Dacă vremea va permite, încă din această seară tulcenii şi turiştii vor putea degusta preparatele delicioase pregătite de cei 13 proprietari de Puncte Gastronomice Locale, în intervalul 18.00-22.00, pe Strada Antipa, lângă Muzeul de Artă, în cadrul Târgului Naţional al Punctelor Gastronomice Locale.

Tulcenii şi vizitatorii târgului vor descoperi bucătăria tradiţională, cu produse naturale şi ingrediente sănătoase, preparate după reţete tradiţionale sau de familie.

Timp de două zile, pe 6 şi 7 septembrie 2024, la Tulcea, în contextul Festivalului Ivan Patzaichin se desfăşoară o amplă manifestare dedicată consolidării Punctelor Gastronomice Locale din România, a anunţat Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23.

Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale va veni cu produse locale, pregătite după reţete tradiţionale şi, în plus, va prezenta exemple de bună practică, împărtăşite de PGLuri care funcţionează cu succes în judeţele Braşov, Brăila, Constanţa, Galaţi, Harghita, Sibiu şi Tulcea.

Teodor Frolu: Ani de zile, bucătăria Deltei se adaptase, încet-încet, la gusturile turiştilor, şi ajunsese să le ofere cartofi prăjiţi, „ca la oraş”, în loc să îi îmbie cu bucatele tradiţionale ale Deltei

Circa 100 de proprietari şi administratori de PGL din toate colţurile ţării sunt aşteptaţi, astăzi, la Tulcea, la Conferinţa Naţională a Punctelor Gastronomice Locale, evenimentul de debut al Festivalului Ivan Patzaichin, desfăşurat la Satul Pescăresc.

„Ani de zile, bucătăria Deltei se adaptase, încet-încet, la gusturile turiştilor, şi ajunsese să le ofere cartofi prăjiţi, <<ca la oraş>>, în loc să îi îmbie cu bucatele tradiţionale ale Deltei. Aşa că ne-am propus să îi convingem pe localnici să scoată din sertare reţetele vechi, să-şi întrebe bunicile cum găteau ele în tinereţe, şi să transforme în produs turistic profitabil arta culinară specifică locului. Mai mult decât atât, în studiul pe care l-am făcut acum vreo 9-10 ani cu Vintilă Mihăilescu, acesta descoperea cu surprindere că <<nu există bucătăria Deltei, ci există bucătării ale Deltei>>. Deci cea mai bună soluţie părea să fie ca fiecare gospodărie să-şi exploreze talentul culinar şi să-l pună la treabă. Şi am iniţiat cadrul legal şi fiscal pentru înfiinţarea Punctului Gastronomic Local – o gospodărie rurală a cărei singură activitate este pregătirea de reţete tradiţionale şi servirea unui număr mic de turişti, chiar în casa unde se găteşte. A durat un deceniu materializarea ideii, iar Ivan şi Vintilă nu mai sunt aici să o vadă, dar a meritat”, a declarat Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, organizaţia care a lansat conceptul de „punct gastronomic local” (PGL).

Alexandru Filip: Ceea ce gătim şi mâncăm e din ce în ce mai mult şi parte din valorificarea patrimoniului cultural

OMD Municipiul Tulcea, prin brandul turistic Tu şi Tulcea, este co-organizatorul  evenimentului la care vor participa reprezentanţi ai administraţiei locale şi centrale, experţi în domeniu şi oameni care au făcut din anumite Puncte Gastronomice Locale reale poveşti de succes.

„Că gastronomia e parte din povestea popoarelor şi a locurilor o ştim deja. Dar ceea ce gătim şi mâncăm e din ce în ce mai mult şi parte din valorificarea patrimoniului cultural şi a potenţialului turistic, iar conferinţa PGL-urilor asta îşi propune să dezbată şi să promoveze. Ea beneficiază de patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, ceea ce subliniază faptul că subiectul primeşte atenţia necesară. Evenimentul e o oportunitate imensă de vizibilitate a destinaţiei turistice Tulcea şi de resuscitare a segmentului turismului de afaceri şi de evenimente, puternic afectat de pandemie şi război. Tulcea poate creşte turistic şi prin dezvoltarea acestui tip de turism, cu atât mai mult în extrasezon, aşa că încercăm prin OMD să creăm şi să fructificăm oportunităţi în acest sens”, a transmis Alexandru Filip, manager de destinaţie OMD Tulcea.

Începând de astăzi, de la ora 07.00, până duminică, la ora 01.00, traficul auto este restricţionat pe strada Grigore Antipa de la sensul giratoriu Hotel Delta până la intersecţia cu strada Independenţei, pentru a se putea desfăşura Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Local, anunţă Primăria Tulcea. De asemenea, parcările publice situate pe strada Grigore Antipa nu vor putea fi folosite în zilele menţionate.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.