Posibilitatea redeschiderii exploatării granitului din Dealul Cavalu, de lângă Munţii Măcinului, a inflamat o parte din locuitorii comunei Greci şi a atras atenţia unor parlamentari. Emiterea autorizaţiei de mediu pentru exploatarea granitului din Dealul Cavalu pentru compania Mavgo Holding SRL din Bacău se află în acest moment în evaluare la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea.
La sfârşitul anului trecut, peste 200 de locuitori din comuna Greci, în apropierea căreia se află cariera de granit în discuţie, au trimis o sesizare ministrului Mediului, solicitând sistarea procedurii de eliberare a autorizaţiei de mediu pentru SC Mavgo Holding SRL Bacău.
„În ceea ce priveşte avizul, momentan este în evaluare. Într-adevăr, o parte dintre localnici nu se arată încântaţi de acest demers. Am primit o solicitare din partea localnicilor şi ulterior am cerut un punct de vedere Primăriei Greci, pentru că aceasta a facilitat acest contract. Este vorba despre un domeniu pe care l-a concesionat unei societăţi pentru această exploatare. Dacă Primăria nu ar fi facilitat acest contract, n-ar fi putut să exploateze. Atâta timp cât Primăria permite acest lucru, am vrut să ştim şi punctul lor de vedere, prin redirecţionarea acestei petiţii dumnealor. Punctul lor de vedere a fost că această investiţie se poate realiza chiar dacă o parte dintre locuitori nu sunt de acord, pentru că aduce bani la bugetul local şi dacă Agenţia de Mediu o să impună condiţii pe funcţionare, ei sunt de acord cu această investiţie. Ei susţin această activitate. Referitor la speciile protejate, am cerut un aviz de la administratorul Parcului Naţional Munţii Măcinului şi ei au obţinut acest aviz, care are condiţii de funcţionare”, ne-a declarat directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului(APM) Tulcea, Mirela Raicu.
În acest moment, Primăria Greci are un contract de concesionare a unei suprafeţe cu destinaţia „exploatare piatră”.
„Referitor la exploatarea de piatră care a suscitat interesul mai multor cetăţeni, inclusiv din mediul parlamentar (dar care nu au avut minima curiozitate să se intereseze şi la nivel de primărie), există la acest moment un contract de concesionare a unei suprafeţe cu destinaţia exploatare piatră. Exploatarea a funcţionat o perioadă până când a fost suspendată autorizaţia de funcţionare din partea APM. Firma a falimentat iar activele sale au fost preluate de o altă firmă, Mavgo Holding. Această firmă a fost informată de către autorităţile locale că nu poate relua activitatea fără autorizaţia de mediu. Firma şi-a asumat în scris acest risc, ba mai mult a plătit redevenţa către primărie pe doi ani în urmă şi pe doi ani în avans, demonstrând astfel intenţiile serioase de reluare a activităţii. Procedura de obţinere a autorizaţiei de mediu este încă în curs, deci activitatea nu a fost reluată”, ne-a spus primarul Nicu Mocanu.
De asemenea, primarul a reamintit că exploatarea granitului este o activitate tradiţională în zonă, care datează de sute de ani.
„Trebuie amintit faptul că exploatarea granitului la Greci este o activitate tradiţională de sute de ani şi că este o sursă de venit pentru comunitatea locală. Ne aşteptăm ca instituirea acestor arii să presupună şi alocarea de compensaţii de la bugetul de stat pentru comunităţile locale a căror surse de venit la bugetul local au fost diminuate prin interzicerea unor activităţi economice din cauza sau datorită Natura 2000. Acest lucru nu s-a întâmplat şi a cauzat apariţia diferenţelor în finanţarea dezvoltărilor locale între comunităţi. De fapt, exista intenţia conducerii locale Greci de acţionare în instanţă pentru aceste compensaţii bugetare”, a precizat primarul Mocanu.
Primarul comunei Greci a subliniat că turismul bazat pe respectarea ariilor protejate şi a biodiversităţii este principala direcţie strategică de dezvoltare a comunei de la poalele Hercinicilor.
„Trebuie, însă, punctate anumite aspecte plecând de la diversele comentarii apărute în mediul on-line şi care au ocolit realitatea sau au prezentat trunchiat adevărul. Instituirea ariilor protejate în zona Greci a avut loc: pentru Parcul Naţional – L 5/2000 şi HG 230/2003, iar pentru Natura 2000 – HG 1284/2007. Însă, conform legii, înfiinţarea acestor arii trebuia realizată în urma consultării comunităţilor locale. Lucru care nu s-a petrecut nicicum. Dacă despre constituirea Parcului Naţional Munţii Măcinului nu sunt prea multe de comentat, delimitarea acestuia făcându-se majoritar pe hotarul cu Ocolul Silvic, despre ariile Natura 2000 sunt mari obiecţiuni. Astfel, s-a ajuns ca bună parte din teritoriul comunei, 96%, să fie cuprinsă în arie protejată: intravilan, extravilan cu terenuri arabile, vii, livezi, păşuni etc. Într-adevăr, există în zonă o mare biodiversitate atât flora cât şi fauna. Dar au fost cuprinse în aceste arii şi zone care la data respectivă existau ca exploataţii de piatră, ca păşuni sau alte activităţi economice”, ne-a declarat primarul Nicu Mocanu.
Primăria Greci este de acord cu activitatea de exploatare a granitului, atâta timp cât aceasta se desfăşoară cu respectarea condiţiilor impuse de către APM.
„Pe de altă parte nu există nici un studiu care să demonstreze că în acea zonă exploatarea ar periclita aria protejată. Se vorbeşte despre dispariţia broaştei ţestoase dobrogene! FALS! Veniţi la Greci – satul, inclusiv intravilan, este plin de broaşte ţestoase! De altfel, experienţa existenţei vechilor cariere a demonstrat că nu au fost periclitate speciile din zonă. Trebuie menţionat că sesizarea în urma căreia atât APM Tulcea, cât şi Garda de Mediu Tulcea au pornit demersurile de control este susceptibilă de informaţii nereale şi incomplete. În plus, este făcută în numele unei asociaţii care nu există, nu are sediu, nu are reprezentant legal sau date de contact. Cunoaştem că există interese ale unor proprietari de pensiune pentru a nu se da în funcţiune această carieră. Dar trebuie specificat că la data construirii acestor pensiuni cariera exista. Deci şi-au asumat nişte riscuri construind în acea zona”, ne-a declarat primarul comunei Greci.
Potrivit acestuia, cariera de granit Cavalu se va deschide numai dacă va obţine autorizaţia de mediu.
„Aceasta nu este emisă de asociaţii, ONG-uri sau Parlament. Există instituţii cu atribuţii în acest sens. Ştim că se pune presiune pe aceste instituţii pentru a nu emite acordul de mediu. Chiar dacă se va emite autorizaţia, aceasta va conţine măsuri serioase de protecţie şi de limitare a impactului asupra mediului. În consecinţă aşteptăm decizia APM şi, indiferent de soluţia dată, aceasta va fi respectată”, a adăugat primarul Mocanu.