Astăzi începe cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID-19 în România, iar pe lista persoanelor care vor fi vaccinate se regăsesc şi preoţii. Biserica Ortodoxă face apel la o informare corectă a populaţiei în privinţa vaccinării anti-COVID. Între timp, unii preoţi anunţă că se vor vaccina împotriva COVID-19. Printre ei se regăseşte şi Arhiepiscopul Calinic al Argeşului şi Muscelului.

La Tulcea, preoţii cu care am vorbit le cer credincioşilor să se informeze despre vaccinare doar din surse sigure şi autorizate, pentru a nu cădea victime dezinformărilor.

„Poziţia noastră, a preoţilor, nu este decât cea a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. După cum ştim, Patriarhia a declarat că oamenii trebuie să fie îndemnaţi să se vaccineze, aşa vom face şi noi. Când o să vină momentul, o să intru şi eu la vaccin. Fiecare persoană trebuie să asculte părerea specialiştilor şi să se documenteze”, ne-a declarat preotul Daniel Petre, de la Biserica Buna Vestire.

Şi preotul Neculai Justinian, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian”, ne-a spus că se va vaccina şi îi sfătuieşte pe oameni să consulte medicii de familie.

„Sfatul meu este ca oamenii să respecte ceea ce zic autorităţile medicale. Eu, ca preot, ce pregătire am să spun dacă este bine să te vaccinezi sau nu? Eu m-am înscris pe listele de la Seminar pentru vaccin, la fel şi alte circa 20 de cadre didactice. Nu am întâlnit persoane reticente, pur şi simplu ei întreabă, deoarece i-au zăpăcit reţelele de socializare. Cel mai bine este să-şi întrebe medicul de familie, pentru că el ştie despre ce este vorba”, ne-a spus preotul Neculai Justinian.

Preotul Alexandru-Octavian Balaban din Dăeni afirmă că nu este şi nu va fi niciodată împotriva actului medical.

„O să consult specialiştii, eu nu sunt nici pro, nici împotriva vaccinării. Nu sunt reticent, Dumnezeu a lăsat liberul arbitru fiecăruia pentru a putea  alege pentru el. Eu nu sunt specialist, dacă sunt întrebat cum se face o slujbă, pot să răspund cu tot dragul, dar  să vorbesc despre un act medical, nu sunt în măsură. Niciodată nu am fost împotriva actului medical. Din ce am discutat cu majoritatea colegilor, nu am observat să fie cineva împotrivă vaccinului, pentru că noi suntem doctori de suflete, nu trupeşti”, ne-a declarat preotul Alexandru-Octavian Balaban.

Şi preotul Felix Lucian Neculai de la Biserica Sf. Gheorghe este de părere că „fiecare om trebuie să aibă grijă de sănătatea lui”.

Zilele trecute, Patriarhia României a precizat că a fost dintotdeauna favorabilă vaccinării, dar cu anumite nuanţe.

„În legătură cu <<caracterul sigur al actului de vaccinare>>, cei care au autoritatea profesională şi morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiştii din domeniul medical respectiv. În acest sens, Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit”, a transmis Patriarhia Română.

Mai tranşant, părintele catolic Marcel-Ioan Lungeanu de la Parohia Sfântul Mihail Arhanghelul din municipiu îi sfătuieşte pe credincioşi să se vaccineze.

„Sfatul meu este ca lumea să se vaccineze. Încă nu m-am înscris pe listă, dar urmează s-o fac, deoarece sunt destul de expus. Este un gest etic care trebuie făcut”, ne-a spus preotul Marcel-Ioan Lungeanu.

Şi Muftiatul Cultului Musulman din România s-a alăturat campaniei naţionale de promovare a vaccinării împotriva noului coronavirus şi a salutat apariţia vaccinurilor care pot duce la limitarea actualei pandemii, a informat, marţi, muftiul Iusuf Murat.