Primăria Tulcea va demara un program complex de împădurire a mai multor zone aflate la periferia oraşului, primele sălcii urmând a fi plantate vinerea viitoare în zona Zaghen.

Potrivit viceprimarului, Dragoş Simion, în primă fază vor fi plantate circa 150 de sălcii, acţiunea urmând să continue în toamna acestui an.

„Vom face o acţiune voluntară de plantare împreună cu Direcţia Silvică şi ARBDD, în zona polderului Zaghen unde vom constitui o perdea forestieră din salcie, aşa cum era prevăzut iniţial în proiect. Am vizitat zona astăzi şi vom încerca ca prima plantare să o facem vinerea viitoare, fiind ziua verde a săptămânii. În primă fază va fi vorba despre 100-150 de sălcii pentru că mai mult nu ne permite perioada de timp, aceşti arbori plantându-se în mod normal toamna. Va fi ca şi o perdea de protecţie pe zona perimetrală care să delimiteze zona locuită de polder. În toamnă vom continua acţiunea de plantare până când vom reuşi să formăm întreaga perdea forestieră din jurul polderului Zaghen”, ne-a declarat, ieri, viceprimarul Dragoş Simion.

De altfel, ieri primarul Ştefan Ilie, viceprimarul Dragoş Simion şi directorul Direcţiei Silvice, Costel Petcu au vizitat polderul Zaghen.

Autorităţile locale au mai identificat şi alte zone unde se intenţionează extinderea împăduririlor, dar în unele dintre ele se află linii  de înaltă tensiune.

„Am mai identificat şi o altă zonă unde vrem să extindem împăduririle la nivel de municipiu, doar că pe acolo trec liniile de înaltă tensiune ale Transelectrica. Va trebui să cerem şi punctul lor de vedere având în vedere că în zona stâlpilor de înaltă tensiune există zone de protecţie unde sunt interzise atât construcţiile cât şi plantările. Suntem în faza de consultare, pentru ca în toamnă să putem face o plantare pe o suprafaţă mult mai mare. Una dintre zone este cea cuprinsă între cartierul Dallas şi construcţia Tremag. Vrem să delimităm zona populată de cea industrială, dar în acelaşi timp pentru a reduce cantitatea de praf, a creşte gradul de oxigenare al aerului şi pentru stabilizarea solului. Avem planuri de dezvoltare verde a oraşului şi cu siguranţă vom reuşi să le ducem la bun sfârşit. Vom invita alături de noi şi reprezentanţi ai societăţile civile, voluntari care doresc să se implice”, a precizat Dragoş Simion.

Primăria municipiului Tulcea şi-a arătat luna aceasta disponibilitatea de a sprijini acţiunile de ecologizare din polderul Zaghen, iar la solicitarea ARBDD, a fost trimisă o echipă a Direcţiei Servicii Publice pentru a colecta deşeurile din zonă.

Problema depozitării ilegale a deşeurilor din Zaghen a ajuns în presă, după ce a fost semnalată de medicul Antal Boncoi în urma unei vizite de documentare.

Din anul 2016, lacul Zaghen a intrat în administrarea directă a ARBDD. Proiectul de renaturare a fost realizat cu finanţare europeană de către Primăria municipiului Tulcea, iar zona se află în intravilanul localităţii.

Lacul Zaghen, situat la intrarea în oraşul Tulcea, în suprafaţă de 200 de hectare, este o mini-rezervaţie creată cu bani europeni. Zona, refăcută cu fonduri europene, urma să adăpostească specii de păsări şi peşti care trăiesc în Delta Dunării, numai că intervenţia omului asupra acestui cadru natural a alungat orice vieţuitoare.