Primarul Ştefan Ilie a anunţat ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, desfiinţarea tuturor garajelor din municipiul Tulcea, legale şi ilegale. Consilierii locali au aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre privind desfiinţarea garajelor identificate în municipiul Tulcea, în urma inventarierii contractelor de închiriere.
La şedinţă au fost prezenţi mai mulţi proprietari de garaje care au ridicat problema lipsei unui loc de parcare în urma demolării construcţiilor.
„Prin autorizaţia mea eliberată de primărie, mă consider un locatar cu garaj legal. În zonă sunt multe garaje fără autorizaţie de construcţie. Consider că dacă voi fi demolat, este o discriminare. Şi mie mi se pare normal să demolaţi garajele, dar în schimbul lor să apară ceva benefic pentru populaţie. De asemenea, pe terenul de la linia ferată nu puteţi scoate pe nimeni de acolo, dar puteţi construi o parcare supraetajată în care să intre pe un loc de parcare 4 maşini. Noi, cetăţeni de bună credinţă, care avem autorizaţie, să avem prioritate acolo după demolarea garajelor. Sunt de acord cu demolarea garajului, dar unde merg să parchez maşina? În jurul blocului sunt locuri de parcare care nu sunt înregistrate la primărie, iar cetăţenii nu plătesc nicăieri”, a spus Andrei Costea, deţinător de garaj lângă Grădiniţa nr. 13.
La rândul său, primarul Ştefan Ilie a subliniat că indiferent dacă au autorizaţie sau nu, va propune demolarea tuturor garajelor. Edilul a explicat şi faptul că garajele aflate în proximitatea Grădiniţei nr.13 împiedică ridicarea unui zid de sprijin în procesul de reabilitare a unităţii de învăţământ.
„Intenţionez să demolez toate garajele care sunt construite legal sau nelegal, inclusiv garajele în care sunteţi proprietari sau nu. Chiar dacă au autorizaţie sau nu, sau se află pe o proprietate publică sau privată, intenţionez să propun demolarea tuturor prin formele pe care legea mi le permite, considerând că această formă de susţinere a maşinilor este de momentul anilor `80 şi nu mai poate să facă faţă unui oraş în aceşti ani. În cazul zonei dumneavoastră, a fost prima solicitare pe care am trimis-o pentru dezafectare, pentru că acolo avem un obiectiv public care este afectat de garaje. Grădiniţa Nr. 13 care se află în proces de reabilitare, nu poate fi consolidată fără realizarea unui zid de sprijin, zid care este afectat de construcţia garajelor. În locul acestor garaje se vor face construcţii de utilitate publică, care înseamnă parcări în primul rând, şi în baza unor studii ale specialiştilor se vor realiza parcări supraetajate sau subterane în perioada aferentă demolării garajelor. Locurile de parcare vor fi atribuite în baza unor regulamente pe care Consiliul Local le va delibera şi vor sta în dezbatere publică”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Un alt proprietar de garaj a ridicat problema surpării malului de pământ în urma demolării garajelor. În acest context primarul Ştefan Ilie a afirmat faptul că responsabilitatea aparţine primăriei.
„Noi suntem în spatele Grădiniţei nr. 13 şi dacă ne apucăm să demolăm garajele malul s-ar putea rupe. Diferenţa de nivel dintre Aleea Merişor şi grădiniţă este de 10 metri”, a spus Viorel Ţintaru, proprietar de garaje Aleea Merişor.
Proiectul prevede şi modelul-cadru al notificării privind desfiinţarea sau ridicarea construcţiei garajelor şi aducerea terenului la starea iniţială de către deţinător. În acest caz, consilierii au aprobat un amendament tehnic al notificărilor.
Primăria Tulcea a anunţat încă de anul trecut că garajele de pe domeniul public din municipiu vor fi desfiinţate. Anul acesta va începe demolarea a aproape 300 de garaje construite ilegal în cinci zone din municipiul Tulcea. Unii dintre cei notificaţi au început deja să-şi demoleze singuri garajele ilegale construite pe spaţiul public. Până săptămâna trecută, Primăria municipiului a trimis un total de 66 de notificări pentru a elibera spaţiile publice ocupate abuziv.
Tot ieri, consilierii locali au aprobat în urma unor dezbateri aprinse proiectul privind revocarea acordării ajutoarelor financiare în valoare de 250 de lei cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 12 voturi pentru. Consilierii PSD şi USR au votat împotriva proiectului şi chiar au solicitat retragerea acestuia, însă primarul Ştefan Ilie a refuzat să facă acest lucru considerând că ajutorul financiar este populist şi discriminatoriu.