Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat, joi, o vizită de lucru şi a participat la inaugurarea staţiei de monitorizare a sturionilor din Tulcea. De asemenea, ministrul a participat şi la lansarea de puieţi de sturion în Dunăre şi a subliniat că specia este una protejată şi prioritară nu doar pentru România, ci şi pentru Uniunea Europeană.
„M-am bucurat să fac astăzi o vizită şi la staţia de monitorizare a sturionilor, pe care am construit-o din fonduri europene în cadrul unui proiect finanţat prin POIM. Am avut bucuria să eliberez câteva exemplare de sturion în Dunăre, specie prioritară nu doar pentru Tulcea, nu doar pentru România, ci pentru întreaga Uniune Europeană, speciile de sturioni fiind specii protejate, fie că discutăm despre morun, despre nisetru, păstrugă sau cegă. Garda Naţională de Mediu tocmai ce a terminat un control tematic legat de combaterea braconajului piscicol şi sper astăzi să putem concluziona la sfârşitul zilei că toate proiectele evoluează aşa cum ne dorim, că nu vom pierde banii europeni şi că ne atingem obiectivul zilnic, respectiv acela de a ne asigura că Delta este într-o stare mai bună decât am găsit-o la început”, a spus ministrul Mircea Fechet.
Prezent la eveniment, guvernatorul ARBDD, Bogdan Bulete, a făcut un apel către pescari să raporteze în mod corect cantităţile de peşte capturat.
„În spatele meu aveţi staţia de monitorizare a peştilor migratori, scrumbie şi sturion. Este o investiţie unicat! În fapt, este o staţie de reproducere artificială care permite dezvoltarea unei capacităţi de susţinere a speciilor periclitate sau a celor care sunt în stare avansată de a fi lipsă din inventarul Deltei Dunării. Această staţie permite atât reproducerea la sturion, cât şi la restul speciilor dulcicole. Vorbim despre speciile care sunt cele mai pescuite în Delta Dunării, precum crap, ştiucă, somn şi şalău. Putem face reproducere şi la aceste specii. Cel mai important lucru este că putem merge direct, fiind o staţie mobilă, în zonele unde se constată această deficienţă de resursă acvatică vie. Încă o dată fac un apel la pescarii comerciali, la toată lumea care exploatează această resursă, să raporteze în mod corect cantităţile de peşte, pentru că doar aşa vom putea şti unde are nevoie Delta Dunării de noi”, a spus guvernatorul Bogdan Bulete.
Comisarul-şef al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Rudolf Corlan, a vorbit despre rezultatele celor mai recente controale privind braconajul piscicol şi a recunoscut că în Delta Dunării încă sunt probleme pe partea de salubritate.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.