Centrul Tulcei s-a transformat într-o adevărată poveste de iarnă, odată cu deschiderea Târgului de Crăciun. Vizitatorii au fost întâmpinaţi sâmbătă cu căsuţe frumos decorate, mirosuri îmbietoare de scorţişoară şi vin fiert, dar şi cu o atmosferă ce aminteşte de magia copilăriei.
Tulcea a dat startul sărbătorilor de iarnă printr-un moment magic, aprinderea luminiţelor festive în Piaţa Civică, dar şi în restul oraşului. Piaţa Civică este locul unde bucuria Crăciunului a prins viaţă odată cu deschiderea Târgului, eveniment mult aşteptat care promite momente de neuitat, pentru toate vârstele. În cadrul Târgului atmosfera va fi însufleţită de colindele a peste 1.000 de copii din întreaga zonă care ne vor încânta cu glasurile lor în fiecare zi, pe scena din Piaţa Civică, începând cu ora 16.30.
Aceştia au fost deja confirmaţi şi sunt pregătiţi să aducă magia sărbătorilor mai aproape de inimile noastre. De asemenea, în Piaţa Civică vor veni artişti de renume care vor susţine spectacole în weekend, aducând cu ei cele mai îndrăgite hit-uri, dar şi o energie bună pentru întregul oraş. Câţiva dintre artiştii care vor urca pe scena din Piaţa Civică sunt: TAXI, Akcent, CRBL, Sarmalele Reci, DJ Sava, iar în premieră, pentru prima dată în Tulcea, îl vom avea pe Faydee, precum şi mulţi alţi artişti de renume.
Pe 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae, sub cupola Pieţei Civice, va avea loc un moment special, un concert susţinut de Fetiţele din Dobrogea, de la Liceul de Artă „George Georgescu”, „Baladele Deltei”, şi nu numai.
„Suntem în Piaţa Civică unde alături de foarte mulţi copii, de părinţii şi bunicii lor am inaugurat iluminatul festiv dedicat sărbătorilor de iarnă, alături de Târgul de Crăciun şi de patinoarul municipiului. Suntem bucuroşi că au fost foarte mulţi copii, că sunt fericiţi cu toţii, fiind şi o zi de mare sărbătoare. Cu această ocazie le-am urat <<La mulţi ani!>> tuturor celor care-şi sărbătoresc ziua numelui. De asemenea, pentru ziua de mâine, fiind sărbătoarea noastră naţională, 1 Decembrie, urez tuturor <<La mulţi ani!>>. Revenind la târg, avem o colaborare foarte importantă între Primăria municipiului şi entităţile pe care le subordonează, precum Agropieţe, Direcţia de Întreţinere a Patrimoniului şi Baladele Deltei, împreună cu trupa Let’s Go Dance Tulcea, care au realizat un program pe care îl pun la dispoziţie tulcenilor în special în weekenduri. Noi avem o situaţie aparte faţă de alte municipii din ţară, în sensul că Târgul se va încheia după data de 7 ianuarie, când sunt sărbătorile pe rit vechi, deoarece avem multe etnii care sărbătoresc Crăciunul şi Anul Nou astfel. Vor fi multe trupe cunoscute, cum ar fi Taxi, dar şi foarte mulţi copii din oraş care ne vor încânta cu colinde. Fiecare şcoală va fi prezentă cu elevii şi îi vor colinda pe cei care vor trece prin Piaţa Civică. De asemenea, avem mulţi producători locali. I-am invitat, în primul rând, pe producătorii locali de la noi, din municipiu şi judeţ. De exemplu, îi avem în Piaţa Civică pe <<Ograda lui Răzvan>> care sunt specialişti tulceni. Aceştia fac produse lactate de calitate superioară şi naturale. Avem mulţi producători în meşteşuguri artizanale. De asemenea, avem şi producători din afara judeţului care-şi vor vinde produsele aici pe toată durata târgului”, ne-a declarat, sâmbătă, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
La căsuţele din lemn din Piaţa Civică, 22 de comercianţi din Tulcea, dar şi din alte judeţe ale ţării, îşi aşteaptă clienţii cu o gamă diversificată de produse. De asemenea, alţi doi comercianţi li s-au alăturat duminică celor prezenţi în centrul municipiului.
„Astăzi a fost inaugurat, oficial, Târgul de Crăciun. Sunt foarte bucuroasă când mă uit în jur şi văd atmosfera şi faptul că tulcenii au ieşit în număr atât de mare. În acest moment sunt 22 de comercianţi la căsuţele din lemn. Din păcate doi nu au reuşit să ajungă, dar de mâine vor fi şi aceştia în Piaţa Civică. Avem şi zona de food truck-uri pentru a servi un vin fiert, un ceai cald sau ceva dulce. Începând de săptămâna viitoare vom avea momentele cu colinde susţinute de un număr mare de copii, care ne vor încânta. Din data de 14 decembrie, în fiecare weekend, vom avea spectacole cu invitaţi de seamă. Comercianţii din centrul municipiului sunt din Sibiu, Ploieşti, Argeş, Vrancea. De asemenea, avem 10 tulceni care comercializează vin fiert, cozonac, brânză, precum şi alte produse. De luni vom face publice aceste evenimente prin afişe, în mediul online, dar şi în media pentru ca tulcenii să fie informaţi vizavi de programul artistic şi ora începerii momentelor”, ne-a spus, sâmbătă, directorul Agropieţe Tulcea, Rodica Pascale.
Pe lângă momentele artistice pregătite de organizatori, puteţi găsi în Piaţa Civică produse tradiţionale, delicii culinare şi decoraţiuni de Crăciun, de la nelipsitul vin fiert cu portocală şi scorţişoară, până la ceaiurile aromate de iarnă cu fructe şi mirodenii. Veţi putea găsi plăcinte dobrogene, mere coapte cu scorţişoară, cârnăciori, prăjituri de casă, kurtos kolacs şi multe alte bunătăţi.
Decoraţiuni unicat
Târgul nu înseamnă doar dulciuri şi preparate delicioase, ci şi o varietate de decoraţiuni de Crăciun, care adaugă un strop de magie fiecărei case. Georgiana este la a 10 participare în cadrul Târgului de Crăciun din Tulcea şi a adus cu ea o colecţie impresionantă de obiecte realizate manual. De la magneţi cu Moş Crăciun, suporţi pentru lumânări cu oameni de zăpadă şi brăduleţi, până la rame foto, fiecare piesă este realizată cu grijă şi pasiune.
„Tulcenii pot găsi la noi de la micii magneţi cu Moş Crăciun, suporţi de lumânări cu oameni de zăpadă, cu brăduleţi, până la suportul de bucătărie pentru sare şi piper cu iz marinăresc, produse care sunt specifice zonei, precum colace, ancore pentru decor în casă, rame foto, cutii de bijuterii, dar şi suporţi de sticlă. Preţurile magneţilor sunt 5-6 lei, suportul de lumânări 10 lei, suportul de pixuri 20 lei, iar ramele foto 30 lei. Deci, preţurile sunt convenabile, de producători. Sunt producător local şi de 10 ani particip la Târgul de Crăciun. De asemenea, ne puteţi găsi pe Faleză, la căbănuţa <<Suveniruri 100% româneşti>>. Atmosfera este una de sărbătoare, iar tulcenii mă pot găsi în Piaţa Civică până pe 7 ianuarie”, ne-a spus producătorul tulcean Georgiana Cîineanu.
De-ale gurii: Tradiţie şi savoare în farfurii
Pentru cei care preferă gusturile tradiţionale, standurile cu plăcinte şi mâncăruri calde sunt o adevărată atracţie, iar orice bunătate merge servită alături de un vin fiert, pregătit tradiţional, cu scorţişoară şi mirodenii.
Andrei Ionuţ din Niculiţel se ocupă de afacerea „Vinul de Niculiţel” de 8 ani, iar la căsuţa sa vom regăsi vin alb din soiurile Muscat Ottonel, Aligoté, Sauvignon Blanc, dar şi Merlot rose şi roşu.
„Vinul alb este Muscat Ottonel, Aligoté, Sauvignon Blanc. Vinurile rose sunt Merlot, la fel ca şi cel roşu. Vinul fiert este servit la pahar, în cantitatea de 330 ml, la preţul de 10 lei, este din acelaşi soi, fiind îndulcit. Acesta conţine câteva condimente, cum ar fi scorţişoară, piper. Momentan nu este la mare căutare vinul fiert, deoarece temperaturile nu sunt atât de scăzute. Preţurile sunt pentru toate buzunarele. Un litru de vin este 12 lei şi provine din podgoria Sarica Niculiţel. În această locaţie este pentru prima dată când particip, iar atmosfera este una relaxantă şi plăcută”, a menţionat Andrei Ionuţ din Niculiţel.
Nici produsele lactate, precum brânză de vacă maturată, smântâna, untul şi caşcavalul nu lipsesc din Piaţa Civică. Artimon Timofte se ocupă de afacerea „Ograda lui Răzvan” de mai bine de 20 de ani, iar la Târgul de Crăciun din centrul oraşului Tulcea este la a doua participare.
„Tulcenii pot găsi la noi brânză proaspătă, produse na-turale din curtea noastră <<Ograda lui Răzvan>>. Producem brânză de vacă maturată, smântână, unt şi caşcaval. Preţurile sunt pentru toate buzunarele, acestea variind între 25 lei şi 40 lei. Este pentru a doua oară când particip la Târg. Tulcenii ne pot găsi pe toată durata târgului în Piaţa Civică. Sunt din Tulcea şi mă ocup de această afacere de mai bine de 20 de ani”, ne-a declarat Artimon Timofte.
În zona de food truck, fiecare porţie este pregătită cu atenţie, pentru a oferi vizitatorilor o experienţă autentică. Nici articolele de îmbrăcăminte nu lipsesc din Târgul de Crăciun. Blănurile naturale ne-au atras atenţia, nu numai pentru frumuseţea lor, ci şi pentru preţurile piperate. O singură blană ajunge şi la 4.500 lei.
Vizitatorii, încântaţi de atmosfera târgului
Cei care au venit la deschiderea târgului s-au declarat încântaţi de ceea ce au găsit. Georgiana, care a venit împreună cu fiul ei, a spus că surpriza oferită de organizatori înainte de aprinderea luminiţelor a încântat-o cel mai mult. Copiii de la Liceul de Arte „George Georgescu” din Tulcea au oferit un moment artistic prin care au reuşit să ne transpună în atmosfera Crăciunului printr-un frumos colind pe care l-au cântat.
„M-am simţit extraordinar la deschiderea oficială a Târgului de Crăciun şi la aprinderea luminiţelor festive, datorită copiilor de la Liceul de Arte care au colindat şi au deschis evenimentul. Ne-au oferit puţin optimism şi o stare de bine. Îmi place că s-a adunat foarte multă lume. Crăciunul reprezintă pentru mine reuniunea în familie”, a precizat tulceanca.
Beatrice Elena Rusu a remarcat bogăţia ofertelor de anul acesta, cu toate că preţurile i s-au părut uşor ridicate.
„Este o atmosferă festivă şi foarte frumoasă. Anul acesta sunt foarte multe decoraţiuni minunate, multe tarabe cu lucruri simbolice Crăciunului. Nu pot spune că m-a atras ceva în mod special de la tarabe. Preţurile mi se par destul de mari, nu sunt pentru toate buzunarele. Crăciunul reprezintă pentru mine o sărbătoare foarte importantă care-mi oferă prilejul de a-mi petrece timpul alături de persoanele dragi din viaţa mea, precum familia şi prietenii”, ne-a spus tulceanca Beatrice Elena Rusu.
Pentru Albert Doru Vihodiţă, elev în clasa a VI-a, la Liceul de Arte „George Georgescu”, Crăciunul reprezintă o sărbătoare importantă, iar târgul din centrul oraşului a reuşit să-l introducă în atmosfera de sărbătoare.
„Mi se pare că este o atmosferă foarte frumoasă, fiind şi mulţi oameni prezenţi. Mi-au atras atenţia căsuţele care au produse diversificate la vânzare. Crăciunul reprezintă pentru mine masa în familie şi petrecerea timpului cu prietenii. Reprezentaţia din Piaţă mi s-a părut frumoasă. Au cântat foarte frumos colegii mei din Ansamblul Coral Tulcea, din care fac şi eu parte”, ne-a declarat Albert Doru Vihodiţă.
Preţul produselor şi delicateselor din Târgul de Crăciun de la Tulcea
Preţurile de anul acesta sunt puţin mai mari faţă de ediţiile anterioare, cel puţin pentru unele produse, dar diversitatea şi calitatea lor fac ca fiecare leu să merite. Spre exemplu, cozonacul simplu, de casă, de 450 de grame, costă 40 lei, iar cel de 900 g costă 70 lei. De asemenea, 370 g de cozonac babka însiropat costă 40 lei. Cozonacul secuiesc, nelipsit din târg, poate fi găsit cu nucă, scorţişoară, zahăr şi cocoş la preţul de 30 lei, iar pentru cei care-l doresc cu zmeură şi ciocolată mai trebuie să scoată 5 lei din buzunar. Totodată, iubitorii de turtă dulce pot găsi acest desert şi cu 10 lei.
Pentru iubitorii de deserturi, clătitele cu Nutella, dulceaţă, gem sau ciocolată albă sunt vedetele târgului. Preţurile pornesc de la 15 lei şi cresc în funcţie de umpluturile extra, cu banane, nucă sau miere, pentru fiecare dintre ele mai adăugând un 3 lei. Pentru pofticioşii care doresc extra snickers sau oreo vor mai da în plus 4 lei. De asemenea, vom regăsi şi langoş simplu sau cu zahăr, cu brânză, smântână şi caşcaval, cu dulceaţă, dar şi cu Nutella, preţul acestora variind între 10-15 lei.
Mâncăruri pentru toţi pofticioşii
Cei care preferă fast food-ul pot opta pentru un burger, care costă 30 de lei, sau un sandviş toast cu şuncă sau salam la 20 lei. Un meniu de ceafă, de crispy şi cabanos este disponibil fiecare pentru 25 de lei, în timp ce cartofii prăjiţi costă 10 lei. Hamsia are un preţ accesibil, de 12 lei pe porţie. Pentru cei care au poftă de mici, unul singur costă 6 lei. Nici şoricul nu lipseşte de la târg, totuşi preţul acestuia ajunge la 50 lei.
Borcănaşe cu delicii şi băuturi aromate
Pentru un strop de dulceaţă, târgul oferă şerbeturi cu arome precum zmeură, trandafir, fragi sau lămâie, la preţul de 25 de lei pentru un borcan mic. Un borcan de dulceaţă ajunge la 30 de lei. Vizitatorii se pot încălzi cu un pahar de vin fiert, care costă 7 lei sau 10 lei, în funcţie de cantitate, sau cu un ceai fierbinte, ori o cafea, disponibile de la 5 lei.
Acadelele, un deliciu adorat de copii, costă în mare parte 10 lei, în funcţie de mărime şi design.
Decoraţiuni festive pentru toate bugetele
Târgul oferă şi câteva decoraţiuni de Crăciun, perfecte pentru a aduce magia sărbătorilor în fiecare casă. Preţurile pentru magneţii de mici dimensiuni care îl întruchipează pe Moş Crăciun, dar şi cei cu brăduţi, clopoţei şi lumânări încep de la câţiva lei, însă obiectele mai elaborate pot ajunge la câteva sute de lei.
Târgul de Crăciun este organizat şi realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Tulcea, Agropieţe Tulcea, Ansamblul Artistic Baladele Deltei şi Grand Empire Events. Evenimentul va fi deschis publicului până pe 7 ianuarie 2025.
Patinoarul de pe Lacul Ciuperca s-a deschis
Vremea a ţinut cu tulcenii, aceştia bucurându-se începând de vinerea trecută de patinoarul din zona Lacului Ciuperca. Patinoarul este amplasat pe toată suprafaţa betonată, respectiv pe 825 mp, comparativ cu anul trecut, când acesta a fost amenajat doar pe 600 mp.
Programul de funcţionare este de luni până vineri, între orele 12:00 – 21:00, iar sâmbăta şi duminica între orele 09:00 – 21:00. Pentru cei care închiriază patine, tariful este 10 lei pe oră. De asemenea, o noutate este perceperea unei sume de 20 lei cu titlu de garanţie, bani ce vor fi restituiţi după predarea patinelor.
Preţul de intrare este de 10 lei pentru copiii cu vârsta până în 14 ani şi 20 lei pentru cei peste, pentru o oră de distracţie.
Biletele se pot achiziţiona de la Căsuţa de Lemn din incinta patinoarului.