Locuitorii din Delta Dunării vor avea posibilitatea să circule în următorii ani cu nave mult mai moderne la un preţ avantajos, transmit reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prezenţi la Tulcea. Oficialii ministerului au fost prezenţi, ieri, la sala Mihail Kogălniceanu a Consiliului Judeţean Tulcea pentru a prezenta Studiul tehnic elaborat cu sprijinul Băncii Europene de Investiţii (BEI) în cadrul proiectului „Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării”.

În debutul evenimentului, preşedintele ADI ITI Delta Dunării, Ilie Petre a subliniat importanţa proiectului pentru ceea ce înseamnă mobilitate în Delta Dunării, în timp ce reprezentantul Ministerului Transporturilor a evidenţiat că „Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării” va fi un demers eficient, de în-credere, sustenabil, pe care populaţia şi-l va putea permite.

„Ministerul Transporturilor şi-a asumat rolul de coordonator al acestui proiect, tocmai pentru că a înţeles nevoia de a îmbunătăţi transportul public în Delta Dunării. Într-adevăr, sunt multe aspecte care pot să contribuie la o viaţă mai bună a locuitorilor acestei zone. Ne dorim ca noul transport public din Delta Dunării să fie unul eficient, de încredere, sustenabil, pe care populaţia şi-l va putea permite, să fie un motor al creşterii economice al acestei zone. Vom vedea în perioada următoare care va fi calendarul prin care vom stabili exact când se va licita noul contract de servicii publice. Până atunci vom avea agreate rutele, cadenţa lor, tipul de nave şi investiţia de care este nevoie”, a declarat reprezentantul Ministerului Transporturilor prezent, ieri, la Tulcea.

Dumitru Mergeani, administratorul public al judeţului Tulcea, a reliefat importanţa unui asemenea proiect pentru populaţia din Delta Dunării, a cărui transport pe apă este o necesitate evidentă.

„Proiectul pe care îl aducem în dezbatere şi-l prezentăm tulcenilor este unul pe care ni-l dorim de mult. Este foarte bine că aţi venit la faţa locului pentru că investiţiile cele mai mari care s-au făcut în judeţul Tulcea, s-au realizat după ce reprezentanţi ai Comisiei Europene au fost la faţa locului şi au văzut că sunt necesare, precum este podul Tulcea-Brăila. Avem în sală o bună parte din primarii din Delta Dunării, operatorii din afară, iar acest lucru înseamnă un interes ridicat al oamenilor din zonă. Oamenii nu îşi permit ca acest transport să-i coste foarte mult pentru că face parte din viaţa lor, nu este vorba despre turişti, ci despre locuitorii Deltei. Noi în fiecare an trebuie să justificăm de ce este nevoie de subvenţionarea acestui transport judeţean. Proiectul care vine acum în ajutorul oamenilor Deltei sperăm să fie unul prietenos cu Delta Dunării pentru că avem această zonă de Rezervaţiei. De-a lungul anilor deşi au fost foarte multe finanţări europene, ne-am luptat pentru ele. A trebuit să explicăm de ce zona Deltei Dunării este una cu specific aparte. Avem localităţi, comunităţi sub 2.000 de persoane, ori ghidurile de finanţare nu ne permiteau ca aceste localităţi să acceseze fonduri europene. Sunt sigur că în urma discuţiilor cu toţi actorii de la această masă şi sală vor aduce un rezultat profitabil pentru tulceni, pentru că acesta este scopul”, a spus, ieri,  administratorul public al judeţului Tulcea, Dumitru Mergeani.

Programul beneficiază de o sumă importantă de aproximativ 40 de milioane de euro, iar termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2029.

„Şi pentru noi este o ocazie foarte bună să subliniem importanţa acestui proiect pentru regiune. Programul regional Sud-Est 2021-2027 a preluat finanţarea pentru acest proiect, o finanţare care a fost şi în 2014-2020, dar care nu a reuşit să fie valorificată din punct de vedere al investiţiilor. Astfel, pentru noi este un exerciţiu şi mai interesant din acest punct de vedere. Avem termen ca în 2029 să finalizăm investiţia, sau nu, pentru că din ce perspective financiare avem la acest moment posibilitatea de a avea granturi pentru asemenea exerciţiu nu pare a fi posibilă după 2027 încolo. Noi avem acum o sumă importantă de vreo 40 milioane de euro în cadrul programului, care dacă va fi necesar poate fi suplimentată. Ne interesează ca proiectul de transport naval să fie cât mai fezabil şi cât mai repede conturat, în aşa fel încât să putem semna contractul de finanţare. Ne-am dori în septembrie-octombrie să putem semna contractul de finanţare. Este nevoie aici de un efort de gândire atât din punct de vedere al investiţiei în sine, cât şi din punct de vedere instituţional, adică al actorilor care vor gestiona acest serviciu de transport public în viitorul apropiat”, a precizat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, Luminiţa Mihailov.

Renunţarea la clasicele nave pe bază de combustibil fosil este luată în calcul, optându-se pentru cele electrice. Totuşi, staţiile de încărcare, care nu sunt disponibile în acest moment la nivelul judeţului nostru, ar putea reprezenta o problemă majoră pentru implementarea unei astfel de strategii.

„Va trebui să analizăm în ce măsură condiţiile tehnice din zonă vor putea să ne permită să facem investiţiile în conformitate cu principiul DNSH (<<Do No Significant Harm>>). Ideea de combustibil fosil nu pare a fi posibilă, atunci ne interesează să găsim soluţii care vor fi bazate pe alt tip de combustibil decât cel menţionat. Va trebui să facem o analiză împreună cu dumneavoastră pentru a vedea dacă mergem pe nave electrice. Totuşi, încărcarea lor este o chestiune tehnică care trebuie analizată. Este posibil să avem nave electrice şi să nu le putem încărca, dacă nu avem unde să facem asta. Dorim să avem un feedback din partea locuitorilor din Deltă, vizavi de necesitatea acestui transport public. Acea sumă de 80 lei, care reprezintă un transport de la Crişan la Tulcea, nu este o sumă fezabilă, care să permită un transport măcar săptămânal, având în vedere veniturile persoanelor din Delta Dunării. Dorim să găsim soluţii în care acest transport să coste foarte puţin, adică biletul să fie foarte convenabil. Presupunem că turiştii au un buget şi vor avea bani pentru a se plimba prin Deltă. Din perspectiva politicii de coeziune discutăm despre posibilitatea ca populaţia să se poată deplasa în siguranţă şi în condiţii foarte avantajoase din punct de vedere financiar. Pe parcursul următoarelor două luni va trebui să vedem care ar fi alte proiecte necesare, în afară de acesta de transport naval, pentru a avea o abordare integrată a dezvoltării în zona Deltei”, afirmă Luminiţa Mihailov.

De asemenea, la eveniment a fost prezent şi Krzysztof Kasprzyk, din partea Direcţiei Generale Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) din cadrul Comisiei Europene.

Oficialul CE a evidenţiat importanţa dialogului între actorii implicaţi în proiect şi reprezentanţii comunităţilor locale din Delta Dunării pentru identificarea celor mai bune soluţii de implementare a proiectului pentru modernizarea transportului public în Delta Dunării.

Proiectul „Modernizarea sistemului de transport public în Delta Dunării” reprezintă practic una dintre cele şase fişe de proiecte integrate care stau la baza finanţării mecanismului ITI Delta Dunării în programarea 2021-2027.

Tematicile abordate în cadrul întâlnirii, pe care le vom dezvolta în ediţiile viitoare ale Ziarului „Delta”, au fost: reţeaua propusă de rute pentru transportul public fluvial; flota viitoare de nave; opţiuni tehnice şi ecologice; infrastructura de acostare (pontoane şi facilităţi); soluţii pentru manipularea mărfurilor; program de navigaţie adaptat nevoilor populaţiei; eficienţă energetică şi protecţia mediului; şi criterii de eligibilitate pentru finanţare europeană.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Consiliului Judeţean Tulcea, Băncii Europene de Investiţii, Transparency International România, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, ITI Delta Dunării, RA AFDJ, Navrom Delta şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din teritoriu.

Acţiunea a fost organizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin Direcţia Generală Proiecte Europene Transport, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Tulcea.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Pactului de Integritate susţinut de Transparency International România şi Direcţia Generală REGIO (DG REGIO).