De la 1 aprilie, paza din cimitirele municipiului Tulcea s-a digitalizat. Mai precis, cimitirele au fost dotate cu 30 de camere de supraveghere şi patru sirene de alarmare. În acest sens, după ora 19.00, dacă aceste camere detectează mişcare, sirenele vor reda mesajul audio „Cimitirul s-a închis, accesul pe timpul nopţii este interzis. Dacă nu vă îndepărtaţi, un echipaj de intervenţie se va deplasa în cel mai scurt timp şi se vor aplica sancţiuni conform regulamentului”.
De asemenea, din oră în oră va fi transmis cu ajutorul sirenelor mesajul informativ: „Atenţie! Acest obiectiv este supravegheat video. Programul de funcţionare este de luni până duminică, de la ora 07.00 la 19.00. Vă rugăm să păstraţi curăţenia şi să nu blocaţi căile de acces”.
Până luna trecută au funcţionat cinci posturi de pază, dar, odată cu implementarea acestui nou sistem de supraveghere digitală, a rămas un singur post care funcţionează pe timpul zilei pentru paza şi îndrumarea cetăţenilor.
Digitalizarea cimitirului aduce o economie de circa un milion de lei la bugetul local.
„Începând cu luna aprilie, modificăm sistemul de pază şi protecţie în cimitirele municipiului Tulcea, atât în cimitirul nou, cât şi în cel vechi. Practic, schimbăm paza clasică cu o pază digitală. Vreau să felicit Direcţia de Întreţinere a Patrimoniului pentru că implementează o soluţie pe care am gândit-o de foarte mult timp. În primul rând pentru a produce economie, pentru că doar pentru paza cimitirelor cheltuiam anual cu pază umană aproximativ un milion şi ceva de lei, adică peste 100 de mii de lei pe lună. Astfel, facem o reducere de 85%. Economisim aproape un milion de lei pe care îl putem investi în modernizarea structurii cimitirului şi realizarea unui cimitir ca un parc”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.
Noul sistem de pază şi protecţie a bunurilor publice, economic şi eficient, fundamentat atât pe prevenţie cât şi pe coerciţie, va fi extins în municipiul nostru, anunţă edilul.
„Cum opreşti actele de vandalism? Prin intervenţie rapidă şi prin sancţionare. Nu sunt populare actele de vandalism de aici (din cimitir), adică oamenii nu le ştiu. Dar pe cele dintr-un parc cum este Ciuperca da. Fiecare cetăţean îmi reproşează aproape zilnic şi au dreptate oamenii, pentru că mai văd câte o bancă ruptă. Ori în momentul în care vedem că în cimitir poate să funcţioneze un astfel de sistem, îl vom replica la Lacul Ciuperca şi în celelalte spaţii publice şi în mod sigur vom fi mult mai eficienţi, pe lângă economiile pe care le vom face”, spune Ştefan Ilie.
În cazul în care cetăţenii nu părăsesc zona după semnalul sonor, maşinile de intervenţie se vor deplasa în cinci minute în incinta cimitirului.
„Cimitirul este înconjurat de camere de luat vederi cu sistem de alarmare la ora 19.00. În caz că persoana nu părăseşte zona se dă mesaj în dispecerat. Avem două maşini de intervenţie la dispoziţie, astfel încât în cinci minute se deplasează în cimitir. În timpul zilei se va auzi un mesaj informativ din oră-n oră, la oră fixă. În dispecerat ei au un panou mare unde se declanşează doar alarmele, adică nu stă cineva să se uite la 50 de camere, că ar înnebuni”, a declarat directorul general al Direcţiei de Întreţinere şi Administrare Patrimoniu (DIAP) Tulcea, Andrei Baciu.
De asemenea, camerele video vor monitoriza şi detecta şi posibilele acte de vandalism, trimiţând automat un semnal de alarmă în cadrul dispeceratului.
„Aceste camere video, în momentul în care vor focaliza o băncuţă, de exemplu, de care cineva va trage, automat semnalul se va transmite în dispecerat. Dispecerul trimite echipajul de intervenţie”, spune şeful serviciului DIAP Tulcea, Dan Gheorghe.
Anul trecut au existat în incinta cimitirelor diverse acte de vandalism, s-au furat cruci, bucăţi de marmură şi s-au deteriorat mormintele.