoritate în Consiliul Local. Ce poate face un primar care nu are majoritate în Consiliul Local?

– Să-şi construiască o majoritate. Este foarte important. Un consiliu haotic nu produce decât circ de televizor. De aceea îndemn locuitorii care mă susţin să îmi voteze şi echipa de consilieri locali şi judeţeni şi candidatul la preşedinţia consiliului judeţean, George Şişcu, adică echipa PNL. Eu ştiu că oamenii sunt supăraţi pe partidele politice. Şi eu sunt dezamăgit de foarte multe ori de PNL, dar acum votăm oamenii din echipele partidelor, iar eu am nevoie de echipa PNL, pentru dezvoltarea oraşului şi a judeţului. Când calitatea oamenilor dintr-un partid creşte şi partidul se schimbă în bine, iar eu propun tulcenilor oameni de calitate şi foarte responsabili.

– Cine este cel mai important sfătuitor? Cu cine aţi luat decizia şi v-aţi sfătuit  pentru a candida, cu familia sau cu partidul?

– Bineînţeles că mă sfătuiesc în familie, care mă susţine dintotdeauna, dar decizia este a mea. Nimeni nu mă obligă să candidez – eu aleg asta.

– Pe câţi dintre consilierii locali aflaţi pe lista de vot i-aţi propus personal?

– De când sunt preşedintele PNL Tulcea am promovat democraţia, transparenţa şi comunicarea. Împreună am luat deciziile cele mai bune şi nu am dictat ca la alte partide cine şi unde candidează. Şi am avut succes şi am făcut lucruri frumoase, doar împreună. Aşa cum facem şi acum: doar împreună cu tulcenii putem face un oraş puternic.

– Care ar fi cea mai importantă problemă nerezolvată, din punctul dumneavoastră de vedere, la nivelul oraşului şi care ar fi soluţiile?

– Sunt foarte multe probleme nerezolvate. Conduc un oraş cu probleme istorice de infrastructură, apă, canalizare, transport, în care ani de zile au condus corupţia, aroganţa şi şpaga. De ce credeţi că e atâta agresivitate la unii candidaţi? Deoarece reprezintă interesele celor care au făcut averi prin tertipuri ilegale, în detrimentul celor cinstiţi, şi care acum sunt supăraţi că nu mai încasează. Problemele unui oraş nu se pot rezolva în trei ani şi jumătate, la fel cum şi nevoile locuitorilor nu pot fi îndeplinite toate în trei ani şi jumătate.

– Care este punctul slab în Primăria Tulcea, referindu-ne aici la direcţiile şi societăţile din subordinea instituţiei?

– Au crescut cu certitudine calitatea serviciilor publice, intervenim rapid, rezolvăm problemele cartierelor şi ale asociaţiilor de proprietari, ne recunoaştem greşelile şi învăţăm să fim mai buni de la zi la zi. Dar avem şi foarte multe de recuperat, deoarece avem carenţe la responsabilitatea şi priceperea unor angajaţi, care ne ţin de multe ori pe loc. Pe unii i-am dat afară şi nu este uşor să faci asta, deoarece, mai ales marii hoţi, au constituit reţele şi au acumulat bani pentru a plăti zeci de avocaţi, tăcerea sau complicitatea unora. Însă eu cred în adevăr, care triumfă întotdeauna când eşti cinstit şi onest.

– Tulcenii se plâng de locurile de parcare. Primăria Tulcea are în prezent în derulare mai multe investiţii la finalul cărora vor fi generate locuri de parcare. Cum vedeţi dumneavoastră soluţia pentru a degreva traficul?

– Traficul este generat de multitudinea de maşini şi de străzile înguste. Dar în acest mandat, pentru prima dată în istoria oraşului, oamenii au putut să-şi liciteze locul de parcare şi foarte, foarte mulţi care nu au avut niciodată loc de parcare acum au. S-a terminat cu locurile de parcare pe viaţă, care, culmea, durau ca timp mai mult decât un loc de veci. Iar la parcările publice, care se plătesc, astăzi găseşti loc de parcare când îţi schimbi buletinul, când te duci la orice instituţie sau la piaţa locală. Avem în proiecte şi construirea de parcări noi, supraetajate,  după cele construite în locul garajelor sau de tip park & ride, de care râdeau unii, dar care deja au început să se umple în sezon, degrevând alte zone centrale ale oraşului.

– Centrul municipiului este foarte aglomerat. În unele oraşe centrele au rămas ale pietonilor. Ar fi posibil ca şi Tulcea să se întâmple acest lucru?

– Este posibil odată cu schimbarea mentalităţii noastre. Iar eu îmi doresc foarte mult ca asta să se întâmple. Dar în timp, nu brutal, prin exemple şi prin oferirea unor soluţii sustenabile.

 – Se vorbeşte despre legea zonelor metropolitane, iar municipiul Tulcea ar urma să includă mai multe localităţi. Ce înseamnă acest lucru pentru administraţia municipiului?

– Municipiul Tulcea trebuie să se dezvolte mai întâi. Noi trebuie să găsim în permanenţă resurse pentru noi şi nu ne permitem să facem infrastructură şi în alte localităţi, cum nici alte localităţi nu îşi doresc asta acum. O unificare trebuie să vină de la sine şi nu cu forţa.

– Care este cel mai iubit loc din municipiu şi care este cel care nu vă place?

– Tulcenii şi turiştii iubesc Monumentul, Faleza, Lacul Ciuperca, Lacul Pescăresc, muzeele şi multe alte obiective. Nu există locuri care nu îmi plac, ci sunt doar locuri care trebuie reabilitate şi în care trebuie investit. Prin proiectele deja obţinute vom face un ORAŞ FRUMOS şi nu doar anumite locuri frumoase.

– Vă consideraţi un om norocos?

– Mă consider un om care are de învăţat continuu.

– Ce este averea pentru dumneavoastră?

– Familia, prietenii, o casă la Luncaviţa şi un apartament la Tulcea în care nu m-am mutat, deoarece nu am reuşit să-l mobilez şi să-i pun alte lucruri necesare şi pe care îl plătesc în rate. Soţia mea este farmacistă în Tulcea, iar copiii sunt în clasa a VII-a şi a IX-a.

– Ce maşină conduceţi?

– Avem o singură maşină, un Hunday Tucson, pe care îl conduce mai mult soţia. Eu conduc maşina pusă la dispoziţie de primărie şi de legislaţia aferentă.

– Ce faceţi în timpul liber? Ce pasiuni, hobby-uri aveţi?

– Când am timp liber mă întâlnesc cu prietenii, bem un vin, facem un grătar sau un borş de peşte, jucăm tenis, cântăm, ne distrăm.

– Un pronostic pentru anul electoral 2024.

– Pentru tot anul nu pot da un pronostic. Dacă m-aţi fi întrebat de alegerile locale vă spuneam! :))

 

Lista candidaţilor PNL pentru funcţia de consilier local

  1. Ştefan Ilie
  2. George Şinghi
  3. Claudia-Alina Frandeş
  4. Viorica Pavel
  5. Nicolae-Florin Bibu
  6. Contantin Ciureanu
  7. Ana-Elena Mergeani
  8. Stere Şacu
  9. Laurenţiu Mocanu
  10. Viorel Armăsaru
  11. Maria Zaharia
  12. Steluţa Radu
  13. Alina Iancu
  14. Mihai Uram
  15. Cristian Bucatariu
  16. Adina-Laura Voicu
  17. Ion Constantin
  18. Cătălin-Marian Gavrilă
  19. Cristian Mititelu-Răileanu
  20. Dan-Iulius Chiriac
  21. Emil Constantinescu
  22. Simona-Gianina Donose
  23. Răzvan Grecu
  24. Carmin-Lidia Butoi
  25. Maria-Iuliana Paţă
  26. Laura-Giorgiana Savu
  27. Gabriela Ciobanu