Fermierii îşi pierd avutul de generaţii din cauza pestei, focarele înmulţindu-se de la o zi la alta în judeţul Tulcea. Crescătorii de ovine sunt disperaţi, deoarece le mor animalele pe capete iar despăgubirile nu sunt în avantajul fermierilor, ci din contră.

Datele publice oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) arătau că până marţi, 23 iulie, virusul Pestei Micilor Rumegătoare (PMR) s-a extins şi  la o  exploataţie comercială din Baia, cu un efectiv existent de 14.899 de ovine, la o exploataţie comercială, cu un efectiv existent de 7.478 de ovine, tot din  localitatea Baia, la o gospodărie, cu un efectiv existent de 663 de ovine, din  Stejaru şi  la o exploataţie comercială, cu un efectiv existent de 23.481 de ovine şi 1.329 de caprine, din Babadag.

Primul focar PMR din România a fost confirmat la începutul săptămânii acesteia la o fermă comercială din Baia, unde nu mai puţin de 49.091 de oi au fost ucise.

Potrivit primarului comunei Stejaru, Dumitru Enache, încă patru focare cu un efectiv de 3.000 de oi, pe lângă cele comunicate oficial, au fost depistate în localitate. În comuna Stejaru sunt peste 100.000 de ovine înregistrate.

„Deja s-a început uciderea ovinelor infectate. Astăzi se termină la această exploataţie şi aşteptăm ordinul prefectului pentru alte patru. Sunt confirmate în Stejaru încă patru focare, unde sunt 3.000 de capete. Suntem terminaţi! Agoniseala de generaţii s-a dus într-o clipă! Sunt peste 100.000 de capete numai în localitatea Stejaru. Sunt pierderi economice pentru fiecare dintre noi, pentru bugetul naţional, pentru balanţa comercială a României, dar şi pentru export. Legea este destul de prost realizată din punct de vedere al despăgubirilor pentru aceste animale. Suntem total  dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă pe plan politic. Dacă nu vom avea discuţii cu forurile decizionale, situaţia este alarmantă. Boala se manifestă lent şi animalele nu mor imediat, ci în  7-10 zile, iar 10-30% din greutatea corporală o pierde”, ne-a spus, ieri, Dumitru Enache.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.