Numeroasele controale şi concurenţa neloială făcută agenţilor economici care funcţionează legal de persoanele care nu sunt înregistrate fiscal sunt principalele probleme reclamate de operatorii turistici, vineri, la o întâlnire organizată de Prefectura Tulcea cu scopul de a găsi modalităţi de colaborare între autorităţi şi instituţiile statului pentru dezvoltarea turistică.
Problema concurenţei neloiale a fost ridicată de Gigi Chiscop, un operator economic din Mahmudia, care a făcut referire la tulcenii care le oferă vizitatorilor excursii cu barca fără a tăia bon fiscal.
„Noi suntem agenţii economici autorizaţi, iar porţile ne sunt deschise. Ce facem cu concurenţa neloială? Roiesc bărci în jurul meu, bineînţeles fără nicio taxă plătită sau vreo autorizaţie. Îmi face concurenţă mie, care îmi plătesc datoriile faţă de stat şi sunt corect. De ce nu mă ajută statul să nu mai am concurenţă neloială? De ce prin Mahmudia sunt 10-15 pensiuni autorizate, iar în rest încă de cinci ori pe atâtea neautorizate? Au şi afiş la poartă, dar nu sunt autorizate. Sunt organe care pot şi ar trebui să îi controleze. Când vine controlul, eu nu pot să închid poarta ca cei care nu se află în legalitate. Vrem să simţim sprijinul autorităţilor. Ni se spune că nu avem legislaţie. Nu pot să scriu eu legislaţia pe care organele de control trebuie s-o aibă, ca să existe un echilibru”, a declarat la începutul şedinţei operatorul economic din Mahmudia.
Operatorul economic din Mahmudia a venit cu propunerea ca sesizările să se realizeze de către UAT-ul respectiv, şi nu de către agenţii economici, care oricum sunt foarte ocupaţi.
„Nu credeţi că ar fi mai la îndemână ca primăriile să se poată ocupa de acest lucru? De ce tot noi? Avem destulă treabă de făcut. Există Primăria care poate face aceste lucruri. Se vede clar afişul pe gard, primarul acela nu vede?”, a afirmat operatorul din Mahmudia.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) realizează constant acţiuni de informare pentru intrarea în legalitate a persoanelor fizice care lucrează la negru.
„ANAF are în continuare o politică de informare. Anul trecut s-a realizat o acţiune pe înfrumuseţare. Persoanele care au primit certificate calificate profesional în domeniu au primit note de informare că trebuie să se autorizeze dacă desfăşoară o activitate economică şi să depună Declaraţia 212. Adică să reuşim să impozităm venitul printr-o informare. Acum nu ştim câţi funcţionează acasă, dar din ei s-au conformat şi se vede că au început să se înregistreze la Registrul Comerţului şi să depună declaraţiile de taxe şi impozite. Anul acesta s-au luat în evidenţă şi alte domenii de activitate, unde într-adevăr persoana fizică care desfăşoară activitate economică nu se organizează din punct de vedere fiscal. Avem această politică şi pârghii de a detecta transferuri bancare. Ştim cu toţii că se verifică şi persoana fizică, nu numai cea juridică”, a declarat şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Tulcea, Magdalena Naciadi.
Prezent la întâlnirea de vineri, managerul de destinaţie în cadrul Organizaţiei de Management al Destinaţiei – OMD Municipiul Tulcea, Alexandru Filip, a vorbit despre situaţia alarmantă din HoReCa: supravieţuirea!
„Există o falie uriaşă între mediul privat şi cel de stat. Trebuie să înţeleagă ambele părţi acest aspect. Statul nu poate trăi fără privat, care astăzi este destul de inflamat, tensionat. Nu există predictibilitate fiscală, apar tot felul de taxe şi pe lângă acest lucru sunt sufocaţi de tot felul de controale. Trebuie să se înţeleagă că lucrurile ar trebui abordate dintr-o perspectivă constructivă, indiferent că este organ de control sau nu. Am fost luna trecută la Constanţa, la o conferinţă, unde au participat 100 de antreprenori din HoReCa, hoteluri mici, mari, restaurante cunoscute şi mai puţin cunoscute, toată lumea a spus un singur lucru: obiectivul nostru în acest an este să supravieţuim, nu profitabilitatea sau recuperarea investiţiei. Cine supravieţuieşte anul acesta va fi cel mai fericit. Oare se înţelege acest lucru din partea statului? Controalele nu fac decât să descurajeze”, a punctat Alexandru Filip.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.