Tulcenii sunt invitaţi să participe, astăzi, la spectacolul Ana Lugojana, de Filaret Barbu, una dintre cele mai frumoase şi valoroase operete populare româneşti, ce va avea loc în Piaţa Civică începând cu ora 20.00.

Evenimentul face parte din Turneul Naţional început în anul 2023 cu ocazia celebrării a 120 de ani de la naşterea compozitorului. Evenimentul reuneşte aproximativ 50 de artişti, solişti de operetă, cor, dansatori şi cântăreţi de folclor autentic, şi actori. Este vorba despre Miruna Iancu, Claudia Tiba, Mario-Marian Slăvescu, Paul Celmare, Lăcrămioara Crihană, George Băicoianu, Gjergji Mani, Ana Maria Soponaru, Marius Herscu, Ansamblul artistic profesionist „Baladele Deltei”, Corul Divas Bucureşti, iar invitat special este artistul tulcean Călin Paraschiv.

Cei prezenţi la eveniment vor putea viziona o expoziţie şi prezentare de port tradiţional.

„Suntem mândri că reuşim să cofinanţăm astfel de evenimente culturale în Tulcea. Adevărul este că în acest weekend Tulcea va avea mai multe evenimente cofinanţate şi de Consiliul Judeţean, dar şi de Primărie. Odată cu începerea sesiunii de vară, încep şi festivalurile şi în municipiu şi în judeţul Tulcea. Suntem bucuroşi şi ne mândrim că am reuşit să fim parte din acest proiect. Într-adevăr, până acum Piaţa Civică nu a fost scenă pentru operetă, dar asta nu înseamnă că nu poate deveni”, a declarat, ieri, Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Asociaţiei Divas şi iniţiatorul proiectului, Lăcrămioara Crihană, prezentă la conferinţă, a spus că ideea proiectului a apărut atunci când şi-a scris teza de doctorat despre operetă.

„Este într-adevăr un proiect foarte frumos, drag sufletului meu. Această idee a izvorât în momentul în care am scris teza de doctorat şi am vorbit acolo despre operetă şi am şi scos o carte despre opereta românească. Opereta românească este un capitol foarte rar întâlnit şi în domeniul mezzosopranelor nu a fost scrisă niciodată nicio carte, pentru că foarte multe momente din opereta românească au fost transpuse şi cântate de către soprane. Am descoperit că avem o bogăţie fantastică a acestui gen muzical şi trebuie să-l exploatăm. Opereta Ana Lugojana nu s-a mai jucat nicăieri din anul 2013, când s-a făcut la Cluj, şi este păcat ca o asemenea bijuterie muzicală şi teatrală să n-o exploatăm. Anul trecut s-au împlinit 120 de ani de la naşterea compozitorului Filaret Barbu. Şi anul trecut, când m-am gândit la acest proiect, mi-am dorit foarte mult să-l fac la Tulcea, nu ştiu de ce. Mă bucur că am accesat aceste fonduri nerambursabile, despre care aţi spus, şi că aţi avut încredere în acest proiect în care sunt foarte mulţi tineri, 97% sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani. Avem în acest proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean aproximativ 50 de artişti. Avem şi un invitat special, Călin Paraschiv, din Tulcea, Daniel Paladini, violonist, dansatorii Ansamblului Folcloric Baladele Deltei şi foarte multă muzică frumoasă, dansuri, actorie şi multă voie bună”, a declarat Lăcrămioara Crihană.

Lăcrămioara Crihană a explicat de ce a ales Ana Lugojana şi nu altă operetă românească.

„Din punctul meu de vedere, sunt trei mari operete, Ana Lugojana, Crai Nou, de Ciprian Porumbescu, şi Lăsaţi-mă să cânt, de Gherase Dendrino. Acestea sunt top trei din punctul meu de vedere. Mai este şi Lysistrata, sunt multe operete, dar, din păcate, când a ars biblioteca s-au pierdut ştimele pentru orchestră. Chiar şi pentru Ana Lugojana foarte greu am reuşit să fac rost de ştimele pentru orchestră. Anul trecut aveam de ales între Crai Nou şi Ana Lugojana. Crai Nou mai este pus în scenă şi la Galaţi, şi la Braşov, iar mie nu-mi place să fac decât evenimente unice, pentru că eu sunt o persoană unică, şi ceea ce ofer, ofer din tot sufletul, cu tot dragul şi este foarte important, ca şi organizator, în afară de partea artistică, să fie un proiect unic. Nu pot să vin cu ceva ce deja există pe piaţă. Al doilea considerent este faptul că opereta Ana Lugojana este mult mai energică, frumoasă şi ritmată. În Crai Nou este o muzică foarte frumoasă, fiindcă vorbim de Ciprian Porumbescu, însă linia melodică este mai statică, şi din aceste două motive am ales opereta Ana Lugojana”, a explicat Lăcrămioara Crihană.

Preşedintele Asociaţiei Divas spune că în luna august vor mai fi alte două evenimente culturale pe care le organizează în municipiul Tulcea.

„Vom mai avea un concert la Templul Evreiesc pe data de 25 august şi vom mai avea un festival în perioada 30 august-1 septembrie. Este un festival foarte interesant, se numeşte Festival Internaţional de Muzică şi Teatru de la Maria Tănase la Opereta Românească, care va cuprinde Maria Tănase, poveste şi cântec, un spectacol impresionant cu dezvăluirile Mariei Tănase, operă pe ritmuri lăutăreşti, este îmbinarea unică pe care mi-o doream de cel puţin 10 ani, şi ultima seară este Gala de Operetă Românească. Sunt convinsă că vom avea şi alte proiecte şi sper ca la anul să avem un proiect grandios cu opera Aida, pentru că avem un spaţiu atât de frumos în Piaţa Civică şi nu avem cum să nu facem un asemenea proiect grandios”, a precizat Lăcrămioara Crihană.

Spectacolul este cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea şi este sprijinit de Primăria Municipiului Tulcea, iar intrarea este liberă.